КЗК разреши на Пощенска банка да купи Банка Пиреос България

С това вече одобрената от БНБ сделка между последните банки с гръцки акционери на българския пазар може да бъде приключена

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Пощенска банка да придобие Банка Пиреос България, с което е преодоляно и последното препятствие пред създаването на четвъртия по големина играч на банковия пазар в България. Сделката за 75 млн. евро бе договорена още през ноември миналата година, но изчакваше регулаторни одобрения. Така очакванията са финализирането на сделката да стане факт до средата на годината, с което да се пристъпи към сливане на двете институции.

Зелена светлина от регулатора

Становището на антимонополния орган е взето след изследване на пазарните позиции, които бъдещата обединена банка би имала на пазара, както и след становища на заинтересовани страни. В анализа на КЗК се посочва, че след приключване на сделката и изпълнение на плана за вливане на Пиреос в Пощенска банка новата структура ще има четвърто място по големина на активите с 10% пазарен дял. При банкирането на дребно в сегмента депозити на граждани и домакинства обединението ще заема четвърто място с пазарен дял от 11.5%, при жилищните и ипотечни кредити - трето място с 17.9% пазарен дял, при потребителските кредити - пето място и 9% пазарен дял, а при корпоративните кредити - 4-то място и 11.2% пазарен дял.

В хода на производството КЗК е разгледала и становища от други институции като БНБ и КФН, от Асоциацията на банките в България, както и от големи клиенти на двете банки като "Еко България", "Мост компютърс", "Октопод инвест холдинг". Всички те са позитивни за ефектите от сделката върху бизнеса им и върху банковия пазар в страната.

Становище е постъпило от Highgate Capital Management, лондонски фонд за инвестиции в подценени активи, който в качеството му на неудовлетворен от процедурата кандидат-купувач е изпратил жалба до Европейската комисия с мнение, че сделката трябва да бъде спряна, тъй като нарушава правилата за държавна помощ. Мотивът е, че стабилизационният фонд на Гърция, който подпомогна финансово групата на Пиреос в Гърция, е имал възможност да упражнява контрол върху сделката. Доводът обаче не е приет от българския регулатор.

Той одобрява стратегията за вливане на Банка Пиреос България в Юробанк България, тъй като по този начин ще се създаде по-голяма и стабилна финансова институция, която ще може по-ефективно да се конкурира на пазара, като предлага повече и по-изгодни продукти на потребителите. Освен това обединяването на дублиращи се функции в централата ще позволи да се постигнат значителни икономии от мащаба, по-висока ефективност на процесите и по-ниска стойност на предоставяните услуги.

Решението на КЗК бе публикувано днес и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. По време на конкурсната процедура интерес към покупка на Банка Пиреос България проявяваха още БАКБ на Цветелина Бориславова и Инвестбанк на Петя Славова.

Останалата подготовка

След зелената светлина от КЗК сделката може да бъде финализирана в бързи срокове, тъй като вече тя има разрешение от основния регулатор - БНБ. Още от началото на април централната банка е издала одобрения и за нов съвет на директорите на "Пиреос", който ще бъде съставен от ключовите хора от ръководството на Пощенска банка. Изпълнителни директори ще бъдат Петя Димитрова и Димитър Шумаров.

Вече е приключил и друг ключов компонент от сделката. Недвижими имоти и дялове в дъщерни дружества, оценени на около 175 млн. лв., бяха обособени от Пиреос в ново дружество, което ще остане под контрола на досегашната му банка майка.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 1
    • + 3

    Да му мислят тези , които работят в 'Пиреос" и най-вече тези , които са високи позиции, защото "метлата" тях ги чака!

    Нередност?
  • 2
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "bat_plamen":

    Абсолютно това ще се случи

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "bat_plamen":

    Винаги ми е било чудно какво мотивира хората, които работят по обединението на две банки.. Мен ако ме споделят подобни новини - директно си обновявам автобиографията.

    Сигурно стоят заради 3-те заплати при съкращение, знам ли..

    Нередност?
Нов коментар