Santander с най-висока тримесечна печалба от 12 години

Испанската банка е освободила 750 млн. евро от провизиите си заради възстановяването на глобалната икономика

Печалбата на испанската банка надмина тази отпреди пандемията.
Печалбата на испанската банка надмина тази отпреди пандемията.
Печалбата на испанската банка надмина тази отпреди пандемията.    ©  Reuters
Печалбата на испанската банка надмина тази отпреди пандемията.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Испанската банка Santander отчете нетна печалба от 2.3 млрд. евро за последното тримесечие на 2021 г. Това е увеличение с 60% спрямо нивата от последната четвърт на 2020 г. и е най-добрият тримесечен резултат от 12 години.

Банката е освободила 750 млн. евро от провизиите си в периода октомври - декември, които са били свързани с пандемията през четвъртото тримесечие. Залогът, който банката е направила, че икономиката ще се възстанови с бързи темпове през този период, значително е помогнал за добрите финансови резултати.

Печалбата за цялата 2021 г. е 8.12 млрд. евро, което е в ярък контраст със загубата от 8.77 млрд. евро за 2020 г. "Тези резултати показват стойността на нашия мащаб и присъствие както на развитите, така и на развиващите се пазари, с относима печалба, която е 25% по-висока от нивата преди ковид през 2019 г.", заяви изпълнителната директорка на банката Ана Ботин.

Трите най-силни пазара за финансовата институция както през 2021 г., така и през последната четвърт на годината, бяха САЩ, Обединеното кралство и Бразилия. Във Великобритания, която осигурява почти една пета от тримесечните печалби, основната нетна печалба се е увеличила повече от два пъти спрямо предходната година отчасти благодарение на 245 млн. евро обратно отписване на провизии. В САЩ, където банката прави над една пета от приходите, печалбата се е удвоила на годишна база на фона на силното икономическо възстановяване в страната. В Бразилия нетният лихвен доход нарасна със 17.2% на годишна база през тримесечието. В Мексико доходите от заеми са се увеличили с 4.1%, докато в Испания са паднали със 7.7% в сравнение със същото тримесечие преди година.

Все още няма коментари
Нов коментар