🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед даде знак за оттегляне на икономическите стимули тази година

Управителят на централната банка Джером Пауъл отчете "ясен прогрес" при заетостта

Председателят на Фед Джером Паул и ръководителят на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс (вляво) се разхождат в Джаксън Хоул, където участваха в срещата на централните банкери
Председателят на Фед Джером Паул и ръководителят на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс (вляво) се разхождат в Джаксън Хоул, където участваха в срещата на централните банкери
Председателят на Фед Джером Паул и ръководителят на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс (вляво) се разхождат в Джаксън Хоул, където участваха в срещата на централните банкери    ©  Reuters
Председателят на Фед Джером Паул и ръководителят на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс (вляво) се разхождат в Джаксън Хоул, където участваха в срещата на централните банкери    ©  Reuters

Управителят на Фед Джером Пауъл изпрати най-силния досега сигнал за намеренията на централната банка на САЩ да започне оттеглянето на антикризисната програма за покупка на активи до края на тази година. По време на изявлението си на срещата на централните банкери в Джаксън Хоул в края на миналата седмица, която за втора поредна година се проведе онлайн, Пауъл заяви, че по отношение на инфлацията целта на централната банка е постигната, а по другия ѝ приоритет - заетостта - е видим съществен напредък. Именно по тези два показателя Фед очакваше да види съществен прогрес, преди да заговори за спиране на антикризисните мерки, припомня Financial Times.

От последната среща на Комитета за отворения пазар към Фед (FOMC) стана ясно, че мнозинството от управителния съвет иска оттеглянето на мерките да започне тази година. Същата времева рамка, изглежда, беше подкрепена от Пауъл в петък. Експерти очакват спирането месечните покупки на активи на стойност 120 млрд. долара да започне през декември или януари догодина.

Гледни точки

Речта на управителя на Фед идва във време на несигурност за американската икономика. Разнопосочни сигнали оставяха отворен спора за спирането на антикризисните стимули. От една страна, непредвидимото разпространение на Делта варианта на коронавируса крие опасност от удар върху възстановяването и необходимост от продължаване на държавната подкрепа. От друга - ръст на инфлацията, подсилена от ограничените вериги за доставки, кара мнозина да настояват да се спре наливането на пари в икономиката, за да се избегне финансова нестабилност. Пауъл призна в предходно свое изявление, че инфлацията се движи с по-бърза скорост от прогнозираната от Фед, а в петък отново увери, че централната банка ще се намеси при необходимост. Все пак той смята, че не бива да се избързва с това, понеже инфлацията се дължи на временни фактори, свързани с пандемията, и засяга най-вече отделни сектори.

Макар заетостта да е отчела прогрес по думите на Пауъл, без работа остават почти 6 млн. американци повече, отколкото преди пандемията. Това в комбинация с нарастващата опасност от Делта варианта кара някои да настояват за продължаване на стимулите.

Привърженици на рестриктивната парична политика в комитета настояват официално да се обяви оттеглянето на програмата през септември, като според тях тя трябва да приключи най-късно до средата на 2022 г. Това ще даде гъвкавост на Фед да повиши лихвените проценти през 2022 г., ако инфлацията се задържи. Лорета Местър, управител на звеното на Фед в Кливланд и член на комитета, смята, че първо трябва да се изведе докрай схемата за покупки на активи и едва след това да се мисли за вдигане на лихвените проценти.

Отзвук

Изявлението на Пауъл на конференцията в Джаксън Хоул бе следено със засилен интерес, тъй като неяснотата за бъдещето на антикризисната програма държеше инвеститорите нервни през последните месеци, докато те се подготвяха за по-голяма волатилност на финансовите пазари. Wall Street приветства думите на ръководителя на Фед в петък, като индексът S&P 500 се повиши с 0.7% след изявлението. Възвръщаемостта на референтните 10-годишни държавни облигации, които са основополагащи за лихвените проценти по заемите, спадна с 0.04 пр.п. до 1.31%.

Управителя на Фед успокои инвеститорите, че спирането на антикризисните мерки няма да означава, че паричната политика рязко ще стане рестриктивна. Фед ще продължи да работи за приспособими финансови условия, увери той.

Експерти определят изявлението на Пауъл като умерено и балансиращо. Без да се ангажира с ясен срок, той даде сигнал на финансовите пазари, като им позволи да свикнат с идеята за оттеглянето; избегна бурни реакции и даде трезва оценка за траекторията на икономическото възстановяване. Мандатът на Пауъл, който в голямата си част мина под знака на кризата от коронавируса, беше изпълнен с предизвикателства. Той приключва в началото на следващата година, като се очаква решението на президента Джо Байдън дали ще го преназначи на поста.

Все още няма коментари
Нов коментар