Доларът: рано е за погребение

На фона на структурните промени в глобалната икономика и проблемите на САЩ се чуха отново гласове за края на хегемонията на щатската валута

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • На фона на структурните промени в глобалната икономика и проблемите на САЩ се чуха отново гласове за края на хегемонията на щатската валута.
  • Засега обаче това няма изгледи да стане бързо най-малкото заради липса на достатъчно добра алтернатива.
  • Все пак трендът на курса на долара спрямо еврото, изглежда, върви към обръщане и експертите не изключват поевтиняване.

Всяка криза естествено ражда много прогнози как ще изглежда светът след нея. Сред тях винаги са и предвещавания за неминуемия край на световната доминация на американския долар, които упорито не се сбъдват,

От конференцията в Бретън Уудс през 1944 г., която очертава водещата роля на САЩ в следвоенното възстановяване глобалната финансова система, през преминаването към плаващи валутни курсове от 1971 г. и до днес доларът е основната резервна валута. В нея се котират и всички основни суровини и материали - през златото и петрола до редките метали. Счита се и за спасителен пояс, сигурен актив (safe haven) по време на кризи заради стабилността на американската икономика. През 90-те години доларът беше и важен актив за защита от инфлация в България и до момента въпреки силно евроизираната икономика има такъв статут за някои българи.

Макар и не с гръмко събитие обаче, световният икономически ред се променя. Държави като Русия и Китай имат все по-голяма роля и търсят заместители на долара - за което в последните години спомага и водената от администрацията на Тръмп политика на протекционизъм, ескалираща до открити търговски войни. Енергийният пазар също се променя към по-зелен и факторът на петродоларите ще става все по-малък, което може да намали и влиянието на валутата. САЩ имат и структурен проблем - огромен дефицит и намаляващи спестявания.

Последното стана повод в няколко публикации професорът от Иейл и бивш председател на Morgan Stanley Asia Стивън Роуч да стане поредният предвиждащ, че ерата на долара може би е към своя край. Роуч прогнозира 35% спад на американската валута срещу основните й конкуренти през следващите няколко години, като освен дефицита той посочва оттеглянето на САЩ от търговските споразумения и проблемите на страната с ключови до скоро партньори. В допълнение проблемите пред икономиката, които донесе епидемията от COVID-19 влошават още повече перспективите пред американската икономика. Анализатори посочват хаотичните мерки и огромното количество стимули като минус за долара. И дават пример с ЕС, където има по-ясни и конкретни мерки срещу коронавируса и икономическото възстановяване.

В момента доларът се търгува по-скъпо от еврото спрямо датата на неговото въвеждане - през януари 1999 г. Тогава единната валута влезе в сила тя се търгуваше за 1.1743 долара. Последва силно и продължително поскъпване на еврото - до 1.60 долара, което продължи и малко след финансовата кризата с Lehman Brothers през 2008 г. Така от 1.58 долара за евро той падна почти до паритет през ноември 2016 г. след което започна лекото му отстъпление до 1.13-1.14 в момента.

Обръща ли се трендът

"Напоследък се наблюдава увеличение на скептицизма спрямо долара и спекулациите, че доларът като световна резервна валута е пред края си, се засилват. И въпреки че е рано да се говори за края на ерата на щатския долар, се наблюдават няколко притеснителни тенденции, които допринасят към тезата за обезценяването на американската валута срещу повечето основни валути", коментира за "Капитал" Ивайло Чаушев, старши дилър, "Делтасток", която предлага едни от най-големите платформи за валутна търговия.

"Протекционистичните търговски политики, изтеглянето на САЩ от някои от основните стълбове на глобализацията като Парижкото споразумение за климата, Трансатлантическото партньорство, Световната здравна организация, изключително некомпетентният отговор на пандемията от COVID-19 и гражданските безредици, невиждани от 60-те години на двадесети век, водят до ерозия в доверието към долара", казва Чаушев.

Делът на долара от глобалните валутни резерви плавно спада от 2000 г. насам. В началото на века той е бил около 70%, а към момента е около 60% по данни на Банката за международни разплащания (BIS). Според Чаушев заради политиката на протекционизъм, деглобализация и монетарни стимули от страна на Федералния резерв тази тенденция най-вероятно ще се засили. И още нещо - за негативните прогнози относно щатския долар допринасят и проекциите за четирикратно увеличение на бюджетния дефицит на САЩ до умопомрачителните $4 000 000 000 000 (четири трилиона долара), казва той.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг", също вижда признаци за обръщане на тренда за поскъпващ долар. "От 2017 г. този тренд вече показва признаци на обръщане. Още не сме станали свидетели на покачване над трендовата линия, за да може официално да обявим края на периода на силен долар. Поевтиняването на долара ще стане факт, когато Фед купува повече ценни книжа, отколкото се емитират от държавата. По този начин има повече долари на пазара, няма проблеми с ликвидността и инвеститорите търсят други инвестиционни възможности. Това е причината за спада на долара срещу еврото напоследък, защото още е рано за силна реакция на пазара от очакваната през следващите години инфлация", коментира Цачев.

Една от причините за скъпия долар през последните години беше и лихвеният диференциал между САЩ и еврозоната - след финансовата криза от 2007-2008 г. Фед покачи лихвата около 2-2.5%, докато ЕЦБ я за държа нулева, за да помогне на политиците да удържат ЕС цял при поредицата дългови кризи в отделни страни членки. Централната банка на САЩ изля трилиони долари в икономиката в три порции на количествени облекчения (QE), което донесе и най-големия борсов растеж в историята. A за да се купуват американски акции, са нужни долари, което също беше в подкрепа на неговата стойност.

Доларовият индекс, който отразява движението на американските пари спрямо кошница от валути (евро, йена, паунд, швейцарски франк и шведска крона), също следва този възходящ тренд през последното десетилетие, но изглежда вече под натиск.

Оттук накъде

"Рисковете от нов спад на пазарите, ликвидна криза и влошаване на икономиката стоят на дневен план. Трудно е да се каже каква е вероятността за по-негативно развитие на събитията и отново да има търсене на ликвидност и рязко поскъпване на долара. Волатилността на валутния пазар ще остане висока. А ако еврото успее да преодолее тренд линия, която в момента е около 1.16 EUR/USD, дългосрочната перспектива пред единната валута ще се подобри съществено и вече ще имаме доказателство за нов етап в цикличното движение на долара", смята Цветослав Цачев от "Елана трейдинг".

"За да видим огромен срив в стойността на долара и загубата на статута му като резервна валута, трябва да има и алтернатива, към която да се насочат инвеститорите, а към момента такава все още няма. Често тук се спекулира със златото и криптовалутата биткойн, но те далеч не са достатъчни, за да заместят долара на форекс пазара, поради чистия обем на броя транзакции и неговия оборот - 6.8 трилиона долара дневно", Казва Ивайло Чаушев. И допълва: "Това ни оставя с двата основни конкурента на долара - еврото и китайския юан. Структурните проблеми при тези две валути са прекалено големи, за да заместят долара, но не и толкова големи, че да спрат обръщането на тенденцията на поскъпване на американската валута срещу тях."

Голямото предимство на долара е, че то е вход за най-големия, дълбок и ликвиден капиталов и дългов пазар - дори еврозоната като цяло да е съпоставима като калибър, тя си остава по-скоро разпокъсана, като различните правителства носят различен риск. Така че краят на доларовата хегемония едва ли е нещо, на което да заложите за бърза печалба - ако се случва, той наподобява по-скоро движение на тектонски плочи, а не земетресение.

Рискова инвестиция

Инвестициите в долари винаги са били привлекателни, но спекулациите с валути са считани за едни от най-рисковите. След въвеждането на валутния борд това се обезсмисли до голяма степен и в България, освен ако не се търси доходност от движението му спрямо други валути, и то в дългосрочен план.

"Да се инвестира в дългосрочното поевтиняване на долара към равнища от 1.50 EUR/USD има смисъл, но това не е традиционен финансов инструмент, каквито са борсово търгуваните фондове или акциите. Инвестицията в това носи допълнителни разходи, което може да я направи неподходяща и за дългосрочно хеджиране на вложения в доларови активи. Затова в дългосрочен хоризонт от 5-10 години е добре да се потърсят алтернативни варианти, като например борсово търгуван фонд върху американския индекс S&P 500, който да хеджира валутния риск и да се търгува в евро. Инвестиция в злато също е вариант за намаление на риска от поевтиняване на долара", казва Цветослав Цачев.

"С напредването на технологиите участието на форекс пазара вече е изключително лесно и всеки, който има желание, може да го направи. Търговията с валути е по-рисковият вариант за реализиране на доходност, но текущата криза създаде и множество възможности, тъй като започна да се наблюдава сравнително раздвижване на валутните двойки спрямо ниската волатилност, която се наблюдаваше през 2018-2019 г. Въпреки че форекс пазарът може да се третира като казино и да се залага на движения на дадени валутни двойки, по-разумно е да се използва по-умерен подход и сделките да се сключват на база информирани решения и с рационално управление на риска за по-дългосрочни резултати", коментира и Ивайло Чаушев.

Ивайло Чаушев, старши дилър "Делтасток"

Какви са очакванията за движение на EURUSD в краткосрочен и дългосрочен план?

Въпреки че еврото не е лишено от своите недостатъци, като липсата на единна фискална политика и тромавата бюрократична структура на Европейския съюз, към момента то изглежда по-привлекателно спрямо долара. Тенденцията на поевтиняването му спрямо долара показва признаци на забавяне и краткосрочните очаквания са за движение на EUR/USD към 1.15. По-адекватните реакции на пандемията от коронавирус, липсата на по-сериозни политически рискове и новият европейски план за възстановяване, допринасят за по-оптимистичните прогнози за валутната двойка и в по-дългосрочен план е вероятно единната валута да достигне стойности от 1.20 срещу долара през 2021 г.

Кои валути са интересни в момента, а и в бъдеще?

В момента най-интересните валути остават еврото, доларът,британската лира, като общата европейска валута и щатският долар ще задържат интереса на инвеститорите и спекулантите в бъдеще, поради очакваното увеличение на волатилността. Британската лира също няма да бъде пощадена от по-високата волатилност в краткосрочен и средносрочен план и със сигурност интересът към нея ще се покачи, особено с развитието на преговорите между Обединеното Кралство и Европейския съюз за отношенията им след Брекзит.

А що се отнася до криптовалутите - възможно е интересът към тях да се повиши, но едва ли ще увеличат дела си в инвестиционните портфолиа на повечето инвеститори.

Въпреки че говорим за валути, трябва да се спомене и златото, което ще бъде един от най-популярните активи през идните години. Покачването на несигурността в глобален мащаб, отслабването на долара и последствията от монетарните политики на голяма част от централните банки, най-вероятно ще доведат до още по-голям интерес към благородния метал и, съответно, нови възможности за инвестиция или спекулация.
Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

- Какви са очакванията за движение на EURUSD в кратко и дългосрочен план?

Рисковете от нов спад на пазарите, ликвидна криза и влошаване на икономиката стоят на дневен план. Трудно е да се каже каква е вероятността за по-негативно развитие на събитията и отново да има търсене на ликвидност и рязко поскъпване на долара. Волатилността на валутния пазар ще остане висока. А ако еврото успее да преодолее тренд линия, която в момента е около 1.16 EUR/USD, дългосрочната перспектива пред единната валута ще се подобри съществено и вече ще имаме доказателство за нов етап в цикличното движение на долара.

- Има ли смисъл да се инвестира и залага на валути? Има ли такъв интерес при вас?

Да се инвестира в дългосрочното поевтиняване на долара към равнища от 1.50 EUR/USD има смисъл, но това не е традиционен финансов инструмент, каквито са борсово търгуваните фондове или акциите. Инвестицията в това носи допълнителни разходи, което може да я направи неподходяща и за дългосрочно хеджиране на вложения в доларови активи. Затова в дългосрочен хоризонт от 5-10 години е добре да се потърсят алтернативни варианти, като, например, борсово търгуван фонд върху американския индекс S&P 500, който да хеджира валутния риск и да се търгува в евро. Инвестиция в злато също е вариант за намаление на риска от поевтиняване на долара.

Интересът е към краткосрочни валутни спекулации, защото инструментите са създадени именно за такъв тип търговия - използва се маржин за увеличение на ефекта от слабите движения на пазара. Търговията сега е много интересна, защото динамиката на курсовете е голяма. А за кратък период от време се виждат добре очертани тенденции, които може да се търгуват добре с използването на техническия анализ. Активните трейдъри предпочитат лесни за използване платформи за валутна търговия, каквато е forex359 в сравнение с по-сложните системи, в които има много видове финансови инструменти.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 3

    Федералният резерв неправилно емитира американския долар.
    При наличие на грешката на централната банка САЩ е с нарастващи щети и заплаха за катастрофална криза.
    За устойчив държавен просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Имали хартия бол , печатали ...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Аааа само да добавя , дока хартията стане по скъпа ...

    Нередност?
  • 4
    vyd1601074476686431 avatar :-|
    Borislav Milenov
Нов коментар