🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втората милиардна банкова сделка

ДСК купува Сосиете женерал Експресбанк за близо 1 млрд. лв. и след сливането им може да измести Уникредит Булбанк като пазарен лидер

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- Банка ДСК купува Сосиете женерал Експресбанк при съотношение около 1.3 пъти капитала й, което оценява сделката на близо 1 млрд. лв.

- Обединението на втората и седмата по големина българска банка може да произведе нов лидер на пазара с над 19 млрд. лв. активи.

- Дали това ще се случи зависи от това доколко новият собственик ще успее да управлява добре сливането и да задържи ключови клиенти

От световната криза насам банковите сделки в България имаха един основен двигател - почти неизменно те се случваха по принуда, заради поети ангажименти по получена държавна помощ от големите европейски банкови групи. А последният и най-голям такъв случай беше ОББ, която преди година беше купена от белгийската KBC за 610 млн. евро заради проблемите на гръцкия й собственик.

Обявената в началото на август продажба на Сосиете женерал Експресбанк обаче бележи нов момент. Тя е доброволна, макар и отново да идва под натиск, но той е предимно пазарен и регулаторен - затягащата се среда прави все по-трудно за малките играчи да са достатъчно рентабилни. Сделката е резултат от стратегическия план на френската Societe Generale да се фокусира в домашния и в ключовите си пазари, където е сред лидерите. А това е добре дошло за агресивната стратегия на експанзия на купувача - унгарската OTP чрез българското й поделение Банка ДСК.

Като изключим това обаче, сделката много наподобява досегашния рекордьор - цели се сливане, което да окрупни пазарен дял и да доведе до оптимизация и синергии. Цената не е оповестена, но по неофициална информация на "Капитал" и тя е при сходна оценка на тази при покупката на OББ и дъщерното й "Интерлийз" - около 1.3 пъти собствения капитал, което прави сума от близо 1 млрд. лв., или 500 млн. евро. А OTP вероятно ще плати и над тази сума, тъй като в пакет се продава и албанското поделение на Societe Generale, която е пета на пазара с около 70 млн. евро капитал и 650 млн. евро активи, които й отреждат 6% дял.

Сделката, която може да роди нов лидер

Чисто механичното събиране на активите към средата на 2018 г. на втората по големина в България ДСК със седмата Сосиете женерал Експресбанк създава гигант с 19.4 млрд. лв. балансово число. Това е с около 500 млн. лв. повече отколкото на сегашния №1 - Уникредит Булбанк. При банкови сделки обаче този опростен подход обикновено не е работещ - най-малкото до планираното приключване на сделката в края на годината има време, а и фактическото сливане вероятно ще отнеме още поне година. Дори и в рамките на тримесечие често между големите банки има динамика от по стотици милиони, така че отсега е трудно да се каже дали сделката ще създаде нов лидер.

При смяната на собственика е обичайно да има известен отлив на клиенти. Това особено важи, когато купувачът е с по-рисков профил и по-нисък рейтинг от този на купувача. След сделката Fitch обяви, че поставя рейтинга на Експресбанк А- под наблюдение и очаква при приключването й той да бъде понижен до нива около BB заради по-слабата възможност за подкрепа от новия собственик. Това би означавало понижение с поне пет стъпки.

За разлика от Societe Generale, която е под директния надзор на ЕЦБ и има достъп до нейната ликвидност, унгарската OTP е извън еврозоната и е от страна, където управляващите през последните години имаха сложни взаимоотношения (особено с чуждестранните банки) и бяха критикувани за погазване на независимостта на централната банка. Така че е логично да се очаква някои клиенти, главно мултинационални компании, да помислят за рефинансиране и пренасочване към други банки. Често те имат разписани критерии или дори списък с конкретни банки, с които могат да работят. А що се отнася до клиентите на дребно и малките фирми, ключово да няма сериозен отлив ще е комуникацията от страна на новия собственик, както и това фактическото интегриране на системите на двете банки да не създаде проблеми и грешки.

Въпреки това със сигурност резултатът ще бъде още една банка на върха, където ще се съревновават с дялове от малко под 20%, далеч пред третата ОББ с около 11% и всички останали. За ДСК обаче има и вътрешногрупов ефект, като след сделката ще затвърди ключовото си място в структурата на OTP, където и досега беше второто най-съществено направление след домашния унгарски пазар с около 15% от консолидираните активи на групата. След придобиването през 2016 г. на Splitska banka (отново от Societe Generale) за 430 млн. евро, активите на OTP в Хърватия почти достигнаха тези в България.

Банка с добавки

Друг плюс за ДСК ще бъде, че ще подсили не само банковия си бизнес, но и цялата си палитра от финансови услуги, тъй като в сделката влизат и съпътстващите компании на Societe Generale в страната (виж графиката). В групата на ДСК вече има пенсионна компания (номер 3 по пазарен дял), управляващо дружество за взаимни фондове (номер 1), лизингова компания и др. свързани дейности. Макар и не под шапката на българската банка, а на майката й, в с страната оперира и "ОТП факторинг". След придобиването вероятно ще последват сливания и при новопридопитите лизингово и факторингово дружество, като по-съществено е първото - "Сожелиз България" е второ на пазара след това на "Уникредит".

Любопитен момент е завръщането на групата ДСК към застрахователния бизнес с придобиването на "Сожелайф". До 2008 г. банката имаше своя компания в сектора - "ДСК гаранция", която беше продадена заедно с целия застрахователен бизнес на OTP на френската Groupama (един от най-големите акционери в унгарската банка с над 5%). След сделката обаче банката продължи да работи със застрахователя в стратегическо партньорство, затова и не е изключено и тук да последва препродажба в същата посока.

За конкретни планове на ДСК обаче все още няма яснота, като и двете страни по сделката засега отказват каквито и да било допълнителни коментари извън лаконичните прессъобщения. Вероятно обаче сливането ще става под ръководството на дългогодишния главен изпълнителен директор ДСК Виолина Маринова, чийто изтичащ мандат през юли беше удължен до края на 2021 г.

Цена, равнена по ОББ

Предишната рекордна сделка в сектора постави нещо като неформален репер за цена на банкови активи в страната. Причината е, че тогава постигнатият коефициент от близо 1.3 пъти собствения капитал беше след констатирани при due diligence (правен и бизнес анализ) допълнителни нужди от обезценки - т.е. отразяваше стойността на банката след допълнително прочистване по желание на купувача, докато на база на отчетените резултати оценката беше 1.1 пъти капитала.

Това, че за Сосиете женерал Експресбанк се постига аналогичен коефициент, е добра атестация, че банката няма скелети в гардероба. Към края на 2017 г. индивидуалният й капитал е 761 млн. лв., а към средата на 2018 г. - 722 млн. лв., като понижението се дължи на гласуваните 42 млн. лв. дивидент. Консолидиран отчет към полугодието няма, но в годишния отчет капиталът на другите продавани дружества увеличава този на цялата група с около 30 млн. лв. Ако това се приложи, би означавало стойност около 750 млн. лв. и оценка при множител 1.3 - около 975 млн. лв.

Последните препятствия

След подписването на договора в началото на август до очакваното финализиране на продажбата преди края на годината остава само да се получат нужните регулаторни одобрения. В България на първо място такова трябва да даде БНБ. От централната банка не се очакват сериозни обструкции, тъй като тя отдавна излъчва сигнали, че насърчава консолидацията в сектора. Формално сделката трябва да получи зелена светлина и от Комисията за финансов надзор заради продавания застраховател, но и тук решението е по-скоро формалност.

В случая в по-съществено препятствие се превръща Комисията за защита на конкуренцията, особено в светлината на последните й решения, с които за пръв път в историята си блокира сделки (за българските активи на CEZ и за "Нова телевизия"), при това без солидна аргументация и въпреки че не водеха до увеличаване на пазарния дял. Евентуално сливане между ДСК и Експресбанк ще произведе гигант, особено при банкирането на дребно. Комбинираният им пазар при ипотечните кредити е близо 27%, а при потребителските - 37%.

Според запознати тук ще е ключово как ще подходи регулаторът и как ще разглежда обхвата на пазара. Например при потребителските кредити реално в балансите на банките сумата е 10 млрд. лв., но някои от тях са извели тази си дейност във външни компании. Само "Уникредит кънсюмър файненсинг" например има активи над 1 млрд. лв., които, ако се добавят, биха понижили дела на ДСК с 3-4 процентни пункта. А на пазара на потребителско кредитиране оперират и още множество по-малки компании. Според събраната статистика от БНБ за общо 159 дружества, специализирани в кредитиране, те имат общо 3.5 млрд. лв. активи. Дори и те да се добавят изцяло, пак делът на обединената банка в сегмента би бил над 25%, което може даде на КЗК аргументи да претендира, че ще има господстващо положение и опасност от злоупотреба с него. Макар при изострената ценова конкуренция на банковия пазар това трудно може да се случи, като дори и лидерът трудно би могъл да си позволи да повиши лихвите без бързо да загуби потребители.

Милионерът зад OTP

За над четвърт век начело на банката Шандор Чани я превърна в една от най-големите финансови групи в региона, а себе си - в най-богатия човек в Унгария

Най-богатият човек, роден някога в Унгария, безспорно е Джордж Сорос. Доколкото обаче той отдавна е американски гражданин, формално титлата се полага на главния изпълнителен директор и председател на борда на OTP Group Шандор Чани. Според Forbes 65-годишният банкер е първият унгарец, чието лично състояние е надхвърлило 1 млрд. долара, като за 2018 г. списанието го оценява на 1.1 млрд. долара.

Името на Чани е неразривно свързано с историята на OTP вече над четвърт век. Той оглавява през 1992 г. тогава все още държавната банка - аналог от социалистическите години на българската ДСК, която ще придобие десет години по-късно. Преди това той от 1986 г. развива кариера и си изгражда име като банкер, но назначението му се приема като движено от политически връзки. След като поема поста, Чани разчиства закостенелия мениджмънт на OTP, превежда някогашната спестовна каса през няколко вълни на приватизация, започнали от 1995 г. и след това започва да я изгражда като мултинационална банкова група. Днес тя е една от най-големите в Централна и Източна Европа с бизнес в девет държави и пазарна капитализация от около 10 млрд. евро.

Съществената част от богатството на Чани днес обаче не е в OTP. Макар през годините той да има по-съществен дял в банката, той постепенно го свива и сега официално декларираните пряко и косвено притежавани от него акции са под 1% от капитала и с пазарна стойност под 100 млн. долара.

Най-големият бизнес на Чани е Bonafarm - вертикално интегриран селскостопански и хранително-вкусов конгломерат, който той притежава изцяло. Чрез компанията, която започва да изгражда през 2000 г., той е най-големият собственик на земи в Унгария. На нея се гледат пшеница, ръж, царевица, соя, много от които отиват за фураж за притежавания от компанията добитък. Буквално паралелно с обявяване на сделката на OTP със Societe Generale, Bonafarm получи зелена светлина от унгарския антимономполен орган да придобие още един конкурент - един от големите производители на птиче месо Hungerit.

Извън това Чани е миноритарен акционер и зам.-председател на борда на най-голямата компания в страната и третата в ЦИЕ - MOL. Самата тя е най-големият единичен акционер в OTP с 8.6%, докато пък кръстосано банката притежава 4.9% от петролния и газов гигант. Чани има и още една линия на преплитане с MOL - те са съдружници в строителната и инженерингова OT Industries, която е основен изпълнител на инвестиционните проекти на петролната компания. В партньорството MOL е с 51%, а Чани с 49%.

Въпреки че често е сочен от медиите като един от бизнесмените от близкия кръг на премиера Виктор Орбан и като човек, в чието мнение той се вслушва, Шандор Чани винаги е съумявал да избегне аурата на един от олигарсите на "Фидес". Също обаче и неговата подкрепа - лична и финансова, никога не е била особена тайна. На последните избори Чани директно даде рамо на Орбан, като буквално в навечерието им заяви, че ще гласува за стабилност, като победа на опозицията би внесла огромна несигурност. А OTP е сред кредиторите на разрастващата се империя на втория най-богат човек в страната и близък приятел на премира Лоринц Месарош. От обикновен газов монтьор в родното село на Орбан Фелчут той става негов кмет през 2011 г., а след това светкавично развива разнородни бизнес интереси - от пицарии край езерото Балатон до голям ТЕЦ, от стопанства за отглеждане на свине до 49% дял от банката MKB Bank, която финансира множество проекти, близки до правителството.

През последните месеци опозиционни унгарски медии цитират слухове и източници за планове около неговата империя чрез сливане на малки спестовни каси в страната да се създаде нов банков гигант, който да е съпоставим с OTP. Това не е нелогично заради опасенията на "Фидес" от икономическата мощ на банката с над 25% пазарен дял - например през 2013 г. началникът на кабинета на Орбан Януш Лазар оприличава Чани на октопод.

Друга пресечна точка на интерес между Чани и Орбан е футболът. Банкерът е председател на футболната асоциация на страната от 2010 г., от 2015 г. е в изпълнителния комитет на УЕФА, а от февруари тази година и вицепрезидент на ФИФА. Вероятно в това си качество той се оказа и заснет на кадрите от срещата между Орбан и Путин преди финала на Световното първенство.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • - 3
    • + 4

    При нас закриха клона на Сосиете Женерал с една бележка на входната врата. Съвсем случайно разбрах за събитието и набързо закрих сметката там. В последните дни пред офиса се виеше една симпатична опашка. Предполагам че хорицата в нея правиха същото - закриване и преместване в друга банка. Какво смята да спечели ДСК от цялата работа, не знам.

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 9

    От тази статия може да се изведе следния (поне) извод. Бизнес- и футболните проксита на Орбан овладяват банковия пазар в България, вероятно като Играч Номер 1. Към това можем да прибавим следните щрихи, за да стане чорбата бетер люта:

    1) Топлата връзка между Орбан и Оракула (от Банки). Поради която тепърва можем да очакваме първият да отхапва все по-голямо парче от баницата на втория. Понеже, нали, е ясно кой е по-хитрият от двамата. С диплома по пожарникарство - there is only so far you can get.

    2) Нека не забравяме и другаря Мегдет Рахимкулов (от Туркестан, или от г**а на географията). Един от най-големите единични акционери в OTP, и бивш ръководен кадър в Газпром. Да продължавам ли?!...

    В общи линии, това ни чака завбъдеще като "чуждестранни" инвеститори. Унгарци, туркестанци, туркменистанци, турци и прочее квалитетни, перспективни предприемачи от "Клас А". След като #тикватурата през последните години успешно изгони всички нормални инвеститори идещи отвъд... Западните Балкани.

    Анатема, Тикво Проклета. Ти ще довършиш държавата. Турците не успяха, византийците още по-малко - но ти ще се справиш! Ако ти се дадат на разположение още няколко годинки. А дали ще му се дадат... зависи само и единствено от сещате се кого, нали? Точно така - от теб, теб, теб, и теб. И от мен. И от такива като нас. Които искат да живеят в Европа на 21-и век. А не в Централна Азия от 19-и век. Амин.

    Нередност?
  • 3
    nspassov2007 avatar :-|
    nspassov2007
    • + 5

    А защо никой не иска да купи баничката на Цеко Ската?!

    Нередност?
  • 4
    dimitar_stoyanov avatar :-|
    DS
    • + 1

    Първата графика е тотално оплескана......

    Нередност?
  • 5
    mzq47575551 avatar :-|
    klavdiqspasova.88

    За финансов посредник фирмата е Алтернатива Файнаншъл ООД!!!

    Нередност?
Нов коментар