🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банка Пиреос България официално се вля в Пощенска банка

С оперативното обединение за клиентите на институцията влизат в сила нови правила и тарифи

Без промяна остават условията по заварени договори за депозити и кредити
Без промяна остават условията по заварени договори за депозити и кредити
Без промяна остават условията по заварени договори за депозити и кредити    ©  Цветелина Белутова
Без промяна остават условията по заварени договори за депозити и кредити    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С вписване в Търговския регистър от 12 ноември Банка Пиреос България е заличена като самостоятелно дружество, с което формално институцията вече е част от четвъртата по големина на пазара, Пощенска банка. Оперативното обединение се очакваше да стане факт няколко дни по-късно - на 18 ноември, като датата е от значение за клиентите на Пиреос, тъй като с нея за тях влизат в сила изменения в условията и тарифите за ползване на банковите услуги.

С това на българския пазар остават да оперират 19 банки и пет клона на чужди институции. Догодина се очаква бройката да намалее с още поне една, след като приключи и вливането на Експресбанк в придобилата я в началото на годината Банка ДСК.

По-рано от очакваното

От Пощенска банка все още не са обявили официално дата, спрямо която за клиентите на Банка Пиреос България влизат в сила новите правила, като в специално посветената на темата секция на сайта се очакваше това да стане до 18 ноември. В Търговския регистър вливането вече е отразено, така че реално вече Пиреос не съществува като юридическо лице, бизнесът се прехвърля към този на Пощенска банка и за клиентите започват да важат Общите условия по договорите, тарифите и лихвите на банката приемник. Разлики има, като например за масовата услуга по поддържане на разплащателна сметка на физически лица таксата се променя от 2 лв. на 2.50 лв. месечно.

Общите условия по заварените договори за кредит, включително по ипотечни заеми, не се променят, доколкото не противоречат на условията по аналогични продукти на Пощенска банка. Без промяна остават условията по сключените договори за депозит, но при изтичане на падежа им ще следва подновяване съгласно продуктите на банката приемник. Пиреос беше сред банките, предлагащи по-високи лихви по депозити от тези на Пощенска банка, така че е възможно през следващите месеци да има известен отлив на ценово чувствителни вложители, които са били там заради конкретни оферти.

Клиентите на Банка Пиреос България ще имат нови IBAN номера на сметките си и считано от датата на оперативното обединение, те няма да могат да правят изходящи и да получават входящи преводи по сметки със стари IBAN номера. Това означава, че фирмените клиенти ще трябва да уведомят контрагентите си за новия номер на банковата си сметка, който може да бъде получен с обаждане в Центъра за обслужване на клиенти или от онлайн генератора на сайта на Пощенска банка.

Не се предвиждат промени по продуктите и услугите, ползвани от клиентите на "Пиреос застрахователен брокер" или Банка Пиреос като застрахователен агент, става ясно от секцията с информация за обединението на сайта на Пощенска банка.

Последната гръцка сватба

Сделката по придобиване на Банка Пиреос България от Пощенска банка бе договорена през ноември миналата година, като цената й бе 75 млн. евро. С това приключи своеобразната консолидация на банки с гръцки собственици на местния пазар, които допреди десет години държаха общо около една пета от пазара. Две от тях - клонът на Alpha Bank и Пиреос, преминаха под контрола на Пощенска банка, в която акционер с 56% дял е Eurobank Ergasias, а ОББ бе прехвърлена от National Bank of Greece на белгийската KBC Group.

Към края на деветмесечието Банка Пиреос България има активи за 2.7 млрд. лв. и общо собствен капитал от 390.6 млн. лв. Печалбата възлиза на 10.6 млн. лв. Юробанк България (Пощенска банка) има активи за 9.2 млрд. лв. и печалба в края на септември от 131.3 млн. лв. Механичното вливане на Пиреос в Пощенска банка ще създаде играч с активи от 12 млрд. лв., който би се наредил на трета позиция по големина на пазара малко пред ОББ. Освен това паралелно в Пощенска банка се влива и "И Ар Би лизинг България" - това е лизингов портфейл, който беше обособен в отделна компания и остана под контрола на гръцката банкова група, когато през 2018 г. тя продаде "И Ар Би лизинг" на дружество, свързано с групата "Химимпорт".

Дали Пощенска банка ще е трета или четвърта освен имиджово има и практическо значение. След очакваното влизане на България в европейския банков съюз ЕЦБ задължително поема директно надзора над топ 3 по активи страната, като може по свое усмотрение да поеме и други институции. Тъй като Пощенска банка не беше сред проверяваните от Франкфурт през тази година, това ще означава, че на банката може да й се наложи също да мине през преглед на качеството на активите и стрес тест.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    maiskimai avatar :-|
    Мая Г

    Не е вярна тази информация, месечните такси се запазват

    Нередност?
Нов коментар