🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на банките до май пада с 37.5% до 476 млн. лв.

Свиването на резултата би било дори още по-впечатляващо, ако не бяха необичайни приходи от дивиденти

След приключилото вливане на Експресбанк в ДСК, тя вече е лидер по активи на българския пазар
След приключилото вливане на Експресбанк в ДСК, тя вече е лидер по активи на българския пазар
След приключилото вливане на Експресбанк в ДСК, тя вече е лидер по активи на българския пазар    ©  Велко Ангелов
След приключилото вливане на Експресбанк в ДСК, тя вече е лидер по активи на българския пазар    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Банковите отчети отразяват ефекта на коронакризата върху системата все по-видимо. Данните за първите пет месеца на 2020 г. показват печалба от 476 млн. лв., което е с 37.5% по малко от реализираната в същия период на предходната година. Сам по себе си този спад изглежда драстичен, но той дори подценява реалната картина.

Причината е, че приходите от дивиденти от дъщерни дружества на банките за петте месеца са 176 млн. лв., или сума от порядъка на над една трета от печалбата. Миналата година също имаше 120 млн. лв. приходи от дивиденти (основно дължащи се на компанията на "Уникредит" за потребителски заеми), но те имаха чувствително по-малка тежест в банковите резултати. А ако сега се премахнат дивидентните постъпления, спадът на печалбата би бил с над 50% до около 300 млн. лв.

Изчистването на дивидентното изкривяване

Силен дивидентен ефект реално има в последните три години, в които "Уникредит кънсюмър файненсинг" разпределя цялата си печалба към едноименната си банка майка. Уникредит Булбанк получава приходи и от други свои поделения (напр. лизинговото дружество в групата), но те са чувствително по-скромни.

Тази година обаче принос още през първото тримесечие имаше и другият гигант на българския пазар - ДСК. Още за първото тримесечие тя отчете рекордна 108.8 млн. лв. печалба, която беше подпомогната от нетипични за банката 70 млн. лв. приход от дивиденти. Той идва основно от дъщерната "Пенсионно-осигурителна компания ДСК-Родина", която разпределя сумарно 50 млн. лв. печалбата си за текущата година (10.6 млн. лв.) и неразпределени от минали години (39.4 млн. лв.).

Ако гледаме данните само за май банковата система отчита 120.7 млн. лв. печалба, докато дивидентните постъпления са 99.4 млн. лв. (основно заради ефекта Уникредит). Така изчистена от дивиденти, печалбата би била едва около 21 млн. лв. За сравнение през май 2019 г. дивидентните приходи са дори по високи - 119.5 млн. лв., но печалбата за месеца е 308 млн. лв.

Какво изяжда печалбата

Основният фактор, който понижава резултата на банките, предвидимо са разходите за обезценки. За петте месеца те скачат със 100% до 260 млн. лв. Само за май начислените обезценки са почти 70 млн. лв. при 19.3 млн. лв. за същия период на 2019 г.

Драстично свиване през месеца има и при основния приходоизточник на банките - нетният лихвен доход. Той е едва 165 млн. лв. при средномесечна стойност за последните 12 месеца от близо 230 млн. лв.. Понижението се дължи както на необичайно свиване на лихвените приходи, така и на скок при лихвените разходи.

Нетният доход от такси и комисионни за май е 61 млн. лв., което също е най-ниско за ниво от повече от пет години насам.

Засега обаче е рано тези движения да се отдадат изцяло на кризата. Със сигурност поне отчасти влияние имат и чисто счетоводни и технически фактори покрай приключилото през май вливане на Експресбанк в ДСК. И при предишни подобни събития се наблюдават големи флуктуации в данните. Така например в прессъобщението на БНБ е посочено, че спадът на активите на банковата система с 932 млн. лв до 114.9 млрд. лв. се дължи на финализирането на сливането. Причината е двойно броене на Експресбанк, понеже досега в баланса на ДСК инвестицията в нея се отчиташе на над 1 млрд. лв.

Новият номер 1

Друга новина е, че след сливането ДСК вече е номер 1 по активи, като измества дългогодишния лидер Уникредит Булбанк. Това личи от подреждането на банки в разпределението им по групи. В месечните данни обаче няма разбивки по отделни банки, така че на този етап не може да се каже с точност коя с какво балансово число и пазарен дял е. Това ще стане ясно с данните за второ тримесечие, които излизат в края на юли.

Все още няма коментари
Нов коментар