🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Привържениците на Владимир Путин сe насочват към руските университети и студентите

Предстоят избори

През последните няколко години Путин и неговият кръг постепенно се отчуждиха от младите и икономически активните, но сега търсят промяна.
През последните няколко години Путин и неговият кръг постепенно се отчуждиха от младите и икономически активните, но сега търсят промяна.
През последните няколко години Путин и неговият кръг постепенно се отчуждиха от младите и икономически активните, но сега търсят промяна.    ©  Reuters
През последните няколко години Путин и неговият кръг постепенно се отчуждиха от младите и икономически активните, но сега търсят промяна.    ©  Reuters

Когато водещият опозиционен политик в Русия Алексей Навални беше изпратен в затвора през януари, четирима редактори на "Doxa", онлайн студентско списание, публикуваха видеоклип в YouTube. Двамата мъже и две жени са били студенти във Висшето икономическо училище в Москва, което обикновено се смята за най-добрия либерален университет в Русия. Те говориха за сплашването, прилагано от персонала на училищата и университетите, за да разубедят младите хора да се присъединят към планиран протест срещу малтретирането на Навални. Четиримата се обърнаха към университети в цялата страна. "Изгонването на студенти за участие в мирни действия е незаконно. Всичко, което ще постигнете, е да унищожите науката и образованието в Русия", каза Армен Арамян, един от четиримата. Но те също се обърнаха към състуденти. "Не се страхувайте и не се въздържайте. Наше законно право е да изразяваме протест с всякакви мирни средства. Държавата обяви война на младежта, но младежта сме ние и ние със сигурност ще надделеем", каза друг от квартета.

На 14 април, като част от тази война, руските прокурори арестуваха Арамян и другите трима редактори на "Doxa" и ги обвиниха в "насърчаване на непълнолетни да участват в незаконни действия", с което имаха предвид протеста през януари. Видеото им е свалено и оттогава те са под домашен арест. Случаят им донесе признание отвъд всичко, което биха могли да си представят, записвайки видеоклипа си.

Неуспешният опит за убийство на Навални с отрова в самолет преди година бележи началото на нова вълна от репресии в Русия. За други политици от опозицията са забранени публични изяви, изгонени са от страната или дори са арестувани. Малкото останали независими медии бяха забранени като "нежелани" или заклеймени като "чуждестранни агенти". Последният такъв "чуждестранен агент" е TV Rain, независим онлайн канал, който широко отразява протестите - обозначението означава, че рекламите им ще спрат и каналът може да се наложи да затвори.

Овладяване на университетите

Но преследването на политици и медии и арестуването на студенти и активисти вече не е достатъчно. Кремъл се опитва да овладее училищата и университетите по по-систематичен начин. През последните девет месеца ректорите на 20 университета и института в Русия бяха сменени. През юли Кремъл "прие" оставката на Ярослав Кузминов, ръководител на Висшето икономическо училище, по-известно като HSE, първият и най-успешен руски постсъветски университет.

В прощалната бележка в социалните медии Кузминов твърди, че се оттегля, за да се концентрира върху работата си като икономист. Малцина приеха това за истина. "Той никога не би си тръгнал по собствено желание. Това беше решението на Кремъл", пише политическият анализатор Кирил Рогов.

През последните девет месеца ректорите на 20 университета и института в Русия бяха сменени.

Кузминов отдавна се движеше из Кремъл, за да защити своя университет, като същевременно даваше съвети на правителството. Място за свобода в университета вече няма и съветите вече не са необходими. Заминаването му бележи края на една ера. Той помогна за създаването на HSE в началото на 90-те години, тъй като руснаците, които наскоро бяха освободени от съветския контрол, търсеха начини да се свържат със Запада. Приблизително по същото време Санкт Петербургският университет, най-старият в Русия, се обединява с колежа Бард от Америка, за да създаде Смолни колеж, първият руски колеж за свободни изкуства и наука. Той беше подкрепен от Алексей Кудрин, бивш финансов министър, който е рядък либерален глас в обкръжението на Путин.

Тези институции оцеляха след завоя на Русия към авторитаризма в началото на века. Кремъл не се страхуваше от тях, не на последно място, защото младите руснаци през 2000-те и началото на 2010-те бяха сред най-верните поддръжници на Путин. Отчасти това се дължи и на вековна традиция, при която автократичните управници са допускали известна степен на свобода на няколко изключителни институции, казва Андрей Зорин, професор по руски език в Оксфордския университет. Целта беше да се възпитат сложни кадри, запознати със западните идеи и технологии, които след това биха могли да модернизират и укрепят държавата.

Западното влияние е заплаха

Но сега всяко западно влияние се разглежда като заплаха. Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия и ключов идеолог на новия изолационизъм на Русия, каза в скорошно интервю, че "разрушителните либерални политически сили на Запада обръщат специално внимание на образованите и успешни млади хора в престижните университети".

По-малко от две седмици преди напускането на Кузминов, прокурорите забраниха Bard College в Русия, като го определиха като "нежелана чужда организация". А наскоро приет закон постави под строг държавен контрол цялата образователна дейност в Русия - от научнопопулярни лекции до клубове за обществена дискусия.

Руските студенти и млади хора, някога възхвалявани от Кремъл като част от базата на Путин, сега се разглеждат като една от най-големите опасности за властта му. Първоначалната промяната в настроенията на младите хора стана видима през 2017 г., когато видеоклиповете на Навални за борба с корупцията предизвикаха протести, доминирани от студенти и абитуриенти. Те също бяха ядосани от нарушаването на личните свободи от Кремъл и опитите да им се наложат "патриотични" и "традиционни" ценности. Приблизително по същото време Арамян и приятелите му започнаха да издават "Doxa".

През последните няколко години Путин и неговият кръг постепенно се отчуждиха от младите и икономически активните. "Всъщност не младата кохорта е изключение, а собственото поколение на Путин, което все повече противоречи на останалата част от населението", казва Екатерина Шулман, виден политолог. Проучванията показват, че младите хора рядко гледат телевизия (основното средство за правителствена пропаганда). Вместо това те разчитат на социалните медии и интернета, към които сега се насочва Кремъл. Те имат по-положителен възглед за Запада, особено за Европа, и се грижат повече за правата на човека, отколкото за величието на държавата или миналите победи, основните елементи на идеологията на Путин.

Тъй като парламентарните избори трябва да се проведат по-късно този месец, на 19 септември, и президентските през 2024 г., Арамян казва, че наближава криза. "Или те ще изчистят и потиснат всичко, или ние ще ги лишим от мнозинството им." Путин, който догодина ще навърши 70 години, разполага с много репресивни инструменти. Но младите имат едно съществено предимство. Времето е на тяхна страна, а не негова.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved