🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво да купуваме след борсовите спадове?

Такова начало на годината нямаше дори през 2009 г. след ипотечната криза

ЦВЕТОСЛАВ ЦАЧЕВ - ЕЛАНА
ЦВЕТОСЛАВ ЦАЧЕВ - ЕЛАНА
ЦВЕТОСЛАВ ЦАЧЕВ - ЕЛАНА    ©  Георги Кожухаров
ЦВЕТОСЛАВ ЦАЧЕВ - ЕЛАНА    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статистиката показва, че колкото по-малки са компаниите, толкова по-висок е делът на разпродадените книжа.

Има ли инвеститор, който гледа пазарите по света без усещането за deja-vu в момента? Събитията на световните борси през последните седмици имат много общо с корекцията през август и септември миналата година. И тогава Китай допринесе за поевтиняването на борсовите индекси по същите причини – криза на пазара на акции в страната плюс икономическо забавяне. Единствената по-осезаема разлика е в обезценката на юана, което допълнително увеличава риска за финансовата стабилност и за капиталовите потоци извън Китай. Корекцията на борсата обаче и перспективите за развитие не показват криза, а представляват адаптацията на инвеститорите към новата реалност.

Лошо начало на годината за борсовите индекси

Индексите в САЩ са там, където бяха в началото на септември: след 6% спад за първата седмица на 2016 г. Подобно е и представянето на акциите в Европа. Такова начало на годината нямаше дори през 2009 г. след ипотечната криза.

Фаталистите не трябва да се притесняват – слабото начало не означава и слабо представяне през годината, поне според статистиката от 2006 г. досега. Мненията в момента отиват в двете крайности. От едната страна са очакванията, че годината ще премине под знака на нова борсова криза и икономически сътресения. В противоположната посока са препоръките да се купуват акции през следващите един-два месеца, когато ще приключи корекцията. Ще си позволя да се включа именно към втората група.

Статистиката показва, че колкото по-малки са компаниите, толкова по-висок е делът на разпродадените книжа. Това означава, че инвеститорите отдават предимство на водещите акции и че очакват финансовите им резултати да бъдат засегнати по-слабо.

Шансът да купиш евтино Apple

Най-добрият пример за това е Apple. Акцията се търгува там, където миналата година беше само за броени часове и мнозина съжаляваха, че не са успели да си купят под 100 долара за акция предвид бързото им възстановяване след това. Такава възможност се появи отново, но инвеститорите са значително по-предпазливи въпреки сравнително позитивните новини от компанията и изключително атрактивната оценка в сравнение с целия пазар.

Apple обаче е по-скоро изключение от правилото, що се касае до стоте най-големи акции. Най-слабо се представят финансовият сектор и фармацията. Дори Chevron и Exxon са над ниските си стойности за миналата година. Банките и финансовите компании, с едно изключение в лицето на фондовете за имоти, са сериозно засегнати от корекцията. Причината вероятно е в традиционното притеснение, че повишаването на лихвите ще повлияе на печалбите на банките заедно с проблемите на пазара на високорискови корпоративни облигации. Разпродажбите на акции на фармацевтични компании не са толкова силни, както при финансовия сектор. Проблемът при тях се крие във високата оценка на книжата. Ако трябва да се направи избор между двата сектора, финансите са за предпочитане.

----

Със съкращения, пълният текст е на blog.elana.net

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ilia89 avatar :-|
    hotstepper
    • - 2
    • + 12

    Много слаба статия. Нищо конкретно, обезоечено с пълни глупости. Като са ти "buy" акциите, направи го със собствени средства и. си понесе сам риска. Такива философски акъли лесно се дават.

    Нередност?
  • 2
    drake avatar :-|
    drake
    • + 5

    Статията е слаба и неаргументирана. Изглежда сякаш е нахвърляна на салфетка. Най-малкото, никой не може да предскаже движението на пазара. Или както казва Бъртън Макиел / ако в Елана знаят кой е той/: "God Almighty does not know the proper PE multiple for a common stock" . Може да се предскаже някакъв тренд. В момента има страхове от дефлация, но да се говори за отделни индивидуални акции е просто глупаво особено да се препоръчват на retails investors. Отделно, авторът прави изводи за бъдещето на база минало представяне на акциите, което е абсолютно некоректно. Твърденията му за това, че видите ли банките били за предпочитане пред фармацията са чиста спекулация. Повишеният лихвен процент отдавна е калкулиран в цените на акциите. При банките , особено американските, има повишашане на compliance costs като резултат от кризата. Банки с международна експозиция имат проблеми с мениджънта на политическия риск както е при Сантандер например и експозицията му в Латинска Америка. Изобщо, разбирам вестникът да запълва място ама защо го прави с такива статии от типа клан-недоклан, опечен-недоопечен? То сигурно Елана са рекламодатели и искат малко място за реклама, но поне да пишат компетентно. Съжалявам за дългия пост, но ме хваща яд като гледам как дори уж сериозни вестници публикуват такива неща.

    Нередност?
  • 3
    lnd29476812 avatar :-P
    lnd29476812
    • + 3

    Ох Елана, ах Елана, кеф ми става, щом те хвана :) ...стига сте манипулирали инвеститорите, няма да ви се хванем на Еланата...

    Нередност?
  • 4
    stanislav22 avatar :-|
    stttt

    по-бозава статия не успяхте ли да съчините? яд ме е че си загубих времето дори по диагонал да я прочета.. дори ме ядоса колко е малоумна

    Нередност?
Нов коментар