Кредитната война на Таралежите

Банка Пиреос поиска фалита на "Интеракапитал пропърти дивелъпмънт" - имотния фонд на юпитата от "Новото време"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко: Заради просрочен дълг от 1.1 млн. лв. кредитор иска от съда да обяви в несъстоятелност имотен фонд с активи за 59 млн. лв. Това би могло да изправи пред съвсем коренно различна ситуация неговите облигационери, свързани фирми и акционери. От години те са наясно с проблемите на фонда, но разчитаха, че мениджмънта ще продължи да измисля креативни финасови схеми, с които да отложи края на несполучливата инвестиция. Импулсът за нея дойде от група съпартийци, отцепили се от НДСВ и основали свой политически проект.

Понякога един бизнес проект просто се проваля. Неправилна преценка, лош момент или неочакван икономически катаклизъм могат да дерайлират иначе добра идея. Тогава идва време за една напълно нормална процедура по несъстоятелност, при която инвеститори и кредитори понасят загуби - цената за риска, който са поели.

Случаят с борсовия фонд за недвижими имоти "Интеркапитал пропърти дивелъпмънт" обаче не е точно такъв. Създадено през 2005 г. с финасовия ресурс на инвеститори от фондовата борса и три търговски банки вследствие на кризата дружеството се оказа със своя скъпо построен ваканционен комплекс "Марина кейп" и падащи цени и изчезващи купувачи. Това още от 2010 г. започна да прави обслужването на кредитите и облигационните му заеми все по-трудно. Вместо да се тръгне към закономерната корпоративна смърт обаче основателите на компанията - група съпартийци от отцепилата се от НДСВ партия на юпитата "Новото време", предприемат всевъзможни отчаяни финансови маневри, за да реанимират "Интеркапитал" - разсрочвания, опити за увеличения на капитала, листвания на свързани дружества, които канализират средства към фонда... И така до 2016 г., когато все пак търпението на един от кредиторите явно окончателно се изчерпва - банка Пиреос поисква несъстоятелност заради просрочен дълг от 1.1 млн. лв.

И ако доскоро логиката зад стратегията оцеляване на всяка цена се губеше, сега тя става все по-ясна - освен към дружеството банката е запорирала и друго имущество на няколко от ключовите лица като бившия енергиен министър Мирослав Севлиевски, изпълнителният директор на посредника, създал фонда "Интеркапитал маркетс" Николай Майстер, и изпълнителния директор на самото ИКПД Величко Клингов. Това означава, че в някакъв момент вероятно те в преговорите с кредитори в опит да извоюват отсрочка или по-добри условия са гарантирали и лично заемите на компанията и затова и са положили толкова усилия да не се стига до несъстоятелността, която сега тропа на вратата. Юридическите атаки срещу тях обаче са само първа крачки в опита на един от кредиторите да си събере част от дадените заеми, а имайки предвид креативността във финансовите еквилибристики досега е повече от наивно да се смята, че изходът от спора между банка и длъжник е предрешен.

На гребена на вълната

"Интеркапитал пропърти дивелъпмънт" е регистрирано през 2005 г. с очакването, че с влизането на България в Европейския съюз към страната ще потекат инвестиции и пазарът на недвижими имоти ще започне да носи големи печалби. Стартирана е като класическа колективна схема за инвестиции в недвижими имоти. В нея физически и юридически лица влагат средства чрез покупката на акции или облигации и с набрания по този начин ресурс се финансират строителни проекти. Преди да стъпи на борсата чрез IPO (първично публично предлагане на акции), дружеството вече притежава 30 дка парцел за строителство край село Ахелой и има проект да го застрои с ваканционен комплекс, от чието управление да печели.

Пет години по-късно "Марина кейп" посреща първите клиенти. Застроената площ в курорта е 66 хил. кв.м, която включва 761 апартамента, 4 ресторанта, 4 кафенета, 14 помещения за магазини, две скуош зали, лицензирани от федерацията, медико-стоматологичен център, фитнес и СПА, боулинг, детски център, помещение за банков офис, административна част, два басейна. Към тримесечието на тази година само 78 от апартаментите стоят непродадени. За тази година няма и нови договори с купувачи, макар имотните агенции да твърдят, че секторът живва.

След като задвижва първия си проект на морето, "Интеркапитал" се впуска в аналогична инвестиция в зимния курорт Боровец. Проектът е озаглавен "Гранд Боровец" и предвижда построяването на Г-образна сграда с жилищна, търговска и административна част. Жилищната се състои от 75 апартамента с обща разгърната площ 5175 кв.м. На партерния и сутеренния етаж са проектирани ресторант с банкетна зала, магазини, ски гардероб, фитнес, СПА център, покрит басейн, детски център, боулинг и фризьорски салон. Разрешението за строеж е получено през 2008 г. и към момента обектът е на груб строеж с Акт 14. През следващите години "Интеркапитал" на няколко пъти опитва да направи увеличение на капитала с цел да набере средства, за да довърши "Гранд Боровец". Приходите от процедурите обаче са недостатъчни за завършване на комплекса и така се стига до решение за продажба на проекта. Паралелно с това компанията търси инвеститор, който би вложил 2.5 млн. евро за довършване на строителството.

Цялата тази инвестиционна активност се финансира първоначално с приходите от IPO-то, а после с постъпленията от облигационна емисия за 5 млн. евро, издадена през 2007 г. Те обаче не стигат и затова се теглят банкови заеми, а през 2010 г. дружеството качи акциите си за търговията фондовата борса във Варшава, с което се превърна в първата българска компания, листвана на две борси. Банка Пиреос е основен кредитор на "Интеркапитал" с отпуснати три инвестиционни заема за общо 10.8 млн. евро през 2007, 2008 и 2009 г. Банка ДСК, Инвестбанк, която е довереник на облигационната емисия и Тексимбанк също са подпомагали компанията през годините, но всяка от тях по различен начин е процедирала с клиента си при предишните сигнали за проблеми. През 2014 г. ДСК е продала вземане от "Интеркапитал" за общо 5.8 млн. лв. на "Гранд Боровец 2013", която е собственост на "Титан България", където управител е Наталия Амзина, която е в управата на посредника "Интеркапитал маркетс". Инвестбанк също цедира вземане за 240 хил. лв. на "БГ Инвест пропъртис", която е регистрирана на същия адрес като ИКПД. В него до 2014 г. изпълнителен директор е Севлиевски, а към момента в борда му е "Жаду" ЕООД, което е собственост и се управлява от съпругата му Десислава. Новите кредитори получават като обезпечение ипотеки върху имоти в курорта "Марина кейп".

Краят на банкерското търпение

На ипотеки като обезпечение разчита и "Пиреос", която се активира в крайни действия срещу длъжника си едва през миналата година. През септември 2015 г. банката уведомява мениджмънта на "Интеркапитал", че е образувано изпълнително дело с претенция за 1 млн. лв., от които 250 хил. евро по договора за инвестиционен кредит от 2007 г. и 300 хил. евро по кредита от 2008 г.. Едновременно с това банката налага запори върху дружествени дялове на Мирослав Севлиевски в "Биикс интернешънъл", както и на дружества, в които участия има Николай Майстер. Запорирани са дяловете му в "Тератрейдинг", "Стратеджик Асет Алокейшън", "Полипроспектс" и "Фючърс Дийл".

През миналата седмица Банка Пиреос наложи запор и върху дружествените дялове на "Интеркапитал пропърти дивелъпмънт" в неговото обслужващо дружество "Марина Кейп мениджмънт". Мярката се взема заради просрочен дълг за общо 1.1 млн. лв., в който са включени освен главници и дължими лихви по отпуснати заеми. Това обаче е върхът на айсберга, защото Пиреос има да взема общо около 8.1 млн. евро, колкото са признати в отчета на "Интеркапитал" за първото тримесечие на тази година. Още 90 хил. лв. са дължими към Тексимбанк, но те трябва да се върнат до декември 2016 г., докато падежите при "Пиреос" са били през 2014 и 2015 г.

Освен запорите, които са вид обезпечителна мярка срещу евентуално източване на активи от длъжника, банката е поискала от съда и да обяви "Интеркапитал" в несъстоятелност. Справка в министерство на правосъдието показва, че делото е образувано през април. Единственият коментар на този неблагоприятен развой на ситуацията направи Величко Клингов, който е изпълнителен директор на "Инетракапитал". Той каза, че в момента юристите му проучват основанията на банката, с които се иска несъстоятелност, и когато ги анализират, ще вземат решение как да процедират. Клингов отказа подробности около информацията в отчета, че са започнати "делови отношения с партньори от Китай" за предлаганите от "Интеркапитал" имоти. И това въпреки написаното в отчета, че "мениджмънтът е обнадежден" от оживлението сред руските купувачи по морето. В официалното съобщение на дружеството се пояснява, че то е уведомено за подадената молба за откриване на производство по несъстоятелност на 9 май, въпреки че от системата на Софийския градски съд се вижда, че тя е внесена още в началото на април "към момента не е открито производство по несъстоятелност по отношение на "Интеркапитал пропърти дивелъпмънт". Дружеството има срок за отговор на молбата за откриване на производство по несъстоятелност до 25.05.2016 г.", гласи становището на компанията.

Освен банката пари от групата "Интеркапитал" търси и държавата. Друго обслужващо дружество на фонда "Марина кейп турс" през март е запорирано от публичен изпълнител на НАП заради задължения на "Марина Кейп мениджмънт", като търсената сума не е посочена. Освен това запори на последното има и от чуждестранни физически лица, вероятно клиенти на компанията или собственици на апартаменти.

Таралежите и техните бодли

Кратък и ясен в нежеланието си да говори за възможностите пред компанията за преодоляване на трудностите бе и Мирослав Севлиевски, който явно е поръчителствал по кредитите на "Интеркапитал" заедно с Николай Майстер, ако се съди по запорите на личните им участия в различни бизнеси. Двамата са известни като комбинативни и находчиви финансисти, успявали досега да държат жива компанията чрез любопитни схеми. Една от тях проработи чрез свързаното дружеството "ВЕИ проджект мениджмънт", което има малък фотоволтаичен парк край Сандански. През 2012 г. то емитира облигационна емисия на фондовата борса, с приходите от което купи СПА центъра и боулинг залата на "Марина кейп". На практика с тази несвойствена за бизнеса му инвестиция се осигури ресурс, с който "Интеркапитал" разплати текущи сметки и обърна краткосрочни задължения в дългосрочни. Първоначално облигациите са записани от "Еврофинанс", което е част от групата на "Еврохолд България". Тя е засегната от проблемите на "Инетркапитал" и по още една линия - застрахователната й компания "Евроинс" е застраховала облигационната емисия на "Интеракипатл пропърти дивелъпмънт" от 2007 г. и при фалит тя ще трябва да покрие плащания към инвеститори.

Последно емисията е разсрочена до 2020 г., като по нея има трудности с набавянето на средства за почти всяко лихвено и главнично плащане. Такова трябваше да има и на 14 май, като трябва да се набавят 38 хил. евро за лихви и 62.5 хил. евро за главници. От ИКПД уведомиха, че въпреки поисканата несъстоятелност и необслужваните кредити към "Пиреос", смятат да извършат плащането макар и със закъснение в рамките на позволените 30 дни забава, без това да се брои за забава и съответно и облигационерите да могат да пристъпят към принудителни действия.

Докато падежите по кредитите и облигациите все още не бяха наближили и представителите на "Инетракапитал" бяха по-словоохотливи, Николай Майстер бе обърнал внимание, че компанията донякъде е жертва на модела, по който е конструирана - като акционерно дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) тя е длъжна по закон да разпределя 90% от печалбата си сред акционерите. Така в добрите й години от нея е изпомпван ресурс, който можеше да се ползва в бизнеса й. Според книгата на акционерите от юни миналата година собственици на по-крупни дялове в нея са управлявани от Мирослав Севлиевски фондове на "Инвест фонд мениджмънт", свързани с него и Майстер дружества. С остатъчни дялове фигурират и редица политици. Това са предимно активисти от учредяването на партията "Новото време", като например Борислав Цеков, Емил Кошлуков, Росица Лисичкова, Юлияна Дончева, Мирослав Боршош, както и настоящият спортен министър Красен Кралев. Не липсват обаче и представителите на други сили като някогашните финансови министър и зам.-министър от НДСВ Милен Велчев и Красимир Катев, а също и Гроздан Караджов от ДСБ, който в ранните години е в управата на фонда.

През 2004 г. "Новото време" тя бе създадена от екип "млади и гневни професионалисти", обединени от стремежа "да докажем, че всеки може да успее тук, в България, а всички заедно можем да направим и България успешна". Те се събраха под знака на таралежа, с който искаха да се демонстрират като неудобни за статуквото. Досега поне в бизнеса успяваха да действат меко, но вече сега ще предстои да видим дали ще покажат и бодлите си.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evgenybg avatar :-|
    Oven
    • + 18

    Толкова могат... Въпросът е как бяха бутнати начело на държавата...

    Нередност?
  • 2
    teodeo avatar :-|
    teodeo
    • + 15

    Аз бих погледнал размера на комисионите, които ИКПД е плащало през годините за продажба на апартаменти, и кои са собствениците на посредническата компания ....

    Нередност?
  • 3
    vasco avatar :-P
    vasco
    • + 8

    [quote#1:"Oven"]Толкова могат... Въпросът е как бяха бутнати начело на държавата... [/quote]
    Известен брой гласоподаватели пуснаха бюлетина за "Царя". :)
    Ако щете вярвайте!

    Нередност?
Нов коментар