🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Георги Заманов: Плавно покачване на лихвите с 1% не би внесло напрежение

Изпълнителният директор на Алианц банк България след конференцията "Банките и бизнесът" на "Капитал"

Георги Заманов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво според вас ще бъде отражението на новия AQR в банковия сектор?

Тази проверка е в логическа последователност на онова, което бе направено през 2016 г. Независимо, че проверката ще премине само през шест банки, аз очаквам този опит, ноу-хау и експертиза, която те добият, да бъдат споделени и с другите банки, които, ползвайки се от него, ще научат неща, които биха били полезни за ежедневното управление на банковата система. Не очаквам съществен ефект върху кредитирането. Истинският ефект ще го видим след 3 или 5 години, но нека първо видим резултатите и дали като участници на този пазар ще си извадим уроци.

Доколко проверката би дала някакво конкурентно предимство на банките, които не са обхванати от проверката?

За нас конкурентното предимство би било, ако сме по-добри от другите, а не това, че те са в процес на проверка. Предпочитаме да разчитаме на нашите си собствени силни страни и да ги вкараме в действие, отколкото да се облягаме на слабите страни на конкурентите.

Ако се изпълни планът за влизане в ERM II следваща година, как това би могло да повлияе на финансовия сектор?

Аз съм много позитивно настроен и очаквам да има огромен позитивен ефект от въвеждането на еврото, дори и чисто психологически. Същото стана при влизането на България в Европейския съюз. Това би изравнило огромната разлика между брутния вътрешен продукт по номинална стойност и по покупателна стойност, би повишило номинално БВП на глава от населението на нива 10 000, а защо не и 15 000 евро при нива от 7000 - 7500 евро в момента.

Готови ли са банките и техните клиенти за нормализацията на лихвите? Кога очаквате да започне покачването на лихвите и с какъв темп?

Всеки очаква това да започне да се случва и всеки говори за нормализация, което е индикация, че нивата в момента са доволно далеч от стандартните и очакваните. Ще има повишение, надявам се да е бавно, а не да гоним американския пример. Аз мисля, че нива от 0.5-1% повишение на депозитните и кредитните лихви в рамките на не по-рано от края на 2019 г. или средата на 2020 г. би било здравословно за икономиката. Биха повишили спестовността на клиентите и не би нарушило кредитния риск, нито апетита за взимане на кредити. Ако една фирма гони печалба от 10%, лихвени нива от 2 - 3% не би следвало да променят нейния инвестиционен апетит.

Очаквам плавно нарастване на лихвите с продължаващо икономическо развитие. При нарастване на БВП от 3-3.5%, инфлация от 1-2% е здравословно ниво на лихвите в рамките на половината от тази инфлация.

Готови ли са банките и техните клиенти да реагират на такъв сценарий?

Аз бих казал, че това не би внесло напрежение в системата. По-голямата част от нашите клиенти имат и депозити, и кредити, така че те ще спечелят и загубят поравно и от двете страни.

Интервюто взе Гергана Михайлова

Все още няма коментари
Нов коментар