🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия култивира алтернативи на западните финансови компании

В чужбина обаче тези местни фирми са малки

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Гордостта на руските националисти беше тежко ранена, когато Съветският съюз се разпадна. Русия без комунизъм не просто приличаше повече на своя западен враг, но страната също така стана прикрепена към западната финансова архитектура, когато прие капитализма. Visa и Mastercard създадоха удобен дуопол за банкови карти, а SWIFT, белгийската мрежа за междубанкови съобщения, беше включена както за вътрешни транзакции, така и за трансгранични.

Едва след анексирането на Крим през 2014 г. тези унижения се разглеждат като сериозни уязвимости. Америка и Европа наложиха санкции, целящи да навредят на лошото поведение на руските банки и приближени на президента Владимир Путин. Visa и Mastercard за кратко блокираха карти, издадени в Крим или от банки в черния списък. Американски сенатори и Европейският парламент призоваха Русия да бъде отрязана от SWIFT (въпреки че тя все още остава свързана). Последвалата икономическа криза "задейства иновациите и нов начин на мислене", казва Том Кийтинг от мозъчния тръст Кралски институт за обединени услуги. Сега централната банка публикува редовни доклади за стратегията си за "платежен суверенитет".

Вътрешни конкуренти

Централно място в този план има домашният конкурент на Visa и Mastercard. Централната банка създаде платежна система (NSPK) със собствена карта, наречена Mir ("свят" или "мир" на руски). Думата прие закон, принуждаващ на практика Visa и Mastercard да обработват плащанията си в клирингова къща, собственост на руската платежна система. През 2019 г. NSPK направи 11.9 млрд. рубли (160 млн. долара), или три четвърти от приходите си от начисляване на клирингови такси на чуждестранни карти. Тези приходи му позволиха да намали комисионата на Мир до 0.8%, доста под типичната за кредитни карти в Русия от 1.2-2%.

Пенсионерите и държавните служители са длъжни да получават доходите си по картата "Мир". Бизнесът трябва да приема плащания от него. Седем години след стартирането си, "Мир" държи 30% пазара на карти, издадени в Русия (и 24% от общата стойност на транзакциите). Миналия месец в обращение имаше около 100 млн. карти. На 20 юли "Мир" обяви, че започва работа с Apple Pay - голяма сделка, като се има предвид, че през мобилните телефони минават 60% от безконтактните плащания в Русия.

"Мир" иска още повече. Той бомбардира руснаците с обещания за специално отношение, ако сменят картите. Пътуването с метрото в Санкт Петербург е приблизително на половин цена, когато пътникът плати с карта "Мир" на входа. Схемата за "кешбек" предлага 20% отстъпка за всяка почивка в Русия, резервирана с "Мир". На 17 август Wildberries, отговорът на Русия на Amazon, започна да начислява на потребителите на Visa и Mastercard допълнителна такса от 2%.

Лилипути в чужбина

Извън Русия обаче Мир не може да реализира своите амбиции. Повечето банки в чужбина не я приемат (Турция, най-популярната туристическа дестинация за руснаците, е изключение). Усилията за създаване на версия на картата, съвместно с марката Maestro на Mastercard, която щеше да я приеме по-широко, не разрешиха проблема.

Подобни пречки има и за друго творение на централната банка - SPFS, аналогът на SWIFT. Системата управлява само една пета от вътрешния трафик, който SWIFT обработва. И само оскъдните 12 чуждестранни банки, включително тези, базирани в Беларус и Казахстан, са свързани с нея (в сравнение с 11 хил. в световен мащаб за SWIFT), което го прави откровено безполезен за международни транзакции. Банките трябва да поемат разходите по приемането на SPFS, но имат малък стимул да го направят, докато SWIFT все още работи.

Независимо от това и двете имат своята стойност в Русия. Те намаляват риска от хаос, ако Русия загуби достъп до западните финансови структури. "Мир" служи и за защита на банките и бизнесмените, на които санкциите трябва да навредят. Например Bank Rossiya е "огромна опора в руската патронажна мрежа" според Брайън О'Тул, бивш архитект на санкции от американското правителство. Банката беше отрязана от западната финансова система през 2014 г., включително от Visa и Mastercard. Това боли. Но "Мир" помага на банката да продължава съществуването си.

Наблюдателите твърдят, че Америка е изправена пред ефекта на черния списък: прекомерното използване на санкциите като инструмент на външната политика може да подтикне страните да развият паралелна финансова система, подкопавайки не само санкциите, но и самата западна сила. Иновациите в руските плащания със сигурност внушават известна истина в първия момент от теорията. Все пак глобалната мощ на финансовата архитектура на Запада остава обезсърчаваща.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар