Фед: "Делта" вариантът заплашва възстановяването на глобалната икономика

Най-големият риск за растежа е преждевременното обявяване на победа в борбата с COVID-19, казва управителят на Федералния резерв в Сан Франциско

"Не сме преминали през пандемията, а преминаваме през нея", казва управителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели
"Не сме преминали през пандемията, а преминаваме през нея", казва управителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели
"Не сме преминали през пандемията, а преминаваме през нея", казва управителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели    ©  Reuters
"Не сме преминали през пандемията, а преминаваме през нея", казва управителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели    ©  Reuters

Високопоставен служител на Федералния резерв предупреждава, че "Делта" вариантът на коронавируса и незадоволителните равнища на ваксинация в някои страни заплашват възстановяването на глобалната икономика. В интервю за Financial Times управителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели посочва, че най-големият риск за растежа е преждевременното обявяване на победа в борбата с COVID-19: "Не сме преминали през пандемията, а преминаваме през нея."

По думите й покачващият се брой на заразените и забавянето в имунизациите в някои части на света ограничават "оздравяването" на икономиката и може да имат негативно отражение върху САЩ: "Ако глобалната икономика не може да постигне по-високи нива на ваксинация, тогава това ще повлияе на американския ръст". И допълва: "В САЩ новините са доста положителни, но глобалните новини не чак толкова. Добри са, но не са страхотни. Пазарите реагират на тези неща". Дели смята, че ще станем свидетели на увеличаващо се усещане за риск спрямо глобалната икономика.

Дискусии за премахване на подкрепата за икономиката

Представители на Американската централна банка наскоро намекнаха, че ще вдигнат лихвените равнища по-рано и по-агресивно, отколкото са предвиждали по-рано тази година. Дели обаче казва, че не трябва да има съмнение, че Фед ще продължи с монетарната политика, която предприе през август 2020 г. "Това е посланието, което непрекъснато повтарям. Напълно ангажирани сме с тази рамка. Това означава елиминиране на дефицитите в заетостта и поддържане на средна инфлация от 2%, което е от първостепенно значение", посочва тя.

Интервюто за Financial Times идва в ключов момент за политиката на Фед, а именно когато протичат дискусиите за премахване на част от огромната монетарна подкрепа за възстановяването на икономиката, която беше въведена в началото на пандемията. Някои експерти смятат, че скоро централната банка ще започне да орязва своите програми за закупуване на активи на стойност 120 млрд. долара на месец. Но Дели посочва, че макар дебатът за "орязването" да е факт, Федералният резерв ще продължи да "държи под око дългосрочните цели, които са пълна заетост и ценова стабилност, като продължава да бъде достатъчно търпелив и да запази достатъчно, за да изпълни обещанията, дадени на американците".

Разделение във Фед

Дели твърди, че повишаването на лихвените равнища от настоящите им нива близо до нула ще трябва да изчака, докато програмите за закупуване на активи не бъдат снижени. Докато други представители на Фед смятат, че може да има известно припокриване.

Дели коментира, че разделението във Федералния резерв относно това колко бързо да се премахне подкрепата за икономиката е здравословно, тъй като служителите представят своите различни виждания по въпроса. Но управителят на Фед в Сан Франциско казва, че още не е готова да обяви навлизането в постпандемичен период. "Съществува това вълнение, че, вижте, ваксинациите работят и това може да е краят на COVID-19. Ще е преждевременно обаче да обявим, че сме постигнали победа", обобщава Дели.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Печатницата заскрибуца ...

    Нередност?
Нов коментар