Левон Хампарцумян: Далече сме от прегряване

Главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк след конференцията "Банките и бизнесът" на "Капитал"

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк    ©  Надежда Чипева
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какви са очакванията ви за новия преглед на качеството на активите (AQR) в България? Как ще се отрази тя на сектора?

За Уникредит Булбанк това ще е трети AQR. Първата проверка бе през 2014 г. в рамките на проверката в Европа, където ние като част от Unicredit бяхме проверявани, след това беше българската и сега е тази, така че чисто технически сме готови.

Ако се изпълнят плановете и в средата на следващата година България влезе в ERM II, какви ще бъдат последствията за сектора?

Ефектът ще бъде стабилизиращ. Аз мисля, че влизането в ERM II е по-важно като процес, отколкото като резултат, а именно присъединяването към еврозоната. Тогава просто ще бъдем част от привилегирования клуб на по-високо интегрираните държави в структурата на Европейския съюз.

Ще има ли това някакъв количествен ефект?

Директно не, но индиректно ефектът ще е стабилизиращ, защото в най-общия контекст ще сме част от икономическо пространство, което е по-голямо и едно от най-силните в света.

Виждате ли сигнали за прегряване на българската икономика или на отделни нейни сектори?

Далече сме от прегряване. Има някои сектори, в които има повишен ентусиазъм, които на базата на уроците от предишната криза... мисля, че и банките, и клиентие сме по-внимателни. Така че се надявам да избегнем катастрофални развития в близко бъдеще.

Има ли сектори, които сте си поставили като бариера за кредитиране?

Никога не сме си поставяли бариери и дори и в най-тежките моменти на кризата сме си позволявали да кредитираме икономически разумни проекти.

Готови ли са банките и клиентите за края на рекордно ниските лихви?

За мен от гледна точка на клиентите важно не е дали лихвата е висока или ниска в абсолютна стойност, а дали е поносима и дали човек може да си я позволи като потребление или като корпоративен кредит. Така че отново зависи от това как се управляват персоналните финанси, как се управлява една компания и дали тя може да понесе различните кредитни продукти. Винаги има риск някой да не се представя достатъчно добре. В българската икономика участниците са относително предпазливи. От гледна точка на потребителското кредитиране и ипотечното кредитиране в никакъв случай България не е в червената зона на свръхзадлъжнелите, така че ако имаме един разумен консерватизъм и благоразумие и от двете страни - и от тези, които предоставят кредита, и от тези, които го взимат, ще избегнем някакви драматични развития.

Интервюто взе Николай Стоянов

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 2
    • + 1

    Заглавие достойно да отбележи върха на цикъла. Левон си отива да си почива, така че може да ръси бисери, няма проблем.

    Нередност?
  • 2
    bgk1543041143589373 avatar :-|
    Konstantin Slavov
    • - 2

    Г-н Хемпарцуниян, не разбрахме върнахте ли парите на Мартин Петров,дето крадливите ви служители откраднаха ? ?
    - ако да, можете да ръсите тъпотии колкото си искате, ако ли не поне се скрийте някъде в някоя темна дупка...абе то така и така никой не ви вярва вече..

    Нередност?
Нов коментар