🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голямото прочистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за купувач на рекордния портфейл за 460 млн. лв. необслужвани потребителски заеми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако имате старо необслужвано задължение към ОББ и сте разчитали, че покрай големите промени в банката юристите им ще забравят за вас, то дните на спокойствието ви може би са преброени. Когато миналата година в банката влезе нов собственик (белгийската група KBC), той пакетира лоши заеми за 460 млн. лв. и ги предложи за продажба на специализираните колекторски агенции, което е естествена стъпка по изчистване на баланса от наследеното бреме. Рекордният за пазара портфейл привлече значителен интерес от 10 кандидата, които влязоха в оспорвана ценова конкуренция и чакаха датата 17 януари, за да научат резултата от търга. По информация на "Капитал" процедурата е достигнала до финалната фаза и вече има класиране на участниците. На първо място ОББ е избрала за купувач най-голямата колекторска агенция в страната - EOS Matrix, а в момента се водят финални преговори преди подписването на договора.

Така годината за пазара на дългове започва експлозивно и показва индустрията на колекторските агенции във върхова форма. Това дава надежди, че при повече банкерска воля и смелост разтоварването на камарите от над 9 млрд. лв. лоши дългове в системата може да започне да се случва и с по-голяма скорост. Плюсовете от това са за всички страни: банките ще работят основно по подобряване на кредитирането, длъжниците ще получат шанс да уредят задължението си с гъвкави схеми и отсрочки, а в икономиката ще се отблокира финансов ресурс за инвестиции и потребление.

Мегасделката

Най-големият търг, провеждан на местния пазар на дългове, бе забележителен не само с размера си, но и с възможността да даде достъп до портфейла на повече играчи, покрай което да доведе до разместване на пазарните позиции. С цел да привлече по-голям интерес, като така си гарантира максимално добра цена, продавачът бе разделил пакета на 5 обособени части, за които можеше да се оферира поотделно. Това привлече в наддаването не само големите колектори като "ЕОС Матрикс", АСВ (B2Holding), "Фронтекс", "Кредит инкасо", "АПС България", "Мелън финанс" и други, но и по-малките агенции, включително такива, които тепърва прохождат на местния пазар, като полската GetBack Recovery.

Въпреки заявката за по-разчупено състезание на финалната права ОББ е решила да заложи консервативно, като избере един купувач и за петте лота. Това бе очаквано от индустрията, тъй като бюрокрацията е по-малка при подписването на договор само с един купувач. По информация на "Капитал" "EOS Матрикс" е предложил оферта за целия пакет, като не е ясно кой е следващият в класирането, но по всяка вероятност е някой от другите големи. Няма информация и на каква цена е минала сделката.

Предварителните сондажи показваха ценови коридор на офертите от 5% до 15% от номинала на вземанията, имайки предвид какъв е видът им. Те са изцяло от клиенти физически лица, като обхващат класическите банкови продукти за тях - потребителски, овърдрафти, ипотеки с обезпечения. Просрочията са стари, в повечето случаи над 360 дни, като има казуси в съдебна фаза. В определянето на цената кандидат-купувачите се водят от процента събираемост, който очакват да постигнат, както и от разходите по събирането на вземанията. За продавача пък цената е важна с оглед на загубата, която би имал при отписването на актива, предвид непълното провизиране на портфейла лоши кредити. През септември ОББ инкасира 81 млн. лв. загуба заради начислени обезценки, което не е ясно дали засяга (и ако да, в каква степен) заемите, които се прехвърлят накуп сега.

Необичайно по сделката бе, че тя се движи без посредник, като цялата организация е от централата на ОББ в "Милениум център". Това със сигурност отваря поле за преговори, имайки предвид, че другите по-големи сделки за банкови портфейли досега идваха от банките с гръцка собственост и се дирижираха от Атина. Размерът на портфейла със сигурност е извадил България на радара на големите чужди компании, които вече ще имат очаквания за още подобни възможности. А фактът, че и сега участващите на местния пазар колектори безпроблемно намериха ресурс за поглъщане на едрата хапка, говори за индустрия в добра форма и готовност за посрещане на подобни предизвикателства.

В опитни ръце

Класиранията на първо място в конкурса за портфейла рекордьор EOS Matrix е най-голямата по активи колекторска агенция в България с над 350 служители, заети в различните й поделения. Тя е дъщерно дружество на германската група EOS, която стъпи на местния пазар преди 16 години. По груби изчисления към края на миналата година агенцията работеше по събирането на дългове с номинал 1.3 млрд. лв., което означава, че с финализиране на сделката за портфейла на ОББ балансът й би набъбнал до 1.7 млрд. лв. Това не само ще затвърди лидерската й позиция на пазара, но и спомага за още по-високата специализация в събирането на задължения към финансови институции. Освен редица по-малки банкови EOS успя да придобие и втория най-голям банков портфейл, излизал за продажба - на Пощенска банка, която пакетира лоши заеми за 280 млн. лв. покрай сливането с Алфа банк - България, преди повече от две години. Тогава спечели заради големия си екип, специализирания софтуер и опита в обслужването на банкови клиенти.

Именно натрупаният опит в събирането на задължения по заеми и познаването на практиките на кредитиране в отделните банки е ценното предимство, което помага при определянето на цена при участие в търговете, затова и конкуренцията между колекторите в завземането на позиции е силна. По отношение на финансовите възможности силите на участниците са относително изравнени - пазарът е доминиран от компании, които са поделения на чужди консорциуми, черпещи ресурс, включително от фондовите борси. Въпреки че е наситен с конкуренция, заради високата възвръщаемост пазарът е атрактивен и за колекторски агенции, които все още не са стъпили на него. По информация на "Капитал" през тази година се очаква продажба на една от големите компании в бранша, като заявеният интерес към нея е включително и от играчи, които още нямат позиции в България.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wew13434946 avatar :-|
    wew13434946
    • - 4
    • + 17

    Винаги проверявайте с адвокат фактическата обстановка по делата ви. Повечето задължения са с изтекла давност, което първоначално не се гледа от съда. Друг момент е ,че по кредитни карти главницата и лихвите имат различен срок на давност. Да не говорим, че в 90% от случаите длъжниците са неправомерно призовани, което с добър адвокат може да им помогне да се измъкнат. Но като цяло не ползвайте кредитни карти, овърдрафти и бързи кредити.

    Нередност?
  • 2
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • - 1
    • + 3

    Давността се прекъсва ако кредитора е правил покани за изплащане на задълженията. Бъди сигурен, че това е направено от банката. Просто кредитополучателите или нямат пари или са неграмотни. Сега ще заиграе бухалката като в старите мутренски времена и колекторите ще съберат доста над 50% от задълженията, което прави печалба от поне 230 милиона.

    Нередност?
  • 3
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • - 1
    • + 4

    Давността се прекъсва ако кредитора е правил покани за изплащане на задълженията. Бъди сигурен, че това е направено от банката. Просто кредитополучателите или нямат пари или са неграмотни. Сега ще заиграе бухалката като в старите мутренски времена и колекторите ще съберат доста над 50% от задълженията, което прави печалба от поне 230 милиона.

    Нередност?
  • 4
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 3
    • + 4

    Споко. Мая Манолова ще се намеси и прекрати това издевателство.

    Нередност?
  • 5
    dage avatar :-|
    dage
    • + 1

    До коментар [#3] от "kokoto2":

    Я пак? Коя покана и от кой какво прекъсва? Това да не е представител на бъдещата юридическа мисъл на България?

    Нередност?
  • 6
    krasenh avatar :-|
    Красен

    Най-неграмотната и негъвкава банка .... за съжаление съм клиент с ипотека и правя всичко възможно да рефинансирам през друга банка. Не ползвайте ОББ! :)

    Нередност?
Нов коментар