Лихвите по потребителските заеми са се повишили през април

При депозитите все още има намаление на доходността до кръглата нула

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лихвите по потребителските заеми са се увеличили през април. При жилищните кредити цената леко намалява. Дори и при лихвите по депозитите пониженията все още продължават, като там вече са по-скоро с леки корекции, показват данните на БНБ за миналия месец.

Повишение

През април 2018 г. средната за пазара ефективна годишна лихва по потребителски кредити в левове се е увеличила с 0.81 процентни пункта спрямо март до 8.61%. През декември миналата година също имаше такова еднократно повишение при лихвите по заемите за потребление, като в следващите месеци отново се върна към характерното за последните години движение – понижение.

Такива корекции се наблюдаваха от началото на годината и при жилищните заеми - през януари се задържаха на нивото от декември 2017 г., през февруари дори се повишиха, но през март отново отчетоха спад. През април също показват намаление – при тези в левове то е с 0.05 пр.п. до 3.51%, а при тези в евро с 0.05 пр.п. до 3.81%.

Прогнозите са за покачване на лихвите, но най-рано в края на тази година, началото на следващата, като уточнението е, че това няма да се случва рязко и изведнъж, а бавно и постепенно. Все пак банкери посочват, че оттук нататък намаления на лихвите по кредити ще са все по-малко осезаеми, епизодични и в периоди на кампании. Предстоят летните кампании с промоционални лихви по потребителски кредити за почивки, ремонти и др., в резултат на които вероятно отново данните ще отчетат понижения.

Нагоре, надолу

При лихвите по корпоративните заеми се наблюдава обичайното разнопосочно движение – месечни корекции и в двете посоки според обемите и броя сделки на пазара. През април тези в левове са се повишили с 0.25 пр.п. до 4.16%, а тези в евро са намалели с 0.89 пр.п. до 2.94%.

При депозитите данните продължават да отчитат понижение, като през април са съвсем леки – с 0.01 пр. За нови депозити в левове - до 0.12%, а при спестяванията в евро остават непроменени спрямо предходния месец – 0.13%.

В последното си издание "Икономически преглед" БНБ прогнозира, че и през първата половина на годината лихвите по новодоговорените кредити ще останат ниски, като очакванията на централната банка са да се запазят близо до сегашните си нива. Такава е прогнозата й и за лихвите по депозитите.

Все още няма коментари
Нов коментар