Смяна на поколенията в собственика на Zara

Дъщерята на основателя Марта Ортега ще стане председател на борда на директорите на Inditex от следващата година

Марта Ортега ще трябва да се справи с новите конкурентни заплахи, тъй като онлайн търговците на облекло SheIn Group и Zalando печелят пазарен дял.
Марта Ортега ще трябва да се справи с новите конкурентни заплахи, тъй като онлайн търговците на облекло SheIn Group и Zalando печелят пазарен дял.
Марта Ортега ще трябва да се справи с новите конкурентни заплахи, тъй като онлайн търговците на облекло SheIn Group и Zalando печелят пазарен дял.    ©  Reuters
Марта Ортега ще трябва да се справи с новите конкурентни заплахи, тъй като онлайн търговците на облекло SheIn Group и Zalando печелят пазарен дял.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Испанската модна група Inditex обяви изненадващо обновяване на висшето си ръководство, като издигна дъщерята на основателя Амансио Ортега и назначи нов главен изпълнителен директор. Тридесет и седем годишната Марта Ортега ще стане председател през следващата година, дългоочаквана смяна на поколенията, която изненада инвеститорите, защото беше придружена от незабавната промяна и на главния изпълнителен директор Карлос Креспо с Оскар Гарсия Масейрас.

Акциите паднаха с 5.3% след обявяване на новината във вторник заради опасенията на инвеститорите, че новото ръководство има по-малко опит, съобщава Bloomberg. Напуска изпълнителният председател на борда на директорите Пабло Исла, който оглавяваше етапа на разрастване на Inditex за повече от десетилетие, укрепвайки компанията. С промяната в ръководството Марта Ортега бавно придобива по-голяма публичност и увеличава участието си в бизнеса, основан от баща й Амансио, който е на 85 години и притежава 59% в компанията. Групата е собственик на марките Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home и Uterque и е водещ производител на дрехи в света.

Inditex стана един от първите големи европейски търговци на дребно на дрехи, които достигнаха нива от преди пандемията в продажбите и печалбата, тъй като собственикът на Zara се възползва от навлизането в онлайн продажбите. Печалбите са се увеличили повече от два пъти през шестте месеца до юли, съобщи компанията по-рано.

Ортега ще стане неизпълнителен председател от 1 април, когато Исла ще приключи 17-годишната си кариера в компанията. Пабло Исла заяви, че този ход е бил подготвян от доста време. "Правим това сега, защото това е оптималният момент", заяви той по време на пресконференция. "Очевидно подготвяме този преход от известно време по дискретен начин, както обикновено правим нещата в Inditex", добави Исла.

Ортега ще трябва да се справи с новите конкурентни заплахи, тъй като онлайн търговците на облекло SheIn Group и Zalando печелят пазарен дял. Alantra Equities нарече промените в ръководството "лоши новини", тъй като Исла е трудно да бъде заменен и новият главен изпълнителен директор няма опит в търговията на дребно. "Винаги съм казвала, че ще посветя живота си на надграждане върху наследството на моите родители, гледайки към бъдещето, но да се уча от миналото", казва Марта Ортега в изявление.

Досега тя е заемала различни позиции в Inditex през последните 15 години, но не е била част от висшия мениджмънт. Тя участва най-много в укрепването на марката на Zara, представяйки няколко първокласни колекции. Баща й е третият най-богат човек в Европа с активи от 71 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Фамилията продължава да има контрол

Смяната на изпълнителния директор е събитие, за което компанията се подготвя от много време. Основателят на компанията Амансио Ортега не е изпълнителен директор от 2011 г., когато постът беше поет от Исла. "Превръщането на този преход в реалност е кулминацията на моя ангажимент към Inditex и Амансио Ортега", заяви Исла.

Според различни експерти решението за вкарването на Марта Ортега в борда е грешно. "Един от големите успехи на Амансио Ортега е, че той направи компанията много по-професионална и намали ролята на семейството", каза Лоренцо Берналдо де Кирос, президент на базираната в Мадрид консултантска компания Freemarket. "Това е стъпка назад", добавя той пред Financial Times.

Запознати с компанията също така не са убедени във възможностите на Масейрас да продължи развитието на Inditex. Задачата му е усложнена и от факта, че наследява изключително успешния изпълнителен директор Исла. Той успя да увеличи пазарната стойност на Inditex шест пъти, като в момента компанията се оценява на 100 млрд. долара. Масейрас, от друга страна, който е част от Inditex едва от март, няма никакъв опит в бранша. Той е адвокат, който досега е работил в различни испански банки, сред които Santander и Banco Popular.

"Въпреки че тази преходна фаза, изглежда, беше подготвена вътрешно, напускането на Пабло Исла може да остави голяма празнота в краткосрочен план", смята Седрик Роси, анализатор в Bryan Garnier.

Все още няма коментари
Нов коментар