🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Драги защитава новите мерки на ЕЦБ

Искането правителствата да гарантират по-рисковите траншове от покупките на ценни книжа среща съпротива от Берлин и Париж

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги отхвърли критиките към плановете за подкрепа на икономиката на еврозоната чрез изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа. Драги също така изтъква, че правителствата от региона трябва да подкрепят тези мерки, като гарантират рисковите части от тези активи, съобщава Financial Times. По-рано този месец ЕЦБ обяви, че ще стартира програма за изкупуване на пакети от дълг, търгувани чрез финансови инструменти, наречени Аsset-backed securities (ABS). Освобождавайки балансите на банките в региона от тези активи, ЕЦБ се надява да увеличи кредитирането.

Това решение обаче предизвика критики, че ЕЦБ поема прекалено висок риск, включително от страна на Германската централна банка Bundesbank. Искането правителствата да гарантират по-рисковите траншове от покупките на ценни книжа среща съпротива както от Берлин, така и от Париж.

В своя реч в Миланo през миналата седмица обаче Драги се опита да омаловажи тези страхове. "Публичните гаранции трябва да се разглеждат като подкрепа за кредитирането на малкия и средния бизнес подобно на мерките, действащи в други държави като САЩ", изтъква Драги.

Опитите да се съживи европейският пазар на секюритизирани книжа повиши оптимизма на инвеститорите и доведе до най-силния спад на курса на единната валута от пика на дълговата криза. Това улеснява задачата на ЕЦБ да се справи с ниската инфлация, която намаля до едва 0.3% през август - далеч под заложените от централната банка 2%.

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман е един от противниците на тази политика в самия управителен съвет на ЕЦБ. Той изтъква, че плановете за изкупуване на ABS книжа са ненужни, тъй като вече има достатъчно търсене на по-висококачествените активи от този тип. Финансовият министър на най-голямата икономика в Европа Волфганг Шойбле през миналата седмица потвърди за пореден път позицията си, че останалите държави във валутния съюз трябва да довършат болезнените структурни реформи, вместо да разчитат на облекчаване на фискалната и паричната политика.

В подкрепа на мерките президентът на ЕЦБ изтъква, че процентът на неплатежоспособност по ценните книжа, гарантирани с пакетирани ипотечни кредити от 2007 г. насам, е едва 0.12% в еврозоната. Същевременно в САЩ този дял надвишава 20%. Изпадането в неплатежоспосбност по книжа, гарантирани с потребителски и бизнес кредити, също е под 1% в годините след кризата.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 2

    трудно ще му е на Драги, когато има толкова скептицизъм от страна на държавните ръководства в ЕС.

    Нередност?
  • 2
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • - 2
    • + 1

    "Публичните гаранции трябва да се разглеждат като подкрепа за кредитирането на малкия и средния бизнес подобно на мерките, действащи в други държави като САЩ"

    Мерките които спряха рецесията в САЩ бяха други. Ако Драги обаче предложи каквото трябва, тогава германците ще искат да го линчуват директно.

    Много трагично и иронично е как Германците съсипват обединена Европа мислейки си че я спасяват.

    Нередност?
  • 3
    joro4900 avatar :-P
    joro4900
    • + 1

    "Много трагично и иронично е как Германците съсипват обединена Европа мислейки си че я спасяват." Верно, и пристига жабарят да и я спасява...

    Нередност?
  • 4
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper

    Жабаря за съжаление и името си не може да каже без да пита германците може ли или не.

    То се вижда как цъфти и вързва Европа.

    Нередност?
Нов коментар