🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Портал към световните борси

Как да инвестираме на чуждите пазари през новите брокери

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Епизодът с Gamestop от началото на годината доказа, че армията от индивидуални инвеститори не е за пренебрегване. С падането на таксите на брокерите близо до нула инвестирането на капитал става все по-достъпно за обикновения човек. Феноменът се забелязва и в България, въпреки че опциите за достъп до глобалните пазари са по-ограничени в сравнение със САЩ и Великобритания. В зависимост от целта - търговия или инвестиция, вариантите за лесен и по-евтин достъп до финансовите пазари от България са най-различни: от Interactive Brokers, през Revolut до CMC и Plus 500. Отделните брокери предлагат различни условия, инструменти и активи. В България достъп до чуждите пазари предлагат и инвестиционните посредници, но в повечето случаи там има по-високи изисквания за начален капитал, а таксите често са и по-високи.

Новите платформи в днешно време печелят не толкова от такси, колкото от плащанията, които правят към тях трети страни за поръчки или payment for order flow (PFOF). Третото лице най-често са фондове, компании или други брокери, които плащат на търговеца (брокера), за да насочва трафика от поръчки на клиентите си през него. Именно този бизнес модел позволи на стартъпи като Robinhood да предлагат търговия без такси на потребителите си, без да бъде на загуба в крайна сметка.

Търгувам, без да притежавам

Най-широко разпространеният начин за търговия е чрез договор за разлика (contract for difference, или CFD). Това е договор между две страни (купувач и продавач), като се уговаря, че купувачът ще плати на продавача разликата между текущата стойност на актива и стойността му по време на договора. С други думи, търговецът не притежава актива, който закупува. Най-често CFD търговията се осъществява с маржин, тоест потребителят може да закупи повече активи, отколкото средствата му позволяват. Това прави търговията с CFD изключително рискова стратегия, но и по-печеливша в сравнение с традиционния метод на търговия, стига да се уцели посоката. Заради рисковия ѝ характер от няколко години брокерите, които ги предлагат, са задължени да публикуват предупреждение за загубите - а според съобщенията им те са над 70% при дребните инвеститори.

Plus 500 и CMC Markets са само част от брокерите, които предлагат CFD търговия на потребителите си. И двата брокера са британски и се търгуват на борсата в Лондон, като Plus 500 оперира от 2008 г., а CMC - от 1989 г. Разликата между двата брокера е в целевата аудитория.

Plus 500 предлага за търговия основно най-известните акции, индекси и валути като Apple, S&P, Bitcoin и прочие. Платформата е изцяло опростена, с което брокерът привлича основно начинаещите търговци и инвеститори, но в същото време компанията е една от малкото брокери, които предлагат нашумялата напоследък търговия с опции, въпреки че те са ограничени до най-търгуваните акции и стоки.

CMC, от друга страна, е насочен главно към професионалните търговци. Брокерът предлага достъп до над 10 хил. акции от най-различни пазари на света, сред които Япония, Хонконг, Сингапур и други. Компанията организира редовно онлайн семинари и презентации, чрез които допълнително цели да информира и образова клиентите си.

Това е мое

Закупуването на реални активи се среща по-рядко сред брокерите, тъй като закупуването и съхраняването им носи допълнителен разход. Брокери, които предлагат закупуването на реални активи, са американският Interactive Brokers и британският Revolut. Най-известната световна платформа е Rоbinhood, но тя е невалидна от България. Може да се активира само ако потребителят има американска банкова сметка и ID.

Нашумелият Revolut, който от тази седмица работи и с банковия си лиценз в България, е сред най-популярните опции за достъп до американските пазари в България. Британската финтех компания, която има над 200 хил. потребители в страната, наскоро обнови таксите си, като в сферата на търговията засегнати са безплатните сделки на месец, които бяха намалени от 3 на 1 за потребителите с основния (безплатен) акаунт. Таксата след това е 2 лв. на сделка. Revolut не предлага ливъридж, но предлага фракционално инвестиране, което позволява да се инвестира в скъпи акции с минимални суми. Минусът тук е ограниченото предлагане - само до акции в САЩ, макар от компанията да правеха заявки, че ще разширят и до европейски пазари.

Interactive Brokers е сред най-големите онлайн брокери в света. Компанията наскоро пусна платформата си за европейски граждани, с което отвори достъпа до услугите си и за български граждани. Преди това имаше условие от минимум 10 - 100 хил. долара капитал, за да бъде удовлетворена регистрация. Interactive Brokers предлага най-широка гама от инструменти и активи за инвестиция и търговия, включително и търговия с опции, но и взаимни и хедж фондове.

Кое е най-подходящо за мен

Различните брокери са подходящи за различни категории инвеститори в зависимост от предпочитанията, нуждите и средствата на индивидуално ниво. Някои хора предпочитат да инвестират всеки месец определена сума в даден актив (било то акция, индекс, ETF или крипто) в дългосрочен план. Revolut би бил идеален избор за такъв вид инвестиционна дейност, особено за начинаещи. От друга страна, някои биха предпочели да инвестират в по-сложни и рискови инструменти като опции върху акциите на определена компания. В такъв случай най-подходящ би бил Interactive Brokers.

Но не всеки има възможността да инвестира голяма сума в началото. Търговията с маржин би била подходяща за малките инвеститори, които не се плашат от риска, но и сериозно го преценяват. За начинаещите, които искат да опитат търговия с опции или други активи, Plus 500 би бил добър избор, но нека пак се внимава с рисковите договори за разлика. За професионалистите е важен достъпът до различни пазари по света. В този случай CMC е по-добър вариант от изброените, тъй като предлага достъп до над 30 пазара в света, включително и по-отдалечени пазари като борсите в Хонконг, Сингапур, Япония, Австралия, Канада и други.

Навлизането на индивидуалните инвеститори на финансовите пазари ще продължи да се засилва, но то наистина трябва да става след подготовка и осъзнаване на рисковете. Ще се увеличат и платформите, които целят да привлекат малкия търговец като клиент. Това ще увеличи допълнително конкуренцията в сектора, а от това ще спечелят трейдърите, които ще плащат по-ниски такси.

Как става регистрацията

Почти всички брокери имат едни и същи изисквания за регистрация и удостоверение на профил. Най-често компаниите изискват от своите потребители доказателство за самоличност и адрес. В повечето случаи личната карта е достатъчна за завършването на регистрацията, но някои брокери изискват и отделен документ, който потвърждава адреса на документа за самоличност като платежна сметка или друг официален документ. Допълнителен проблем може да има с брокерите, които не разполагат с български паспорт. В такъв случай брокерът може да изисква международен паспорт и документа, който потвърждава адреса, да бъде изписан на английски. Едва след като регистрацията на профила ви бъде напълно завършена и одобрена, ще имате възможност да търгувате, депозирате и теглите без ограничения.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vpf411006008 avatar :-|
    vpf411006008
    • + 1

    Чудесна статия за начинаещ като мен. И улесняващо за мен, че има таблица с разходите в самите платформи, достъпните инвестиционни възможности... Но виждам един, поне за мен, голям проблем. Не сте написали никъде печалбите, ако има такива, как ще бъдат обложени или не с данъци от НАП. За мен лично това е важно за вземане на решение. Наскоро разбрах, че всички доходи от БФБ са освободени от данъци, с изключение на този пазар, на който се търгува Биодит. Има ли възможност да напишете материал какви данъци биха били плащани при евентуални печалби от тези платформи, как се декларират и кога се плащат самите данъци - при изтегляне на средства от платформите или дори при печалби в самите тях.

    Нередност?
Нов коментар