Уолстрийт скоро ще трябва да се съобразява с милениалите

Когато говорим за младите инвеститори, не става въпрос само за Robinhood и TikTok

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Помислете си за инвеститора милениал и си представете някой като Винсент Янтомаси, един от легиона трейдъри аматьори, които предлагат инвестиционни съвети в TikTok. На фона на парчето Blueberry Faygo на 18-годишния рапър Лил Моузи Янтомаси казва на инвеститорите, които търсят високи печалби, да инвестират в борсово търгувания фонд SPXL. А може да се сетите и за потребителите във форума "r / wallstreetbets" на Reddit, които публикуват снимки на своите акаунти в Robinhood, след като са заложили своите спестявания на краткосрочни деривати върху акции на Tesla.

Младите инвеститори станаха скандално известни по време на пандемията. Тъй като пазарите се разраснаха, начинаещите играчи навлязоха лудо в ежедневната търговия през телефоните си. Покрай лудостта обаче се очертава дълбока промяна в собствеността върху инвестиционните активи. Милениалите, обикновено дефинирани като родените между 1981 и 1996 г., все още притежават малък дял от общото богатство (виж таблицата). В САЩ те имат активи за 9.1 трлн. долара, само 7% от общата сума, доста под 26%, държани от бейбибумърите, когато са били на подобна възраст. Но потокът от спестявания и наследство означават, че делът на милениалите ще нараства бързо. А промени в технологиите и пенсионните политики ще им позволят да упражняват по-голям контрол върху активите си, отколкото родителите им са имали. Последиците за инвестиционните посредници и пазарите вече стават очевидни.

Все повече богатство за младите

Младите придобиват богатство, като го наследяват или получават доходи. Вече над една трета от работната сила на САЩ са милениалите и те са най-голямата демографска група от 2016 г. (въпреки че някои все още учат). Bank of America Merrill Lynch смята, че в световен мащаб тяхната печалба ще се увеличи с близо три четвърти през 2015 - 2030 г., тъй като повече започват работа, а други израстват в кариерата.

Наследствените потоци се очаква да се ускоряват, а трансферът на богатство да е от бейбибумърите към техните деца милениали. Темпът вероятно ще се удвои до 2036 - 2040 г., когато поколенията се сменят. Според изследователската компания Cerulli Associates милениалите ще наследят 22 трлн. долара до 2042 г.

Погрешно е да се смята, че те ще инвестират както техните родители. Две сили ще ги накарат да търсят по-голям контрол върху активите си - промени в пенсионните схеми и напредъкът в технологиите. През 70-те години повечето пенсии бяха фиксирани. На пенсионерите се плащаше въз основа на окончателната им заплата и те нямаха свобода в начина на инвестиране на техните спестявания (нещо като първия стълб в България - бел. "Капитал"). През 1978 г. се създава планът 401 (k) в САЩ - схема с "дефинирани вноски", при която спестителите имат по-голям контрол върху това къде отиват парите им. Активите, държани в такива схеми, надвишават тези от старото поколение през 1995 г. И докато преди инвестиционните посредници се състезаваха, за да спечелят управлението на пенсионния портфейл на някоя компания, днес те вероятно ще бъдат един от многото мениджъри, от които служителят може да избира.

Повече контрол върху спестяванията

Дори с придобиването на по-голям контрол върху пенсиите си милениалите използват технологиите, за да инвестират директно в акции и облигации. Когато повечето бейбибумъри започнаха да спестяват, шепа инвестиционни фирми предлагаха взаимни фондове с високи такси. Но технологиите правят много по-лесна и по-евтина директната търговия с финансови активи. Разходите за инвестиране на 100 долара на фондовата борса са паднали от 6 долара през 1975 г. на по-малко от пени днес. През 2019 г. четирите големи платформи за търговия на дребно - Charles Schwab, E*Trade, Fidelity и tdAmeritrade - намалиха комисионите до нула, тъй като Robinhood, пионер на модела с нулева комисиона, придоби популярност. Поколение, отгледано на смартфони, е толкова вероятно да се довери на приложение, колкото и на опитен брокер.

Финтех компаниите работят, за да се възползват от предстоящите неочаквани събития. Robinhood може да привлича вниманието, но милениалите използват и други услуги. Например "робо-съветниците", които автоматично разпределят инвестираните активи между индексираните фондове на ниска цена въз основа на възрастта и предпочитанията за риск срещу ниска такса. Според BlackRock четирима от петима милениали, които са запознати с тези съветници, искат да ги използват. Около 40 млрд. долара общо са инвестирани в Betterment и Wealthfront, две робо-консултантски стартиращи компании, колкото и в Robinhood. Въпреки това Betterment има и по-възрастни клиенти, средната възраст на инвеститорите там е 35 години според Джон Стейн, неговия основател. Robinhood не разкрива количеството пари, които са инвестирани в платформата, но JMP Securities, изследователска компания, изчислява, че в сметката на средностатистическия потребител на Robinhood има между 1000 и 5000 долара. Това поставя общите активи на 13 милиона сметки в границите на 13 млрд. и 65 млрд. долара.

Някои компании се опитват да наваксат

През 2019 г. Morgan Stanley купи Solium, която управлява сток опции на IT служители, с надеждата, че един ден те ще се превърнат в богати клиенти. Други очаквания са по-мрачни. Повечето финансови мениджъри, анкетирани от Accenture, консултантска компания, очакват да загубят една трета от богатството на своите клиенти, когато дойде времето за наследяването на сметките. Или като дойде жътварят за техните клиенти, бизнесът им ще си отиде заедно с тях.

Какви цели ще преследват милениалите? Според проучване на Deloitte около 87% от тях смятат, че корпоративният успех има по-голямо значение от финансовите резултати. Те също така действат по този импулс. Morgan Stanley установява, че младите до 35 години са два пъти по-склонни от други да продадат акциите, ако смятат, че поведението на компанията е неекологично или социално неустойчиво. Разбира се, милениалите могат да станат по-упорити, когато имат деца и ипотеки, но след като преживяха две икономически кризи за около десетилетие, те може да искат да разклатят акционерния капитализъм. Шегите през 2020 г., че малките млади инвеститори ще променят начина на управление на активите - а може би и икономиката, може в крайна сметка да се превърнат в реалност.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар