🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ трябва да последва примера на Федералния резерв

Централните банки не е задължително да се ограничават само до налагане на монетарна политика

Централата на ЕЦБ
Централата на ЕЦБ
Централата на ЕЦБ    ©  Reuters
Централата на ЕЦБ    ©  Reuters

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обяви миналата седмица промяна в паричната политика на американската централна банка. Той заяви, че при наличие на нулева безработица Фед вече няма да се тревожи, стига да липсва инфлационен натиск. С други думи, дори на икономистите да им се струва, че заетите са повече, отколкото е възможно, в такъв случай според икономическите теории да има нужда от намесата на централната банка, Фед няма да затегне монетарната си политика с цел да промени това.

Това определено е нещо, за което Пауъл трябва да бъде поздравен. Федералният резерв реши да вярва на очите си, вместо на икономическите модели, и най-накрая показа емпатия към средностатистическия американски работник, който пръв беше ударен от кризата, когато Фед реши да предприема действия срещу "прегряване" на икономиката, пише в анализ Financial Times.

Всъщност това, което от Фед казват, не е толкова революционно. Те заявяват, че вече ще спазват собствените си законови задължения, според които те са длъжни да извършват действия за "достигане на пълна заетост, стабилни цени и умерени дългосрочни лихвени проценти". Никъде не пише, че Фед трябва да възпрепятства нулева безработица. Друг е въпросът, че дълги години правеше именно това, с подкрепата на по-голямата част от икономистите в САЩ.

В Европа положението не е много по-различно

Европа трябва да внимава и да взима пример от Фед, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) също от години не спазва всичките си законови задължения. Сред обществото цари идеята, че ЕЦБ е длъжна да се занимава единствено със стабилността на цените. Идея, която и самата ЕЦБ изглежда изповядва.

Всъщност основните задължения на ЕЦБ са две. Главното е поддържане на цените стабилни. Другото е да подпомага и налага икономически политики в ЕС, действайки в интереса на член 3 от договора за ЕС, според който приоритетни са екосъобразността, правосъдието и икономическата и социалната сплотеност. Общоприетата представа, че ЕЦБ няма задължения, различни от запазване на ценова стабилност, не само че не е законово базирана, но и има негативни последици, пише британското издание.

Подобни такива са решението на Германския конституционен съд, че програмата на ЕЦБ за купуване на облигации е незаконна, или фактът, че на ЕЦБ не й е позволено да взима предвид климатичните промени при определяне на монетарната си политика. Всъщност и двете са не просто законни, но и задължителни по закон.

В крайна сметка за ЕЦБ да спазва задълженията си би трябвало да е също толкова важно, както и за Фед. Според закона ЕЦБ трябва да приоритизира поддържането на стабилна инфлация, за разлика от американския си еквивалент, при който няма подобен еднозначен приоритет. Това обаче не значи, че при висока заетост трябва да приема политики, които биха повишили безработицата, само защото така казва теорията. Нещо, което ЕЦБ все още не е осъзнала.

Все пак трябва да се отбележи, че в последните години централната банка на еврозоната наистина се опитва да изпълнява задълженията си, що се отнася до заетостта. Старите навици обаче умират трудно, за това последователността е единственият път към дълготрайното включване на ЕЦБ в активното определяне на икономическите политики на валутния съюз.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Какво има да осъзнава ЕЦБ, десетилетие не се спряха количествените улеснения, сега настъпва и нова криза. Лихвите са си отрицателни. От ЕЦБ мерки против прегряване на икономиката не помня да е имало...

    Нередност?
Нов коментар