🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как всеки стана борсов инвеститор

Достъпът през безплатните платформи за търговия е добър, но крие много рискове за неподготвените играчи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"След 23.00 цените на акциите ми спряха да се движат, какво става?", "В какво да инвестирам, нов съм", "Защо в неделя не мога да продам акциите си". В групата "Revolut в България" във Facebook, a и в други форуми е пълно с подобни въпроси. Често те показват абсолютно непознаване на елементарни неща за пазарите - в случая работното им време в САЩ, както и че извън него не можеш да купуваш и продадеш. Дребните инвеститори по света влязоха още повече във фокуса на медиите след битката, която армия от дребни инвеститори геймъри, IT нърдове и просто мечтатели за бързи печалби във форума на Reddit поведе срещу хедж фондовете, заложили на фалит на GameStop.

Разбира се, не всички новаци трябва да се слагат под общ знаменател - има и нови дребни инвеститори, които покрай лесния достъп до търговия започнаха да се интересуват от механизма и принципа на действие на пазарите, четат финансова литература и да приемат инвестицията наистина сериозно и отговорно.

След като демократизацията в инвестирането дойде първо в САЩ чрез Robinhood, вълната се пренесе и в останалия свят, Freetrade във Великобритания, но и стари борсови посредници поеха този курс като Charles Schwab в САЩ. Търговията до борси без такси и комисионни в България става през Revolut, като броят на акциите е ограничен и то само за такива, които се търгуват в САЩ. Други търгуват и през eToro. Robinhood нe e валидна за България и други европейски държави.

Тенденцията сега е не е много нова. Дребните инвеститори липсваха на пазарите около 20 години. Със спукването на dotcom балона през 2000 г. си отидоха и ентусиастите - някои направиха пари, други фалираха. "Всичко е както във филма "Омагьосан ден" - преживяваш един и същи ден отново и отново, отварям изданията от 1999-2000 г. и виждам, че нищо не се е променило, освен че днешните събития са дигитални", казва пред "Капитал" Красимир Атанасов, който е дългогодишен професионален инвеститор и брокер на ценни книжа, работил за някои от най-големите финансови институции в България.

Преди да се появят платформите, достъпът до борсите ставаше през скъпите платформи за електронна търговия на посредници и специализираните финансови компании, които обаче с високите си такси за търговия и често непосилни минимални суми за участие държаха дребните играчи настрани от борсите. Малцина го правеха, други инвестират през взаимни фондове.

Силата на малките

През миналата година 20% от търговията в САЩ е формирана от дребни инвеститори по данни на Bloomberg Intelligence, а по други оценки делът им е достигал и 40%. Пак по данни на агенцията 50% от новите играчи на борсите през миналата година се включват там за първи път. Дребните инвеститори станаха фактор, макар и старите инвеститори да не искаха да си признаят това. "Тълпата, която иска да стане богата твърде бързо (get-rich-quick crowd)", както я нарекоха малко злобно старите и професионални инвеститори. Появи се и МОМО ефектът - страхът да не изпуснеш момента за инвестицията, която да ти донесе бърза печалба. А компании от групата FAANG + Tesla станаха любимци на младите инвеститори.

Добър индикатор за настроенията сред тях беше сайтът robintrack.net. Той показваше кои са най-предпочитаните позиции, брой нови сметки, печалби и т.н. в Robinhood. Нещо, което привлече вниманието на големите фондове, които през миналата година се свързват със създателя му - 23-годишния Кейси Примозич, с оферта за бъдещо сътрудничество. Целта е анализиране на поведението на дребните играчи. През август обаче Robinhood неочаквано спира достъпа до тези данни, с аргумента, че те се ползват от трети страни, които платформата не може да контролира.

Неосъзнатите рискове

Непознаването на правилата за търговия, оценка на компаниите и пазарите от новаците обаче крие рискове и може много да боли. Основният е загуба на пари. Много от тях се насочиха и към сложни деривативни инструменти, каквито са опциите. Търговията с тях обаче изисква и ливъридж - срещу малка сума залагаш по-голяма, тоест взимаш заем от своя брокер. Ако посоката на пазара се отклони от желаната, трейдърът бива изхвърлен и губи пари. А може и да задлъжнее - така се случи и с млад трейдър в САЩ, който се самоуби, след като през лятото на миналата година сметката му в Robinhood беше задлъжняла с над 700 хил. долара от търговия с опции.

Има борсови аматьори, които дори не си представят, че цената на дадена акция може да се понижи или срине. А това рано или късно става с причина или не, често е въпрос на психология. Черният понeделник от 19 октомври 1987 г. идва изненадващо за всички, борсите в САЩ губят само за ден десетки проценти, Dow Jones се срива с над 22% в една търговска сесия. И до днес няма категорично обяснение какво предизвиква спада.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    capitalbulgaria avatar :-|
    capitalbulgaria

    Много посредствена статия. Винаги ще има области в които хора участват и не осъзнават рисковете или не са подготвени нито теоритично и практически. Естествено, когато става дума за пари, всички са много чувствителни, но истината е че за да печели някой, друг трябва да загуби, така че това е нормално, няма какво да го правите в гореща новина.

    Нередност?
Нов коментар