🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Слаб интерес към евтините кредити на ЕЦБ

Централната банка ще трябва да търси други начини за стимулиране на икономиката и инфлацията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първото предлагане на евтини четиригодишни кредити за финансовите институции в еврозоната от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) не успя да генерира очаквания интерес, съобщава Wall Street Journal. Това увеличава натиска за въвеждане на други мекрки, чрез които да се стимулира икономиката на региона и да се повиши инфлацията, която се задържа на опасно ниски нива.

Разочароващ резултат

Програмата за отпускане на целеви дългосрочни кредити е част от пакет мерки за стимулиране, обявени от централната банка през юни. Те включваха и първото въвеждане на негативни лихвени нива по депозитите. "Участието в първото предлагане на кредити е разочароващо и ще увеличи съмненията за изпълнението на намерението ЕЦБ да увеличи баланса си с 1 трлн. евро", коментира Мартин ван Виле, анализатор във Vliet.

Според данните на ЕЦБ в края на миналата седмица 255 банки от еврозоната са изтеглили заеми за общо 82.6 млрд. евро по новата програма, която цели увеличаване на кредитирането към бизнеса. Ръководената от Марио Драги институция се надява, че увеличеното кредитиране ще доведе до по-високо търсене на стоки и услуги, което на свой ред ще стимулира инфлацията.

Ревизираните данни на Евростат показват, че през август инфлацията в еврозоната е спаднала до 0.4% - далеч под заложената от ЕЦБ цел за поскъпване на стоките с 2% на годишна база. Инфлацията остава под считаното за опасно ниво под 1% вече над една година. Това затруднява изплащането на задълженията на правителствата и домакинствата, което остава голям проблем в много от членките на валутния съюз. Още по-притеснителна е вероятността регионът да изпадне в продължителен период на дефлация, подобно на Япония.

Амбициозни планове

Лихвите по новоотпуснатите кредити са 0.15% - с 0.1% под основната лихва за рефиннансиране на ЕЦБ. Първоначално по новата програма на банките се предвиждаше да се предоставят до 400 млрд. евро, които могат да бъдат връщани до 2016 г. без допълнителни изисквания. Ако банките изпълнят поставените от ЕЦБ цели за кредитиране на бизнеса и домакинствата, могат да задържат средствата още две години, а ако са ги надминали, ще могат да заемат нови суми. Според президента на ЕЦБ Марио Драги общата сума на кредитите към банките може да достигне 1 трлн. евро.

Аналзиаторите обаче изъкват, че програмата можеше да се разлежда като успех, ако при първото предлагане бяха изтеглени над 100 млрд. евро. Слабото търсене излага на показ един фундаментален проблем – в забавящата се икономика на региона просто няма достатъчно търсене на кредити, въпреки наличието на евтина ликвидност. Основен фактор е задържането на безработицата на нива от над 11.5%, далеч над останалите развити икономики.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 3
    • + 2

    Не е изненада за никого и всички знаят какво трябва да се направи, но изглежда едни кръгове имат идеята да се удари дъно, за да се изкупят едни губещи бизнеси и тогава да се решават проблемите. Но политическите рискове не са малки и незнам Фрау Меркел защо толерира подобен род игри. Предполагам изчаква да изтече мандата на 3/4 и тогава да ги лансира ударно. Страхът на Германия от евтина валута така или иначе ще се реализира със спирането на QE отвъд океана. Също закъсняват с въвеждането на дневен ред на общите ЕС облигации за да се финансират всички държави при равна лихва и проблемите на периферията да останат в миналото. Но тя реши да заиграва с лилипутин, да си купува на дъмпингови цени ресурси и да подбива пазара в цяла Европа уж с прословутата немска трудолюбивост и качество и в крайна сметка ще остане в историята като една популистка, обрала плодовете от реформите на Герхард Ш. , а не както всички се надявахме - като жена достойна да застане в историята до Аденауер.

    Нередност?
  • 2
    pharaoh avatar :-P
    Daniel Vasilev
    • + 2

    Ако котката ми се разходи по клавиатурата ще напише по-икономически грамотна статия от "Капитал".

    Нередност?
  • 3
    miroslavb avatar :-|
    miroslavb
    • + 1

    Ако се притесняват от дефлация, винаги имат "количествено облекчаване" като възможен изход.

    Иначе ме отвращава цялата идея, че с няколко фискални манипулации ще подведем частните предприемачи, които сам не знаят кое е добро за тях, и ще деведем икономиката до бърз растеж.

    Нередност?
  • 4
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • - 2

    До коментар [#1] от "_tsiki_":

    какъв страх на Германия от евтина валута. Германия се нуждае от евтина валута и затова брани еврото с всички възможни средства. Една експортноориентирана Германия не може да оцелее със скъпа валута, като марката.
    Еврооблигациите няма да се случат с гласа на Германия, защото която немска партия да ги въведе тя ще се си направи публично харакири. Немският данъкоплатец достатъчно гарантира с Таргет2 салдото, часта на Бундесбанк в ЕЦБ и разните спасителни чадъри над южна Европа. На всички им е ясно, че Гърция няма да си плати дълговете, просто се избутва напред фалирането на ЕЦБ, което Германия трябва да плати. Така че Меркел просто дава болкоуспокояващо. Лечение няма.

    Нередност?
Нов коментар