🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОББ разпределя 98 млн. лв. дивидент за акционерите си

Чистата печалба на банката за изминалата година е 111 млн. лв.

Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ
Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ
Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ    ©  Георги Кожухаров
Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ОББ ще разпредели дивидент от 97.9 млн. лв. за акционерите. Това решение беше взето на проведеното редовно общо събрание в четвъртък. Основен акционер на ОББ е National Bank of Greece (NBG), която в края на миналата година обяви сключването на договор за продажба на българското си поделение на белгийската KBC Group (собственик на Сибанк и ДЗИ в България).

Очаква се разрешенията от регулаторните органи в България и Белгия, включително и от Европейската централна банка, да бъдат получени до края на май. След това ще бъде извършено плащането по сделката и тя ще бъде окончателно приключена. Договорената цена е 610 млн. евро (заедно с лизинговото дружество на ОББ "Интерлийз") и е най-високата, постигана за банка в сектора.

Печалба и дивидент

Обявеният за изплащане дивидент е по-голямата част от нетната печалба на банката за изминалата година - 111.3 млн. лв. Останалата част от нея – над 13 млн. лв., ще бъде отнесена в резерв "Неразпределени печалби". Това е вторият дивидент, който ОББ изплаща, след като през декември 2016 г. имаше едно значително разпределение на дивидент за акционерите в размер на 260 млн. лв., който дойде и от натрупаните печалби през годините. Без тази сума към края на годината банката има адекватност на капитала от първи ред 23.2% и обща капиталова адекватност от 24.2%. Възвращаемостта на капитала е 10.3% за миналата година. Съотношението за ефективност - разходи към приходи, е 37.8%

Главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев отчете изминалата 2016 за банката като поредната успешна година с възходящ растеж и висока степен на доходност за акционерите.

Година по-рано - за 2015 г., ОББ отчете свиване на печалбата с близо 36% (спрямо 2014 г.) до 48.9 млн. лв. заради извънредните разходи около еднократни събития като провизии покрай стрес тестовете и вноската за Фонда за възстановяване и преструктуриране на банки.

Двете основни събития за банката през изминалата година са проведените проверка на качеството на активите и стрес тестовете и обявената сделка между KBC и NBG. В годишния доклад за дейността й се посочва: "Успешният резултат от проверката е потвърждение за предпазливия подход за управление на ОББ. Банката оповести отлични резултати и в двата прегледа на качеството на активите, както и в последващия стрес тест, потвърждавайки своята солидна капиталова позиция и здрав баланс." След констатациите на проверката коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET 1) се регулира от само 0.4 процентни пункта – от 26.1% до 25.7%.

Депозити и кредити

И през 2016 г. банката е продължила да се самофинансира, показвайки силна депозитна база, което води до съотношение на кредити към депозити от 69.3% към края на годината, се посочва в годишния доклад. Привлечените средства от клиенти са нараснали с 9.5% на годишна база до 5.571 млрд. лв. Депозитите на граждани са се повишили с 5.8% (до 3.8 млрд. лв.), а на фирми с 15.4% годишно (до 1.3 млрд. лв.).

Депозитите от домакинствата продължават да са с доминираща важност за структурата на привлечените средства на банката, като заемат 68.9% от депозитния портфейл.

Динамиката на корпоративните депозити следва продължителния период на дефлация и забавяне на бизнеса и определя относителния им дял от 23.1%. Към края на годината ОББ държи 8% от депозитите на населението и 6% от корпоративните депозити в страната.

През миналата година банката е прилагала консервативен подход в кредитирането, като в края на годината брутният й кредитен портфейл се свива с 8.1% годишно. Били са ограничени кредитите към икономически сектори със завишен риск. Брутната стойност на кредитния портфейл на банката е 4.543 млрд. лв. в края на миналата година, като заемите за индивидуални клиенти са с дял от 40.5% (1.8 млрд. лв.), а на корпоративните кредити делът е 59.5% (2.7 млрд. лв.). За миналата година ОББ е начислила провизии за 114.7 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yec03391101 avatar :-|
    yec03391101

    една добре ръководена банка ... дано новите не открията 'доброто да е само на хартия' .. както писаха че теленора ги подал гръците на прокурора за точене с подставени фирми .... то незсвисимата процаратура до 72 месеца шъ съ произнисе 😘

    Нередност?
Нов коментар