🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сушата през 2015 г. ще свие производството и износа на царевица и слънчоглед

Производителите на царевица разчитат най-много на гръцкия пазар и блокадата на границата им се е отразила негативно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Засега изкупните цени на царевицата са стабилни, а тези на слънчогледа - по-високи спрямо миналия сезон.

Заради продължителното засушаване през 2015 г. производството на царевица и слънчоглед ще бъде значително по-ниско в сравнение с миналата година. Това сочат прогнозите на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). В началото на миналата есен е имало голям спад на износа на двете зърнени култури, което според доклада на ведомството е резултат от изчакването на българските производители за покачване на цените на международните пазари. Според МЗХ обаче такова повишение не може да се очаква, тъй като предлагането остава високо и се очаква по-голямо производство на пшеница.

"В България има царевица, която производителите държат на склад, и много слънчоглед, но повечето е у търговците", коментира за "Капитал Daily" Красимир Аврамов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Очакванията на министерството през сезон 2015/2016 са производството на двете зърнени култури да бъде по-малко от 2014 г. Прогнозните данни показват, че при царевицата спадът ще бъде с  една четвърт, което е очаквано с оглед на почти рекордните добиви от миналата година. При слънчогледа понижението се очаква да бъде 21.4%. Въпреки че засетите с царевица площи са повече спрямо предходната година, средният добив от декар се предвижда да намалее с една трета. При слънчогледа рекултивираните площи ще са по-малко, както и средният добив. До засяването на новата реколта слънчоглед през април в страната има около 680 хил. тона за износ, твърди износителят Цветан Петров. Според доклада на МЗХ причина за по-ниските добиви са необичайно горещите и сухи летни месеци на 2015 г.

Спад в износа, но стабилни изкупни цени

През първите пет месеца на сезон 2015/2016 изкупните цени на царевицата в България са относително стабилни, дори отбелязват лек ръст под влияние на прогнозите за намалено производство в ЕС. Вероятно тенденцията ще се запази заради очакванията за по-слаби реколти в ЕС, където са основните пазари за българската продукция, и прогнозите за леко свиване на потреблението в световен план. Производителите очакват предложения за цени от около 300 лв./т от търговците.

Цените на слънчогледа засега се движат много над миналогодишните (още в началото на сезона увеличението е с 30% на годишна база). Прогнозите са за по-малко производство на местно и глобално ниво, което дава основание да се очаква запазване на тренда. Според Красимир Аврамов изкупните цени ще се движат около 750 лв./т.

Не толкова оптимистично изглежда въпросът с експорта на двете зърнените култури. Според Цветан Петров пазарът на двете култури е стеснен. Сезонът започна с внушителния спад от 67% на годишна база на изнесената през пристанище Варна царевица. В момента негативно влияние е оказало и временното затваряне на гръцката граница, тъй като българските производители разчитат особено износа към южната ни съседка, коментира Аврамов. Предвид сравнително високите наличности на царевица в страната, по-атрактивните цени на международните пазари и намалението на производството в ЕС и Украйна през следващите месеци се очаква износът на царевица да се активизира, но вероятно ще остане по-нисък от този през 2015 г., е заключението в доклада на МЗХ.

Износът на слънчоглед, чието производство традиционно е повече от вътрешното потребление, е намалял с една четвърт от началото на сезона. Цената на олиото ще определи каква част от слънчогледа ще остане за износ, обяснява Петров. Общият експорт на слънчоглед за целия сезон се очаква да бъде под миналогодишния, като има потенциал да достигне около 850-900 хил. тона, сочи прогнозата на агроминистерството. Важно е да се отбележи, че Турция, която е най-важният пазар за маслодайната култура извън ЕС, може да внесе руска и украинска продукция на конкурентни цени, което да окаже и негативен ефект върху българските износители, допълва Аврамов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-@
    jordani
    • + 1

    Държавни безделници !!! Доклад за реколта 2015/16 ?!?
    Жътвата на слънчогледа приключи на 98% през Октомври 2015, а на царевица през Ноември 2015.
    Два месеца да консолидират и обобщят данните от жътвата ?
    В момента се подготвя сеитбата на реколта 2016/17.

    За какъв ч*п им е на фермерите през Февруари тази информация сега ? Платена с нашите данъци, м/у другото.
    Най-лесно е да прогнозираш времето от миналата година ?
    Кога ще видим някаква прогноза от МЗХ ? Не компилирана информация от 2013 и 2014.

    Нередност?
Нов коментар