Банка "Виктория" отваря врати в петък (допълнена)

Клиентите ще имат достъп до вложенията си, след като бяха осигурени средства от продажба на обособени части от кредитния й портфейл

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За една седмица над 64 хил. вложители са изтеглили 2.34 млрд. лв. от гарантираните влогове в КТБ



Седмица след началото на изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ), вече близо две трети от общия им обем са разплатени. БНБ отне лиценза на КТБ на 6 ноември, а изплащането на гарантираните влогове започна на 4 декември. Противно на очакванията, в първия ден на изплащането не се образуваха опашки от хора, желаещи да се разпоредят с парите си, които бяха блокирани в банката над четири месеца. 

По данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), през първия ден на изплащането – 4 декември, със средствата си са се разпоредили общо 25 хил. от вложителите на КТБ, чиито гарантирани влогове са на обща стойност 1.07 млрд. лв. В следващите дни, темповете на изплащане постепенно намаляваха, като на 11 декември през обслужващите девет банки са преминали 4000 вложители на КТБ, които са се разпоредили с гарантираните си влогове за общо 117 млн. лв. Така, към 17:00 часа на 11 декември, седмица след началото на изплащането, вече общо 64.3 хил. души са се разпоредили с притежаваните от тях 2.34 млрд. лв. от гарантираните влогове в КТБ.

На 12 декември затворената от юни банка "Виктория" (преди Креди агрикол България) ще бъде отворена и достъп до парите си ще имат всички вложители – и гарантирани, и негарантирани. "Виктория" е дъщерна на Корпоративна търговска банка, чийто лиценз беше отнет на 6 ноември, но към момента не е обявена в несъстоятелност заради обжалване на отнемането на лиценза й.

Наличните парични средства в банката покриват изцяло размера на привлечения ресурс от граждани и фирми, става ясно от съобщение на квесторите на "Виктория" на интернет страницата й. Там се казва, че парите, с които разполага банката, гарантират възможност за пълно удовлетворяване на вложителите. Средства за изплащане на депозитите в банката бяха осигурени чрез продажба на части от кредитния й портфейл на други банки.

Как ще се изплащат парите

Според съобщението на квесторите е създадена специална организация за изплащане на влоговете във "Виктория". Дебитните карти ще бъдат активирани. Така клиентите на банката, които имат дебитни карти, ще могат да си теглят парите, налични по тях, със самите карти от банкомати и ПОС терминали на други банки и търговци. В офисите на "Виктория" ще се обслужват сметките само на клиенти с изтекъл срок на дебитните им карти.

Левови и валутни преводи ще се извършват в офисите на банката, като валутните преводи ще се изпълняват в рамките на два работни дни от датата на нареждането. На каса също ще може да се тегли, като при суми до 2000 лв. на ден няма да се изисква предварителна заявка, а за суми над 2000 лв., 1000 евро или 1500 долара ще е необходима заявка от два работни дни.

Предварителна заявка няма да се изисква в случаите на теглене на депозити на датата на падежа, се посочва в съобщението. Интернет банкирането на "Виктория" ще работи в режим на пасивен достъп. Квесторите посочват, че "възстановяването на всички останали операции съгласно предоставените потребителски права ще се осъществи в най-кратък срок".

Те посочват още, че ако има промени в създадената организация, клиентите ще бъдат уведомени чрез съобщение на интернет страницата на банката и банковите салони.

Откъде дойдоха парите

На 19 ноември БНБ съобщи, че три банки - Токуда банка, Сосиете женерал Експресбанк и Централна кооперативна банка (ЦКБ), са избрани да купят част от кредитния портфейл на "Виктория". Именно с осигурените от продажбата пари ще се изплащат гарантираните и негарантираните влогове в затворената банка.

Тогава стана ясно, че от централната банка очакват чрез продажбата и налични в банката ликвидни средства да се осигурят общо 180 млн. лв., като оценката й беше, че те ще са достатъчни за пълното изплащане на гарантираните и негарантираните влогове, които са общо 160 млн. лв.

В съобщението на квесторите на сайта на "Виктория" не се посочва каква сума е осигурена от продадените части от кредитния портфейл, а само че тя напълно покрива нуждите за изплащане на влоговете. БНБ не каза коя банка колко ще плати за портфейла, който купува.

Процедурата, която започна в края на септември, би трябвало да е приключила на 10 декември с финализиране на продажбата на съответните части от портфейла на "Виктория". Явно това е така, след като са осигурени средства за вложителите и в петък започва изплащането на влоговете им.

От съобщението на БНБ от ноември стана ясно още, че според оценка на "Ърнст и Янг" най-добри оферти за обособени части от кредитния портфейл на "Виктория" са дали Токуда банк за "малък и среден бизнес" и "потребителски кредити с ипотека", Сосиете женерал Експресбанк за "ипотечни кредити" и ЦКБ за "потребителски кредити и кредитни карти".

Тези оферти покривали почти 100% от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За пакета от "големи и средни корпоративни клиенти" е постъпила само една оферта, при това не за всички кредити, поради което предписанието на БНБ към квесторите е било тази част от портфейла да не се продава.

В съобщението на БНБ от 19 ноември се казваше още, че активите на "Виктория" са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22 декември 2014 г. тя би следвало да възобнови дейността си.

"В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в Закона за кредитните институции мерки", заявиха тогава от централната банка.

Общо събрание на 15 декември

В четвъртък БНБ съобщи още, че на квесторите на "Виктория" е възложено да проведат общо събрание на акционерите на банката. То е насрочено за 15 декември, като на него ще бъде предложено да се промени уставът на финансовата институция и от двустепенна се премине към едностепенна система на управление. Ще бъде предложено и избирането на нов петчленен съвет на директорите, в който ще влезе един от квесторите на банката – Божидар Аршинков. Освен него в органа ще влязат Галя Димитрова и Бойка Василева, които в различни периоди в миналото са били членове на управителния съвет на финансовата институция (тогава "Креди Агрикол"). Съставът на съвета ще бъде допълнен от Евгения Стоянова и Красимир Жилов, който до пролетта на 2014 г. беше изпълнителен директор на "Тексимбанк". "Този екип има необходимия опит в управлението на търговски банки и постигането на надеждни и добри резултати", се посочва в съобщението на БНБ. 

На общото събрание ще бъде предложено и избирането на "Ърнст и Янг одит" за външен одитор на "Виктория". Дружеството беше одитор на финансовата институция до края на 2013 г. От БНБ посочват още, че специалният надзор на банката ще приключи на 23 декември 2014 г. 

"Разполагайки с ликвидност от около 50% от активите и над 100% от привлечените от фирми и граждани средства, новият екип на банката ще може при възстановяване на доверието на клиентите да подготви и реализира необходимите мерки за оптимизиране на нейната структура с цел подобряване на възможностите за привличане на подходящ инвеститорски интерес", се казва още в съобщението на централната банка.

Какъв е редът

- Активиране на дебитните карти и теглене на наличните средства от банкомати и ПОС терминали на други банки

-  В офисите на "Виктория" ще се обслужват сметките само на клиенти с изтекъл срок на дебитните им карти

- Левови и валутни преводи ще се извършват в офисите на банката

- На каса: до 2000 лв. на ден без предварителна заявка; над 2000 лв., 1000 евро или 1500 долара със заявка от два работни дни

- Без предварителна заявка при теглене на депозити на датата на падеж.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 1

    Супер!

    Нередност?
  • 2
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 4
    • + 5

    Икономистът Георги Ангелов каза преди малко по БТВ ,че Виктория през последните години е работила на загуба. Значи като я отворят за ден-два клиентите ще си дръпнат парите и ще останат кухи офиси.

    Нередност?
  • 3
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#2] от "ahasver":
    Глупости на търкалета!
    Да не мислиш, че всички дето имат кинти в банката УТРЕ точно ще тръгнат да си ги търсят.
    Ами хората може да си имат и по-важна работа.
    От съобщението си личи, че това е БАНКА, а не московска далавера, опитваща се да ожули българите за пореден път.

    Нередност?
  • 4
    lvb10372768 avatar :-|
    lvb10372768
    • + 2

    Аз съм сигурен, че 90% от хората ще отидат точно утре да си вземат парите, защото истерията все още не е приключила(каква по-важна работа може да имаш ???) и съм напълно съгласен с коментар 2, че остават кухи офиси, в които никой няма да влзезе. На практика я фалираха и тази банка.

    Нередност?
  • 5
    dedo_uluk avatar :-|
    Бай Благой
    • + 6

    До коментар [#3] от "k_":

    Всъщност дали (точно утре) хората ще си изтеглят парите или не не е най-важното. Важният момент е, че банката се е подготвила за тази ситуация, разпродавайки кредитния си портфел.

    Трупайки пачки в наличност, тя напрактика престава да е банка, тъй като без кредитен портфейл тя прстава да генерира приходи.

    Нередност?
  • 6
    dr.st.danev avatar :-|
    dr.st.danev
    • - 1
    • + 2

    Хубав тест за по-малката банка. Кредитният портфейл е разпродаден, ликвидността за покриване на пасива е на лице, остана да видим колко са лоялните клиенти. т.е. колко от тях ще си оставят вложенията там, след като знаят че няма проблем да бъдат изплатени.
    А това , че Виктория е здрава, стана ясно още през лятото, когато медиите ни информираха, че Ц. В. я е купил за дъщеря си. Ясно е, че целта не е била институцията да бъде фалирана, а детето да бере само ядове.
    Май банкера сам се е сетил да раздели капитала си на "добра" и "лоша" банка, както и да хеджира бели пари за жена си в Швейцария. Предполагам. Как стоят точно нещата ще реши съда.

    Нередност?
  • 7
    dr.st.danev avatar :-|
    dr.st.danev
    • + 2

    До коментар [#3] от "k_":

    Бихте ли обяснили по-обстоятелствено, какво точно имате предвид?
    Защото теорията как едни лоши руснаци, в коалиция с ДПС, атакували добрата банка, в която, видите ли:
    1. Е с руско държавно участие, факт използван за реклама у нас на същата банка.
    2. Основните й защитници у нас са агент Гоце и вся ченгеджийска сволоч.
    3. И същата чакаща рекапитализиране и покриване на политическите и медийните си инвестиции от ЮП, никак не ми се вижда състоятелна.
    4. Същата плащала на повечето партии, на половината медии и т.н. Ще излезе че до преди фалита й руско влияние в страната не е имала даже хич, а сега се било засилило - предположение, което е толкова грешно, че дори беглия преглед на фактите го опровергава.
    Но може, ако дообясните, да си променим мнението.

    Нередност?
  • 8
    dr.st.danev avatar :-|
    dr.st.danev

    До коментар [#5] от "Бай Благой":

    Прав сте. Въпроса е, дали ще остане капитал за рестарт на финансова дейност, или просто ще затвори тихо кепеници. Зависи от лоялността на вложителите, и имиджа на собственика.
    Иначе пазарният дял е загубен, след като в момента няма активи, под формата на кредити. Но може да се почне отначало. Ще видим.

    Нередност?
  • 9
    black_recluse avatar :-|
    black_recluse
    • - 1
    • + 2

    Реално всички обсъждат кредитния портфейл на банката без да обърнат внимание на това, че навсякъде пише, че само "част от кредитния портфейл" е продаден. Тоест в банката все пак остават някакви кредити. Тоест ако останат и някакви вложители, тя може да продължи да съществува. Всичко зависи от вложителите - на първо място, и от останалите кредитополучатели, които трябва да продължат да погасяват задълженията си. Според мен ТБ "Виктория" ще се носи по течението поне още 3-6 месеца и чак тогава ще може да се каже...

    Нередност?
  • 10
    dr.st.danev avatar :-|
    dr.st.danev
    • + 1

    До коментар [#9] от "zdm":

    Логиката сочи, че тази "част" от кредитния портфейл е достатъчно голяма, за да загуби банката пазарния си дял. Освен ако са намерени пари без да се разпродават активите и тогава въпроса ще е от къде? В типичната ситуация, за да се покрият всички пасиви си заминават и 80-90 % от активите.
    Разбира се ако вложителите оставят поне половината си капитал в банката, тя ще може да продължи да съществува, просто ще се рестартира от по-задни позиции. Ще видим.

    Нередност?
Нов коментар