Ти Би Ай банк пусна услуга за незабавни преводи в евро

За трансфера се използва системата SEPA Instant, която са внедрили около 40% от банките в ЕС

Ти Би Ай банк става първата банка в България, която предлага незабавни трансфери в евро
Ти Би Ай банк става първата банка в България, която предлага незабавни трансфери в евро
Ти Би Ай банк става първата банка в България, която предлага незабавни трансфери в евро    ©  Ти Би Ай банк
Ти Би Ай банк става първата банка в България, която предлага незабавни трансфери в евро    ©  Ти Би Ай банк
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ти Би Ай банк пусна услуга за незабавни преводи в евро на територията на Европейската икономическа зона. Те се предлагат чрез системата SEPA Instant на Централната банка на Литва, която дава възможност за получаване и изпращане на до 15 хил. евро в рамките на секунди по всяко време на денонощието и в почивни дни, съобщиха от банката.

За да използва услугата, клиентът трябва да има IBAN в банката, като към момента е валидна за входящи преводи. Банката използва системата SEPA Instant и реално трансфери ще стават от и към всички институции в нея. Според официалното й съобщение тя ще е първа не само в България, а и в Югоизточна Европа, предлагаща услугата

"В момента клиентите на TBI Bank могат да се възползват от услугата за входящи преводи към техни сметки в банката от други европейски банки, които са внедрили SEPA Instant. По наши изчисления в момента това са около 40% от банките в ЕС. Скоро ще е налична и за изходящи преводи от сметки в TBI Bank", уточни за "Капитал" Николай Спасов, изпълнителен директор на Ти Би Ай банк.

От банката засега не се обявили таксата за бързия превод, но от края на миналата година тези в евро не трябва да са по-скъпи от левовите. Таксите за нарежданията в същия ден обаче са по-високи по принцип - според тарифата на Ти Би Ай банк таксата за стандартен евров превод в същия ден е 4 евро.

"Цената на SEPA Instant превода зависи само от тарифата на банката - наредител на превода към нас. Официално тарифата за изходящ превод от нас ще бъде обявена, след като започнем да предоставяме услугата", каза още Спасов.

Незабавните преводи се превръщат в приоритет за все повече банки в Европа и света. В този сегмент усилено вече навлязоха финтех компании като Paysera, Revolut, Transferwise, които работят в България, а по света активно работят и компании като Apple и Google. Само преди дни и БОРИКА обяви, че започва да работи по проект за такава платформа, която да стартира в началото на следващата година.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zo avatar :-|
    zo

    Сетиха се банките, ама късно, искрено се надявам финтех компаниите да им турят кръста на банките.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    По-вероятно е финтех компаниите да умрат или да бъдат изкупени на силно ниски курсове... или ще имат правни премеждия, които не могат да си позвол В БГ банките са повечето клонове, но в ЗЕ не търпят много дисруптив банкинг, ако надхвърля

    Нередност?
Нов коментар