🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горанов: България ще влезе в ERM II до края на април

Според финансовия министър тазгодишната проверка в банковия сектор е върнала доверието на европейските институции

Владислав Горанов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да края на април страната може да е част от валутния механизъм ERM II, каза пред ръководителите на банки в България финансовият министър Владислав Горанов. "Надявам се следващата година да не говорим за еврозоната. Смятам, че има реална опасност до моя рожден ден (30 април - бел. ред.) да сме част от ERM II. Още малко работа имаме да свършим, но знаем какво точно трябва да свършим", каза Горанов в приветствието си по повод професионалния празник на банкерите.

Смятам, че нашият шанс да бъдем по-интегрирани в европейските финансови институции е голям. Да, те ни нямаха толкова доверие, но минахме през такъв тип тестове, които едва ли и техните системи биха издържали", каза финансовият министър и добави, че "сега вашите акции нараснаха не толкова заради оценките на кредитните агенции, но и заради това, че когато си изгубил рязко доверие и успееш бързо да го възстановиш, показваш, че заслужаваш да си част от европейската финансова инфраструктура".

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев, който също говори пред представителите на бранша, каза, че не по-маловажно от присъединяване към финансовата инфраструктура на еврозоната е самият процес, свързан с полагането на усилия по приемането. По думите му идващата 2020 г. няма да е по-лесна за сектора предвид очакванията за глобалната икономика, но песимизмът не е добра изходна позиция.

Според Радев браншът има повод за умерен оптимизъм заради проясняването по въпроси, от които зависи бъдещето му. Първият е по линия на паричната политика на ЕЦБ и очакването, че преформулирането на стратегията няма да се базира само на цели като инфлацията, а и върху мандата на централните банки, тяхната независимост, инструментите на паричната политика и ясното разграничаване между паричната и фискалната политика. "Втората линия е опитът да се стартира дискусия по отношение на поддържащите мерки за икономическия растеж във фискалната и структурната политика. Има силни сигнали от новото ръководство на Европейската комисия и на водещи страни на национални правителства в еврозоната, които поставиха на масата важни теми", каза Радев.

Прогнозата на банкерите за представянето на сектора през тази година е, че резултатът ще е също толкова висок, колкото миналогодишният. Капиталовата адекватност от първи ред е 19% и сред десетте най-добри в Европа. Делът на лошите кредити е вече само 7%, но покритието с активи е 52% спрямо 46% средно за Европейския съюз. Възвръщаемостта на капитала е 12% спрямо 7% за ЕС, а възвръщаемостта на активите е 1.7% спрямо 0.5% в ЕС, което е втората най-добра в Европа, изтъкна Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ.

Традиционният банкерски бал събра ръководителите на банки в страната, като за разлика от предишни години през тази направи впечатление отсъствието на представители на Комисията за финансов надзор, както и на депутати.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев
    • + 2

    А пък банката на Мавродиев пере ли, пере...

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 2

    Шегаджия. Беше юли 2019, беше септември, декември, сега ни разправя вицове за април 2020. Този освен за манекен да позира по снимките, за друго не става. Не съм сигурен, че ГЕРБ има интерес да допуска някой друг да има право да им рови в мръсното бельо.

    Нередност?
Нов коментар