Инвеститорите ще трябва да се съобразяват с инфлацията и по-нисък растеж през 2022 г.

Централните банки ще бъдат по-малко агресивни в своите монетарни политики, посочва в годишната прогноза Amundi

Следващата година ще е по-предизвикателна от 2021 г. по отношение на опциите за инвестиции
Следващата година ще е по-предизвикателна от 2021 г. по отношение на опциите за инвестиции
Следващата година ще е по-предизвикателна от 2021 г. по отношение на опциите за инвестиции    ©  Shutterstock
Следващата година ще е по-предизвикателна от 2021 г. по отношение на опциите за инвестиции    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Глобалният икономически ръст ще се върне към нормалните си нива след настоящия пик, а инфлацията ще остане постоянна и трудно предсказуема." Tова заяви Паскал Бланке, главен инвестиционен директор на Amundi, по време на пресконференция за годишната прогноза на компанията за управление на активи. Според него обаче различията между регионите по отношение на икономически ръст и инфлация ще се засилят и глобализацията ще пострада от това.

Според френската компания с над 1.7 трлн. евро активи под управление (спрямо края на 2020 г.) светът навлиза "в режим, подобен на този през 70-те години на миналия век", по отношение на ръста на цените на стоки и услуги. Нещо, което от асет мениджъра прогнозираха и през лятото на тази година. Бланке разделя страните на три основни групи: страни с инфлация и централни банки, които могат да приложат инструменти, за да я контролират; страни с централни банки, които ще останат безсилни или безучастни, и Китай. "Инвеститорите би трябвало да обърнат повече внимание на първата и последната група, където също така има предпоставки за засилване на местните валути спрямо долара", отбелязват икономистите на Amundi. Освен това според анализаторите на инвестиционния мениджър на възникващите пазари вече не трябва да се гледа като на "едно хомогенно цяло".

Колкото до развитите държави, Бланке смята, че централните банки ще бъдат по-малко агресивни в своите монетарни политики предвид на смекчената им позиция към инфлацията, но финансовите институции няма да спрат да подкрепят пазарите и икономиките. "След първоначалното затягане на политиките им (на развитите държави) можем да очакваме повече, а не по-малко монетарни стимули предвид очакванията за намаляващ икономически ръст и увеличаващи се фискални нужди във връзка с финансирането на прехода към устойчиво зелено развитие", отбеляза Паскал.

Позициониране на капитала

Според компанията, която управлява близо половин млрд. евро, привлечени от инвестиционни фондове, предлагани в България, следващата година ще е по-предизвикателна от 2021 г. по отношение на опциите за инвестиции. Основните тенденции и рискове, които Amundi препоръчва инвеститорите да вземат под внимание, са: възвръщаемост, ликвиден риск, риск от инфлация и нисък икономически растеж.

Френския инвестиционен мениджър съветва за повече предпазливост в началото на 2022 г. "Инвеститорите трябва да вземат предвид реалната, а не номиналната доходност", отбелязаха от Amundi, посочвайки високите нива на инфлация спрямо ниските лихви по облигациите. Според френската компания допълнителните източници на диверсификация, които могат потенциално да смекчат ефекта от инфлацията, са реалните активи като недвижими имоти и суровини, като те ще бъдат ключови.

В търсене на печалби инвеститорите ще трябва търсят възможности в области извън традиционните класове активи като облигациите. Според Бланке най-добрата опция от облигациите все пак са ДЦК на възникващите пазари с кратък матуритет. "Инвестициите в по-дългосрочни облигации не се очаква да бъдат атрактивни" отбелязва инвестиционният директор на Amundi.

Относно инвестициите в акции анализаторите смятат, че с по-голям потенциал са книжата на фирми от развиващите се страни, Европа, както и акции на компании от традиционните сектори на икономиката, предлагащи стойност, като индустриалния и енергийния сектор. Според Бланке книжата на компаниите в Европа са по-атрактивни от акциите на американските борси, тъй като оценките в САЩ изглеждат прекалено високи спрямо аналозите им на Стария континент.

"Акциите на европейски компании допълнително могат да бъдат атрактивни предвид на ЕС фонда Next Generation, с фокус върху зеления преход", отбелязва Amundi. Допълнителни фактори, които могат да повлияят на резултатите при инвестирането през следващата година, са прогресът на устойчивото развитие, свързано с околната среда и социалните фактори, заключават анализаторите, визирайки наблягането на ESG модела и инициативите за неутрализиране на вредните емисии.

Amundi стъпи в България през 2017 г. като част от глобална сделка за покупка на Pioneer Investments, която беше част от Unicredit и предлагаше своите фондове тук. Днес те се предлагат под името на френската компания, a продажбите на дялове в България са за 470 млн. евро.