БОРИКА започва да работи по проект за незабавни плащания

От първото тримесечие на 2021 г. потребителите ще могат да превеждат средства между банкови сметки в рамките на секунди

Главният изпълнителен директор на БОРИКА Мирослав Вичев
Главният изпълнителен директор на БОРИКА Мирослав Вичев
Главният изпълнителен директор на БОРИКА Мирослав Вичев    ©  БОРИКА
Главният изпълнителен директор на БОРИКА Мирослав Вичев    ©  БОРИКА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Платежният и картов оператор БОРИКА обяви началото на проект за въвеждане на незабавни плащания на българския пазар. Услугата ще позволи прехвърлянията на средства между банкови сметки да се извършват в рамките на 10 секунди. Проектът засега е в начална фаза, като реалната възможност за българските потребители да се разплащат почти мигновено ще бъде налице най-рано след година.

Незабавните плащания (instant payments) са електронни решения за плащания на дребно, достъпни 24 часа в денонощието 365 дни в годината, които позволяват сметката на получателя да бъде захранена с незабавен или почти незабавен ефект след инициирането на плащането от наредителя. Услугата се предлага в почти всички европейски страни, като по данни на Европейската централна банка в скандинавските държави незабавните плащания са около 40-50% от всички кредитни трансфери, посочват от БОРИКА. В България в този сектор активно навлязоха Relovut и Transferwise като директна конкуренция на банките с бързите си преводи без такси между потребителите, но активно развиват и решения за бизнеса.

"Възможността плащанията от сметка в сметка да се изпълняват в рамките на 10 секунди позволява освен бързи B2B плащания също така и бързи плащания на POS, т.е. на място при търговеца", коментира главният изпълнителен директор на платежния оператор Мирослав Вичев. По думите му изпълнението на проекта за незабавни плащания ще позволи на банките да използват единна инфраструктура за всички разплащания, било то незабавни от сметка в сметка или пакетни, но това ще изисква сериозни инвестиции от тяхна страна.

Поне още година

От "Борика" уточняват, че през първото тримесечие на 2020 г. предстои да бъде избран изпълнител по проекта, а до края на годината се очаква да започне и изпълнението на пилотен проект. Самото пускане на незабавните и пакетните плащания на пазара се очаква да стане факт през първото тримесечие на 2021 г.

"Проектът включва извършване на незабавни плащания в левове и прехвърляне на пакетните плащания по SEPA стандарт и цели постигане на бързина и удобство. Той обаче не се отнася за бюджетните плащания", обяснява Ваня Ганева, мениджър "Незабавни плащания" в БОРИКА. При единичните трансфери от сметка в сметка прехвърлянето на средствата ще се осъществява в рамките на до 10 секунди. При пакетните плащания пък сумите ще са налични до 20-30 мин. по сметката на получателя. И в двата случая максималният размер на прехвърляните суми ще бъде 100 хил. лв.

"Реализирането на проекта ще даде възможност за осъществяване на незабавни плащания през POS терминал чрез QR код, незабавни плащания към електронен магазин, незабавни плащания с фактура, незабавни плащания машина към машина и други", посочва от своя страна Христо Костов, главен архитект в БОРИКА.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jem55617708 avatar :-|
    jem55617708

    Научете компаниите.REVOLUT са в България

    Нередност?
  • 2
    slaviii avatar :-|
    slaviii

    Тук доколкото разбирам става дума за междубанкови преводи. С Револют например, междубанковите преводи също не са в реално време, само преводите между потребителите се изпълняват веднага.

    Нередност?
Нов коментар