🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ПИБ излиза на близо 30 млн. лв. загуба за трето тримесечие

Причината са начислени над 65 млн. лв. допълни обезценки на кредити след проверката на ЕЦБ

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа инвестиционна банка (ПИБ) вече работи по това да отрази в баланса си наложените от ЕЦБ корекции след прегледа на качеството на активите й. Към такъв извод навежда отчетът на банката към септември, който показва 29.5 млн. лв. загуба за третото тримесечие на 2019 г. Тя се дължи основно на солидни обезценки в корпоративния й портфейл, където проверката на Франкфурт откри най-сериозни проблеми и наложи корекции за над 400 млн. евро.

Това изяжда част от отчетените 94 млн. лв. печалба към полугодието, но все пак за деветте месеца на годината банката остава на плюс с 64.7 млн. лв., което е ръст от 2.6 млн, лв. или 4% на годишна база. Тук обаче трябва да се има предвид, че този резултат е подпомогнат от 72 млн. лв. преоценки нагоре в портфейла на банката от инвестиционни имоти през второто тримесечие, докато прегледът на ЕЦБ констатира нужда от обезценяването им с 41 млн. евро. Такова обаче засега не се вижда в отчета.

Само част от корекциите

Проверката на ЕЦБ показа 262.88 млн. евро недостиг на капитал на ПИБ при негативния сценарий в стрес теста, който е при малко вероятно екстремно кризисно развитие в икономиката. Ако се гледат само резултатите от прегледа на качеството на активите, дупката е по-малка - 124.5 млн. евро. Голямата част от ефекта идва от прекласификации в корпоративния портфейл на банката. Според детайлните данни необслужваните кредити на ПИБ се покачват от 19.1%, отчетени преди проверката, на 44.1% след нея. При корпоративния портфейл числата са съответно 20.9% и 56.2%. В новия отчет около 0.5 млрд. лв. кредитни експозиции са прекласифицирани от такива с висока степен на риск (фаза 2) в необслужвани (фаза 3).

След обявяването на резултатите от теста от ПИБ заявиха, че банката вече е покрила половината от недостига, или 130 млн. евро, чрез:

  • печалба преди провизии от 65 млн. евро за първото полугодие на 2019 г.;
  • провизии по кредити в размер на 37 млн. евро в резултат на въвеждането на МСФО 9, отчетени във финансовите отчети за 2018 г.;
  • погасени кредити и допълнителни обезпечения по експозиции от проверката в размер на 28 млн. евро.

Останалата част по първоначалния план трябваше да се покрие с текуща печалба и намаляване на риска в кредитния портфейл. Новите над 33 млн. евро обезценки явно покриват частично този ангажимент, като обаче за мениджмънта на банката очевидно продължава да има още работа. Като цяло стратегията на банката е да признае корекциите поетапно през отчетите си, а не еднократно - по-чистият начин, но водещ до ударен спад в капитала, което може да я изведе под регулаторните изисквания. Това обаче значи, че е възможно и в следващите тримесечия резултатите да са под натиск.

В прессъобщение по повод финансовите резултати ПИБ обяснява, че през третото тримесечие на годината е прегледала обстойно кредитния си портфейл за съответствие между методологията на ЕЦБ (използвана при цялостната оценка) и Международните стандарти за финансово отчитане. "В резултат на това към края на месец септември 2019 г. са начислени допълнителни разходи за обезценки от 66 млн. лв. спрямо юни 2019 г. По този начин банката отразява счетоводно в текущата си дейност по-консервативния подход към оценката на кредитния риск след извършения преглед на качеството на активите", се казва в съобщението.

Под натиска на лихвите

Извън това според отчета на ПИБ тя стои оперативно добре. Нетният лихвен доход за тримесечието е 58 млн. лв., което е лек ръст спрямо предходното тримесечие, но 8.3% спад на годишна база. Банката, както и другите на пазара, страда от свиващите се маржове вследствие на комбинацията от отрицателните лихви на централните банки и свръхликвидността в системата. В резултат приходите от лихви по кредити падат, докато разходите за привлечените депозити вече достигнаха естествени дъна.

Нетният доход от такси се покачва на годишна база леко с около 1.5 млн. лв. до 23.9 млн. лв. за тримесечието, но далеч не достатъчно, че да компенсира сериозно увеличаващите се административни разходи. За деветмесечието те достигат 158.2 млн. лв. при 148 млн. лв. година по-рано, като разликата идва най-вече от повечето плащания за външни услуги.

Активите на ПИБ се покачват за последните три месеца с 88 млн. лв. до 9.626 млрд. лв. Това й отрежда четвърто място по активи, което вероятно ще загуби след финализирането на сливането между Пощенска банка и "Пиреос". За тримесечието депозитите се покачват от 8.27 до 8.4 млрд. лв., което в по-голямата си част идва от фирмени наличности по сметки.

Обемът на кредитния портфейл остава почти без изменение като сума - от 5.86 се покачва на 5.87 млрд. лв., но продължава тенденцията на изменение в структурата му. Корпоративният портфейл не расте, а обезценките в него дори го свиват, но това се компенсира от ръстове при потребителските и ипотечните заеми. Капиталовите показатели също се подобряват, като особено следения от ЕЦБ базов капитал от първи ред (CET 1) се покачва от 14.5 на 15%. Това също е донякъде подпомогнато от еднократен ефект - капитализирането на печалбата от продажба на част от терена на Кремиковци, която влезе в отчетите за 2018 г.

С международно внимание

ПИБ, както и другата банка с констатиран недостиг при проверката на ЕЦБ - Инвестбанк, в момента изпълняват планове за попълване на капиталовите си буфери. От думите на финансовия министър Владислав Горанов през седмицата стана ясно, че във Франкфурт следят внимателно за реални действия на набелязаните мерки преди приемането на България в ERM II, което вероятно остава за следващата пролет. "ЕЦБ очаква напредък по капиталовите планове на двете банки, което ще ни отвори пътя към единния банков надзор", е казал той, цитиран от Mediapool.

На запитване на "Капитал" за напредъка на България и на банките по техните капиталови планове от ЕЦБ казаха, че изпълнението на последващите мерки след цялостната оценка е работа на българските институции и конкретно на БНБ и въпросите трябва да бъдат насочени към тях.

По-късно днес се очаква централната банка да публикува финансови данни към септември и за целия банков сектор.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vuz01626026 avatar :-|
    Бай Хоши
    • - 10
    • + 14

    Най-искренно съветвам всеки, който има отношения с тази банка, да ги прекрати възможно най-бързо и безболезнено, както направих аз преди време.

    Нередност?
  • 2
    Slick avatar :-@
    Slick
    • - 8
    • + 9

    До коментар [#1] от "Бай Хоши":

    Сега ще те преследват от КФН и други подобни. Може и Гешев. Ако кажеш примерно, че ПИБ наподобяват моделите на КТБ, пак е проблем. Важно е да пазим стабилността, свободата на словото я оставяме за нормалните страни!

    Нередност?
  • 4
    jrj23598870 avatar :-|
    Marinov
    • - 9
    • + 10

    Според мен заглавието е откровена лъжа. От данните на банката се вижда, че печалбата й през третото тримесечие преди обезценки и данъци нараства. С други думи банката не е на загуба. Има спад в печалбата отчетена спрямо лятото, защото са направени обезценки. Авторът в текста посочва, че банката работи по изпълнение на предписанията от ЕЦБ. Или казано по-просто, г-н Стоянов хем е наясно какви са финансовите резултати на банката, хем умишлено заблуждава, че е на загуба.

    Нередност?
  • 7
    jrj23598870 avatar :-|
    Marinov
    • - 7
    • + 12

    До коментар [#6] от "ironhorse":

    А ти поне прочети цялата статия преди да пишеш. "След обявяването на резултатите от теста от ПИБ заявиха, че банката вече е покрила половината от недостига, или 130 млн. евро,"
    Аз не оспорвам резултатите от проверката, а само казвам, че заглавието не е коректно и е манипулативно.
    А за еврозоната продължавай да си мислиш, че ПИБ и Инвестбанк са ти виновни. За първи път промениха правилата за влизане, защото много искат да ни приемат, нали?

    Нередност?
  • 8
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • - 5
    • + 10

    До коментар [#1] от "Бай Хоши":

    Това е най-добрата банка, която познавам, що се отнася до работа с клиента.
    Просто не трябва да оставяш много пари там...
    Напоследък взеха да се оливат с таксите, но допускам, че и при другите са подобни.

    Нередност?
  • 9
    vuz01626026 avatar :-|
    Бай Хоши
    • - 6
    • + 7

    До коментар [#8] от "tie_interceptor":

    А защо ли се "оливат" с таксите, ако клиентите са им толкова важни? Една банка, която почва да "стърже" чувствително от такси, показва най-малкото лошо управление.

    Нередност?
  • 10
    ironhorse1 avatar :-|
    ironhorse
    • - 4
    • + 9

    До коментар [#7] от "Marinov":

    А сега прочетете статията, защо не сме в ИЕРЕМ сега и ще лъсне казаното от мен, като чистата истина.

    ПИБ и Инвестбанк или ще влязат в пътя или ще бъдат бастисани.
    Т.е. ще бъдат поети за контрол и управление от Фонда, който ще попълни дупката.
    После продажба на инвеститор.

    Нередност?
Нов коментар