НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Инвеститорско "Доверие" в Токуда банк

Бившият приватизационен фонд е поискал от БНБ разрешение да придобие кредитната институция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последните месеци една от мантрите, повтаряни неспирно на банковия пазар, е колко е важно отново да има доверие. Това може и да се случи по един макар и доста алегоричен начин.

Според четири независими източника на "Капитал" има постигната договореност "Индустриален холдинг  - Доверие" да придобие контролния пакет акции в сравнително малката Токуда банк. Купувачът е част от публичния бивш приватизационен фонд "Доверие обединен холдинг", в който понастоящем зам.-председател на надзорния съвет и един от големите акционери чрез свои дружества е Огнян Донев. Председател на надзорния съвет е един от основателите на приватизационния фонд и създател на "Дарик радио" Радосвет Радев, а третият член е адв. Венцислав Стоев. Макар БНБ да не отговори на въпросите по темата, източник от централната банка потвърди, че вече има подадени документи за разрешение, които обаче още се доокомплектоват и съответно не е започнал да тече срокът за произнасяне.

Междувременно обаче по всичко личи, че

кандидатът вече се подготвя

На 11 март в съобщение до борсата "Доверие обединен холдинг" разкрива, че няколко дни по-рано - на 6 март, е получено уведомление от съвета на директорите на дъщерния му подхолдинг, с което се иска "предварително одобрение за сключването на сделка, а именно придобиване на 99.53% от капитала на търговско дружество". Това точно съвпада с дела на International Hospital Services Co. - дружеството, чрез което японският магнат и собственик на една от най-големите вериги болници в света Торао Токуда контролира едноименната банка.

Детайли обаче не се разкриват, тъй като според представителите на "Доверие" разгласяването на съществена информация за нея несъмнено би увредило дъщерното дружество и може да наруши клаузи за конфиденциалност между страните. "По-конкретно това би изложило на риск сключването на сделката, тъй като съществува опасност от разкриване на конкурентни търговски дружества на параметрите по нея", аргументира се още изпълнителният директор и на двата холдинга Борис Борисов. Пред "Капитал" той каза, че не може да изнесе повече информация от публично оповестената заради клаузите за конфиденциалност. "Това е причината да не мога да коментирам за какво точно се отнасят нашата оферта и договор," обясни Борисов.

От справка в Търговския регистър става ясно, че на същия 6 март е проведено общо събрание на "Индустриален холдинг - Доверие", на което e взето решение за увеличение на капитала му. На настоящите акционери се предоставя възможност в срок до 30 дни да запишат пропорционално на участието си 2.2 млн. нови акции по цена 10 лв., или общо 22 млн. лв. За целта трябва да внесат поне 25% от емисионната стойност на новите книжа, като за неизплатената част е предвидено да бъде внесена в срок от две години. Отделно при аналогични условия е решено и за увеличение на капитала под условие с още 17 млн. лв., че бъде записано от три нови акционера. Това са двата здравни застрахователя от групата на "Доверие обединен холдинг" - ОЗОФ "Доверие" и "Медико 21" (с по 6 млн. лв.), както и "Телекомплект инвест", което е създадено през 2011 г. чрез отделянето му от "Телекомплект". В последното с по над 48% собственици са изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев и адв. Венцислав Стоев. "Телекомплект инвест" е и вторият по-големина акционер в "Софарма" с 19.99%.

Само пет дена по-късно, на 13 март, увеличението вече е факт, като всички записват минималните 25% от общата сума или по набирателната сметка на "Индустриален холдинг - Доверие" са постъпили 9.75 млн. лв. Самата сметка е открита в Токуда банк, макар че тя традиционно не е сред обслужващите институции на групата. Цената по сделката не е известна, но това увеличение от близо 10 млн. лв. плюс ангажимент да се довнесат суми до общо 39 млн. лв. дава някаква индикация за предстоящите ангажименти, които може да включват и нуждата да се вкара допълнителен капитал или да се рефинансират предоставени средства от предишния собственик.

Такива почти сигурно би имало, тъй като практиката на БНБ досега при подобни случаи е да изисква в максимална степен да се осигури стабилността на институцията, като се капитализира максимално. Това обаче засега остава без детайли, както и

причината за интереса

Токуда банк е от най-малките на българския пазар с 440 млн. лв. активи, като по този показател тя изпреварва единствено Тексимбанк и "Виктория" (преди "Креди агрикол България"). Последната обаче е на тази позиция, тъй като беше придобита от КТБ седмица преди колапса й и тя беше затворена заедно с новата си банка майка. През ноември огромната част от кредитния й портфейл беше продадена, за да се изплатят депозитите на нейните клиенти и всъщност именно "Токуда" беше една от банките, купили част от бизнеса й. Тогава тя взе сегментите "Малък бизнес" и "Потребителски заеми с ипотека", чиято балансова стойност по информация на "Капитал" беше общо около 22 млн. лв.

От началото на кризата банката работеше около нулата, като последните две години години бяха отчетени по-сериозни загуби за общо 10 млн. лв., основно поради по-високите начислени обезценки. Всичко това прави банката по-ценна не толкова като изграден бизнес или име на пазара, а като лиценз. Кредитната институция реално е за продан от години и името й често се завърташе като обект на желание за покупка. Така например през 2013 г. "Юнайтед кепитъл" - мистериозната компания - кандидат за най-голямата пенсионна компания в България (също "Доверие", без да има общо с публичния холдинг), беше обявила желание да придобие и 20% дял в "Токуда". До сделка така и не се стигна, след като руската централна банка отне лиценза на тамошната Инвестбанк, чийто собственик Сергей Мастюгин беше обявен за ключов инвеститор в "Юнайтед кепитъл". Тогава източници говореха за оценка за цялата банка от порядъка на 50 млн. лв., но това и тогава звучеше нереалистично и вероятно сега цената би била доста по-ниска. В началото на 2014 г. като желаещ се спрягаше и "Лев корпорация", свързана с разследвания за рекет Алексей Петров. По-късно през годината застрахователят в неговата група "Лев инс" се заяви и като желаещ да придобие затворената тогава "Виктория", но като крайно БНБ предпочете сценария с разпродажбата на портфейлите й. През пролетта на миналата година "Токуда" беше загледана и от Делян Пеевски. Покрай разрива с Цветан Василев той започна да събира коалиция за покупката й - идеята беше десетина големи строителни фирми да платят цената. Постепенно ентусиазмът в сектора спадна и до сделка не се стигна.

Как точно Токуда банк би се вписала в профила на "Доверие", ако сделката бъде финализирана, засега може само да се гадае. Холдингът е преди всичко индустриален, като единствените му инвестиции във финансовия сектор към момента са двата здравни застрахователя. Банка, пряко свързана с групите "Доверие" и "Софарма", обаче не може да се използва особено активно за финансиране на структурите му заради законовите ограничения за експозиции към свързани лица.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • - 5
    • + 12

    Финансирането на свързани лица зависи от бдителността на регулаторите БНБ и КФН, а както историята показва тези регулатори и техните ще ове не са на място и имат изкривен поглед ...
    така че точно днес симбиоза между банка и публични дружества е червена лампа ...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    avalanche avatar :-P
    avalanche
    • - 5
    • + 12

    Естесетвено че банката няма да финансира свързани дружества, най много да финансира некви Ес Пи Ви -та

    Нередност?
  • 3
    contra_banda avatar :-|
    contra_banda
    • - 5
    • + 4

    За какво му е на Огнян Донев на баир лозе?

    Нередност?
  • 4
    mammita avatar :-?
    mammita
    • - 7
    • + 6

    До коментар [#3] от "contra_banda":

    За да порастне още. Софарма му генерира добри приходи, сега като вкара и всичките си бизнеси да се обслужват от банката му, само от тях може спокойно да си печели. Между другото мен лично ме притеснява нещо друго в тази новина. Донев е близък със собственика на Капитал ИП (да се свети името му), а за него се знае, че от години се опитва да основе или придобие банка, но БНБ го режат, така че най-вероятно новите собственици ще са ИП (явно или в сянка) и Донев. Имайки предвид това и медиите на първия, съществува според мен риск да се започне да се клати умишлено системата, за да може новата банка да се напълни с депозити от подплашени хора... Така че аз си имам вече едно на ум ако в следващите месеци срещна сензационни разследвания на Капитал и Дневник (и другите медии и протестъри свързани с тях) за която и да я друга банка в страната.

    Нередност?
  • 5
    kiro1234 avatar :-P
    Kiril Kirilov
    • + 9

    До коментар [#3] от "contra_banda":

    Според мен ще си купи лиценз за банка на добра цена - около 20 милиона лева. Банката няма големи загуби, многобройни офиси и раздут персонал. С по-умно планиране може да се продаде след време с добра печалба. А и като потрябва кредит винаги може да се измисли нещо :).

    Нередност?
  • 6
    anuwar avatar :-P
    anuwar
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#4] от "mammita":

    Мадам, много конспиративна теория.
    "Софарма му генерира добри приходи, сега като вкара и всичките си бизнеси да се обслужват от банката му, само от тях може спокойно да си печели." Това не го коментирам... :Д

    Нередност?
  • 7
    vmr1425242902393018 avatar :-|
    Kurt 2015
    • - 6
    • + 12

    Донев всъщност е един от най коректните големи бизнесмени в България! Но явно атаките от КОЙ са свършили работа та който им вярва поне да прочете повече КОЙ реално пише и говори против човека и защо?

    За банката е имало интерес и от КОЙ което се вижда много ясно от атаките на ПИК. В тази държава дори и малко свестни хора които осигуряват работа за хиляди хора се омаскаряват! До кога?

    Донев е инвестирал стотици милиони във фабрики и магазини в България и осигурява работа на десетки хиляди хора! Четете преди да съдите ако не искате да сте лесно манипулирани!

    Нередност?
  • 8
    tj avatar :-|
    Kiro
    • - 11
    • + 3

    Благодарим на Курт, да мине утре през офис на Софарма да си получи чека за дописката относно честността и коректността на Донев.
    Сериозно развитие на болничния пазар в страната - много частни болници в София, несбъднат МОЛ във Варна ще става болница, сега Токуда болница през Токуда банка преминава към Софарма, ...
    Да живей Здравната каса измислена от екс-министър Нейков :)

    Нередност?
  • 9
    klepoev avatar :-?
    Adam
    • - 1
    • + 6

    Все пак добре ще е да има сделка, тъй като Токуда от години се продава, а не е лоша банка, макар и малка. Купувачът също е надежден, поне далеч по-добър от останалите спрягане до сега..
    Остава да видим и съдбата на банка Виктория (която не е съвсем банка, тъй като собственикът й вече не е) Едва ли ще намери макар и съмнителен купувач, по-скоро ще измислят някакво политическо решение..

    Нередност?
  • 10
    tj avatar :-|
    Kiro
    • - 2
    • + 1

    Статия свързана с български финансови или икономичски институции, под която има много ръкопляскания и безкритични приветствия е също "червена лампа' - нечий ПР работи усилено :)

    Нередност?
Нов коментар