🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Белгийският живот на ОББ започва

До средата на юни КВС ще е е платила цената от 610 млн. евро и ще е получила акциите от гръцкия собственик

Централата на новата банка ще бъде в бизнес център "Милениум" зад НДК. Сибанк и ДЗИ са там от 1 юни, ОББ - не по-рано от края на тази година
Централата на новата банка ще бъде в бизнес център "Милениум" зад НДК. Сибанк и ДЗИ са там от 1 юни, ОББ - не по-рано от края на тази година
Централата на новата банка ще бъде в бизнес център "Милениум" зад НДК. Сибанк и ДЗИ са там от 1 юни, ОББ - не по-рано от края на тази година    ©  Надежда Чипева
Централата на новата банка ще бъде в бизнес център "Милениум" зад НДК. Сибанк и ДЗИ са там от 1 юни, ОББ - не по-рано от края на тази година    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фокусът на новата банка ще бъде върху гражданите и малките и средните предприятия.
Поне още пет-шест месеца двете финансови институции ще работят отделно, докато тече юридическото сливане.

Най-голямата банкова сделка в България - покупката на ОББ от белгийския собственик на Сибанк KBC срещу 610 млн. евро, беше обявена точно преди Нова година и ще бъде приключена преди началото на ваканционния сезон - до средата на юни. Рекордно високата сума ще получи гръцката NBG, с което влиянието на южната ни съседка в банковия сектор ще се сведе под 10% от пазара. Но истинското обединение на двете български банки тепърва започва. Планът е в началото на следващата година да е факт. Дотогава ясните неща са няколко: новата, трета по големина, финансова институция ще е с фокус заеми за малки и средни фирми и граждани, ще се управлява от Петър Андронов, ще има оптимизация - в клонове и екипи... За близо 1.4 млн. клиента, които ползват двете банки, веднага след сделката няма как да дойдат промени - договорите с тях си остават валидни и след обединението. Новости естествено ще има, но те ще дойдат след месеци.

Нека обединението да започне сега

Половината година след обявяването на сделката отиде във вътрешна подготовка за тези задачи и в получаване на разрешения от регулатори. Последното ОК беше дадено от Комисията за финансов надзор във вторник (30 май). Останалите регулаторни органи и в двете държави – Белгия и България, се произнесоха положително. Разрешения за сделката вече дойдоха и от Комисията за защита на конкуренцията, БНБ, белгийската централна банка съвместно с Европейската централна банка.

Плащането и прехвърлянето на акциите логично ще стане в един ден. Би трябвало да е преди 14 юни, за когато е насрочено общо събрание на ОББ, на което е предвидено представители на КВС да влязат в ръководството й. Тогава ще започне и реалната работа по сливането. Тя се случва на два етапа, които всъщност протичат паралелно. Единият е юридическото обединение на двете банки, а другият оперативното, това, което се случва на практика - интегриране на цялостната архитектура на ОББ и Сибанк в една нова банка.

Юридическата форма на обединението ще стане, като едната институция се влее в другата. Коя в коя все още не е решено, но според източници близки до сделката много по-логично е да се влее по-малката, в случая Сибанк. Докато тече този процес, двете банки ще продължат да съществуват и работят като две отделни институции. Това се очаква да продължи поне още пет-шест месеца.

"Скачването" на двете банки ще е сложно: те ползват различни информационни системи, модули, приложения, процеси... За всяка отделна дейност трябва да се прецени кой от двата модула или коя от двете платформи ще се използва, изграждайки цялостната архитектура. Сложността произтича от факта, че в случая не става въпрос за типичното, прилагано в други случаи поглъщане, при което по-голяма банка поглъща друга по-малка банка, съпроводено от прехвърляне на база данни и служители.

"Идеята е да се възползваме от силните страни и на двете институции, като постигнем най-добрата комбинация. Вече е избрана информационната система, като тя няма да бъде трета нова система. Това, което има в двете банки, е достатъчно, за да продължим напред", коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк.

На този етап за уеднаквяване на продукти, услуги и условията по тях все още е рано да се говори. Работата по тях ще започне след затваряне на сделката.

Цел: за хората и малките фирми

Новата банка ще използва стратегията за развитие на KBC, приложена вече в Сибанк и ДЗИ. Фокусът в дейността ще бъде върху гражданите и малките и средните предприятия.

Именно след влизането на белгийския собственик в Сибанк преди 10 години започва по-активното развитие на ритейл банкирането, интернет и мобилно банкиране и особено това за малки и средни предприятия.

При ОББ традиционно профилът е на универсална търговска банка, като корпоративният портфейл доминира. Към момента за всяка от двете банки – ОББ и Сибанк, той заема около 60% от общият им обем заеми. "Въпреки че не е основният ни фокус, ще продължим да развиваме корпоративното банкиране, като по този начин стигаме до клиенти с високо качество, на чиито комплексни финансови потребности можем да отговорим. На практика няма да изключим никой от обхвата на банковите услуги", посочи Андронов.

Специфичното в бизнеса на KBC e банково-застрахователният модел на работа. Сега обаче, придобивайки лизингово дружество, факторинг компания и асет менджмънт дружество освен банкиране и застраховане, групата се обзавежда с пълна инфраструктура и на практика ще може да покрие целия спектър от финансови услуги.

Кой ще управлява

Във всяка страна, в която има поделения на KBC, бизнесът на местно ниво се ръководи от един център, като всички дружества са интегрирани в общо ръководство – кънтри тийм, в който влизат представители от ръководствата на всяка от компаниите в групата. Решенията се вземат от него. Такъв управленски екип има и в България. В него са представени мениджърите на основните бизнес направления. Според Петър Андронов "това осигурява висока степен на координация и синергия между компаниите".

Засега не е известен мениджърският състав на новата банка. Може да се каже със сигурност, че сегашният кънтри мениджър на KBC за България и главен изпълнителен директор на Сибанк Петър Андронов ще остане такъв и след сливането на двете банки. Той е в банката от 2007 г. като изпълнителен директор. През 2008 г. става главен изпълнителен директор, а от март 2011 г. е и кънтри мениджър на KBC за България.

Преди обаче да се сформира новото управление на обединената банка, за времето, в което двете институции ще продължат да работят отделно, ръководството на ОББ ще бъде разширено. Това става ясно от покана за извънредно общо събрание на акционерите на ОББ за 14 юни. Дневният ред предвижда преминаване от едностепенна система на управление със съвет на директорите към двустепенна - с надзорен и управителен съвет. При първата форма оперативният мениджмънт е директно подчинен на общото събрание на акционерите и се назначава от него. При новата на общото събрание ще се посочи само надзорен съвет, който след това на свое заседание избира и назначава управителния, т.е. оперативния мениджмънт. В новия надзорен съвет на ОББ ще влязат само представители на KBC. Съставът на оперативния мениджмънт на ОББ след влизането на купувача не е обявен.

"В бъдещия управителен съвет трябва да има широко представителство за осигуряване на баланс и компетентност. От гледна точка на правилата няма как да се съобщава информация от такъв характер. Това би било преждевременно с оглед на неизвършената сделка", коментира Андронов.

Най-вероятно обаче някои от мениджърите на ОББ ще останат поне временно, а превес ще имат представителите на белгийците, за да имат мнозинство при решенията.

Нова банка, нов дом

Централата на новата банка ще бъде в бизнес центъра на НИКМИ "Милениум", който се намира зад НДК. Преместването на Сибанк и ДЗИ там е планирано още преди да се случи сделката за ОББ. Сега предвид обединението новата банка ще заеме по-голяма част от сградата от първоначално планираното. ОББ ще се пренесе на новото място, когато на практика се случи вливането на двете банки, което е не по-рано от края на тази година.

Банката ще бъде там под наем, като няма да заема цялата 24-етажна сграда. По думите на Петър Андронов е наета съществена част от нея, като на едно място ще бъдат събрани около 70-80% от централните управления на компаниите на KBC в България. Сибанк и ДЗИ са там от 1 юни.

Наемането на цялата сграда би имало смисъл при липса на собствени сгради. В случая и ОББ, и Сибанк, и ДЗИ имат свои имоти. "Ще направим оптимизация с амбиция да съберем максимален брой хора от "KBC България" на едно място. Все пак смятаме за рационално да използваме някои от собствените ни сгради. Те са даденост в бъдещата ни конфигурация, доколкото в някои от тях има отлични условия за позициониране на функции по някои видове операции като разплащане, IT системи. Няма смисъл да бъдат преместени на място в София със сравнително скъпа инфраструктура. Ще уплътним максимално тези сгради, които имат добра инфраструктура", каза Андронов.

Има компании и части от бизнесите в групата на KBC, които на практика не биха могли да се помещават в центъра на града. Например центърът на ДЗИ в "Орландовци" ще остане там, тъй като дейността му е свързана с огледи и оценка на щети, което изисква наличието на паркинг. "Интерлийз" също не би могло да бъде в центъра на София, предвид необходимостта от паркинг за автомобили, машини, съоръжения. Сградата на Сибанк на ул. "Тунджа" също е собствена и заедно с други, които са от портфейла на ОББ, са оценени като подходящи за помещаване в тях на поддръжката на IT системите, платежни операции и други подобни.

Освен с решение за съдбата на собствените сгради обединението на двете банки е свързано и с оптимизация на клоновата мрежа. Със сигурност има припокриване на точки на продажба, за които ще се взима решение къде коя да остане. Най-малкото не звучи ефективно третата по активи банка да се шири в най-много на брой офиси.

Един от най-чувствителните въпроси в такива процеси е свързан с работещите в сливащите се структури. В някои области, направления и дейности може да има припокриване във функциите в двете банки. Освен това бизнес логиката при такива сделки отваря възможности за икономии от мащаба. Освободените офиси и служители потенциално могат да са от интерес за другите банки, особено ако те могат да преместят клиенти със себе си.

Q&A

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк: Името вече е избрано, ще го съобщим скоро

Колко време ще отнеме юридическото сливане на двете банки?

- Юридическата част от обединението е формалната процедура, която изисква предоставянето на сериозен набор от документи, които да представим в централната банка. Тези документи описват начина, по който двете компании ще се интегрират и управляват, включително и проектиране на вече обединената банка. В момента общи екипи на двете банки активно работят по бъдещата архитектура на новата институция. Скоро ще имаме готовност с конкретна схема за сливането – планове за структури, IT архитектура, клонова мрежа и пр., и ще я представим в централната банка редом с всички останали документи, които се изискват по процедурата за вливане. Има законов срок за произнасяне, като междувременно може да бъде поискана допълнителна информация, ако централната банка прецени, че й е необходима. Процесът, дори и в най-лекия вариант, отнема сравнително дълго време – не по-малко от пет-шест месеца, като принципно е възможно и да се забави. Всичко зависи от други, трети страни.

Какво е името на новата банка?

Името вече е избрано, но ще бъде съобщено веднага след окончателното приключване на сделката – плащането и прехвърлянето на акциите.

Има ли яснота каква част от клоновата мрежа ще бъде закрита?

За съкращение на клонове е преждевременно да се говори, но е очевидно, че когато имаме две точки на продажба в близост една до друга, е добре да комбинираме усилията. Така и за клиентите ще бъде по-рационално. Няма смисъл от наличието на два клона на няколко метра един от друг. В такава ситуация ще изберем по-големия, по-функционалния клон без значение от коя банка е. Важното е да е удобен за клиента като локация и дадености. Водещо ще бъде кой клон колко клиенти обслужва, колко клиенти имат потребност да ползват въпросната точка на продажба, има ли специализация на клона към конкретна категория клиенти.

Каква част от служителите ще бъдат освободени?

След придобиването служителите в групата в България ще бъдат над 5000 – за всички десет компании. Най-силната страна на нашите компании са хората. Знаещите, можещите, професионалистите са най-значимият ни актив и на тях ще разчитаме. За радост такива са повечето служители на нашата група в България.

Мегасделката накратко

Това е най-голямата сделка в банковия сектор досега (Булбанк беше продадена за 360 млн. евро), както и втората по размер в корпоративния сектор в България в последните 5 години след продажбата на "Глобул" на Telenor за 717 млн. евро. След сливането на двете банки новата ще бъде трета по размер на активите в банковия сектор с малко над 10 млрд. лв. активи към края на март тази година.

KBC ще плати 610 млн. евро за ОББ, лизинговото дружество "Интерлийз" и още няколко по-малки компании от небанковия финансов сектор. В новата банково-застрахователна група на KBC в България ще влизат общо десет компании - Сибанк, "ДЗИ Животозастраховане", "ДЗИ Общо застраховане", ОББ, "ОББ Метлайф", "ОББ Застрахователен брокер", "ОББ Асет мениджмънт", "ОББ Факторинг", "Интерлийз", "Интерлийз ауто". В близко време ще трябва да се реши и въпросът със собствеността на "ОББ Метлайф". Дружеството е 30% собственост на самата банка, 30% са на NBG (след приключване на сделката на KBC) и 40% са собственост на международния застраховател "Метлайф".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Чудно ми е за служителите им - ще положат един тон усилия, за да може накрая да ги "оптимизират".. Айде клоновете нямат избор, ама в централите не знам как поддържат мотивацията.

    Нередност?
Нов коментар