Фед наложи таван на дивидентите за големите американски банки

Централната банка поставя ограниченията поне до септември, но с възможност да останат и по-дълго

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федералният резерв на САЩ обяви, че слага таван на дивидентите, които големите банки в страната могат да изплащат поне до септември тази година, пише Bloomberg. Забрана има и за обратно изкупуване на акции, като причината е несигурността в икономиката заради коронавируса. Таванът, наложен от Фед, е спрямо дивидентите, изплатени за второто тримесечие на тази година. В бъдеще те ще са ограничени според формула, базирана на последните финансови резултати.

Индустрията се е справила добре при годишните стрес тестове, се казва в изявление на централната банка в четвъртък, но отделен доклад за ефектите на коронавируса върху икономиката и финансовата система показва потенциални рискове, които поставят много въпросителни върху изплащането на дивиденти в бъдеще.

"Фед предприема интензивни действия за оценка на състоянието на банките и изисква от най-големите банки да поемат отговорност и да запазят високи нива на капитала през идните месеци", коментира Рандал Куерълс, вицепрезидент на Федералния резерв. "Банковата система продължава да е добре капитализирана и издръжлива дори при най-лошите сценарии за икономиката", каза още той.

Най-големият риск в тази ситуация пада върху Wells Fargo, чиято печалба се сви с 89% през първото тримесечие. Тя е и банката, която е най-силно ударена от икономическия срив заради коронавируса, докато много от другите банки успяха да излязат от най-турбулентните месеци с малки щети. Според новото правило дивидентът на банката не може да надвишава средната печалба за последните четири тримесечия.

Стрес тестовете на Фед показват проблеми и в Goldman Sachs и Morgan Stanley, чиито капиталови нива са се свили със съответно 6.4 и 5.5 процентни пункта в хипотетичния сценарий на централната банка. И за двете фирми това беше очакван резултат, защото голяма част от бизнеса им е зависим от капиталовите пазари, а в сценария си Фед приема, че борсата ще бъде тежко ударена в идните месеци на кризата.

Все още няма коментари
Нов коментар