🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мечките идват от изток

За S&P предстои истински тест — дъното от август. Преминаването през него отваря пътя за по-продължителен мечи пазар

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът за първи път е публикуван в блога на Андрей Любенов и е препечатан с разрешението на автора. 

Началото на годината бе наистина стряскащо за всички, които се интересуват от международните пазари. На фондовите борси се разиграва истинска кървава баня, петролът и други ключови суровини пропадат, а развиващите се държави открито говорят за валутна война. Перфектната буря.

S&P 500 е близо до дъното от август и ако го пробие, мечките вероятно ще се настанят удобно в САЩ. По всяка вероятност това ще стане още днес, а следващата седмица ще е ключова за сигнали дали корекцията свършва, или проблемите тепърва започват. Гледайки суровините, следващото завоевание на мечките ще е Русия, където икономиката и бюджетът са изправени до стената заради срива при петрола. Ако ЕЦБ не се намеси категорично, Европа също ще попадне в мечата прегръдка. Истината е, че подобни бури имаше на няколко пъти през последните години — около събития в Китай, около Гърция и кризата с PIIGS, около психозата с тавана на дълга в САЩ. Тогава обаче нестабилността, макар и напълно оправдана, продължаваше кратко, защото със своя богат арсенал централните банки на водещите държави се намесваха рязко и катеорично. И всички бързо забравяха за проблемите и се връщаха в купона.

Сега е друго. Въпреки плахия коментар на ЕЦБ, че има още какво да дадат на пазара, инвеститорите са в другата крайност и в режим на запазване на стойността на активите си. Тревожните новини този път са от Китай, поне Китай служи като оправдание за пазарния срив.

Какво всъщност става? Моят прочит е свързан със страха и психологията на пазара. Твърде много хора знаят, че това, което се случи през последните 7 години, е било прекалено. Но явно твърде много хора са участвали в партито само, защото всички други също са били там. Без да имат друга причина. И сега се спасяват.

Чисто и просто, при отсъствието не просто на важни, а и на почти каквито и да било новини за състоянието на водещите икономики от началото на годината, масираните разпродажби означават, че идва време пазарът да се върне към здравия разум. Макар да е вероятно, подобно на махало, да отиде доста отвъд него и да донесе неоправдано голяма корекция в цените.

Без да съм почитател на техническия анализ, в момента виждам микс, в който са забъркани всички предпоставки за по-дълбока корекция и дори мечи пазар (такъв вече официално по дефиниция имаме в Китай).

- Индексите от няколко месеца достигат по-ниски върхове, след като са регистрирали понижения
- Широкият пазар (особено в САЩ) е в категорията "мечи" от доста време — макар S&P 500 да записа минимално изменение за 2015 година и да отговаря за около 80% от цялата пазарна капитализация в САЩ, той включва едва под 10% от всички листнати за търговия компании - Акциите на борсата в Ню Йорк, които се търгуват над своята 200-средна цена, са далеч по-малко от половината.

- Индексът Dow Jones Transportation е на прага на мечия пазар. Това е класически сигнал за тревога

Важно уточнение е, че в момента един огромен играч отсъства от пазара — американските компании, които през последните години възнаграждаваха инвеститорите с щедри обратни изкупувания, в момента са в период преди публикуването на отчети и нямат право да участват на пазара.

Кои фактори биха влияли на промяна в настроенията? Бих посочил два основни — обръщане на тренда при цената на петрола, или поне формиране на устойчиво дъно, както и поевтиняване на долара. Именно поскъпването на зелените пари влоши перспективите пред американските компании и вгорчи очакванията на анализаторите. 

Заради пропадането на петрола в света вече са блокирани проекти на стойност 400 млрд. долара. За това писа Financial Times вчера. Това няма как да не се отрази на американския пазар на труда, чието здраве и без това е поставено под въпрос - въпреки ниския процент на безработица, голям принос за излъскването на общата картина имат заетостта на непълен работен ден, както и огромният брой т.нар. "обезкуражени", които просто не търсят работа.

След всичко, казано дотук, е редно да се обърне внимание и на следните факти:

В момента в света има огромна ликвидност и във всеки момент тя може да се влее на пазара и това да спре всякакво пропадане. Икономическите данни все още не са лоши — споровете например дали в Китай ръстът на икономиката ще 5.8 или 5.9 на сто, ми се струват напълно излишни. В Европа ЕЦБ тепърва ще развързва кесията. Така че — не всичко е черно.

Ясно е, че все някой купува това, което масирано се разпродава. Така че кризата за едни може да се окаже златна възможност за останалите. Въпросът е, както казва Бъфет, след преминаването на вълната да не се окаже, че някой е плувал гол.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 2
    • + 6

    Китай е най-голям потребител на горива, а бумтящата му икономика се захранваше със суровини от всички посоки. Сега, това отгледано юначе, като кихне, борсите и индексите чак до Америка ги гази мечка. Само дето не тая, що цери от уплах... Сега, след суматохата и разпродажбите, големите компании ще станат още по-големи! Честито на цялото човечество...

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 7

    Глобализацията е най-големият Франкенщайн измислян някога. По-голяма простотия мисля са били Първата и Втората световна война.

    Глобализацията унищожава държавите. Създава корпорации чудовища.. Конкуренцията се заменя от войни - икономически и истински. Икономиките на държавите се унищожават за отрицателно време. А създаването им отнема много много повече.

    Без умерен държавен протекционизъм.. световната икономика е загубена. Просто вижте какво движи сега икономиката - печатането на пари.. дълговете.. кризите стават все по-големи.. всъщност има ли нещо различно от криза?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал