НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Фотоволтаична инсталация за собствено потребление - ниски разходи и предвидими сметки за ток

Десислава Владимирова, eксперт "Опазване на околната среда и зелени проекти" в ПроКредит Банк

Десислава Владимирова, eксперт "Опазване на околната среда и зелени проекти" в ПроКредит Банк
Десислава Владимирова, eксперт "Опазване на околната среда и зелени проекти" в ПроКредит Банк
Десислава Владимирова, eксперт "Опазване на околната среда и зелени проекти" в ПроКредит Банк
Десислава Владимирова, eксперт "Опазване на околната среда и зелени проекти" в ПроКредит Банк
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-големите проблеми за бизнеса през последните месеци са високите и непредвидими разходи за ток, които оказват пряко влияние върху цялостната рентабилност и конкурентоспособност. Какво споделят вашите клиенти?

- Вече повече от 20 години ПроКредит Банк предоставя обслужване на малките и средните предприятия, на земеделски производители и физически лица в България. Политиката ни винаги е била насочена към дългосрочно сътрудничество с бизнеса и изграждане на стабилни партньорски отношения. Стараем се да разбираме нуждите и тревогите на клиентите ни, да бъдем гъвкави в условията си и прагматични в съветите си.

Това ни позволява да коментираме настоящата ситуация и от гледна точка на клиентите ни, тъй като през последните месеци събрахме доста впечатления. Фирмите от различни сфери споделят, че разходите им за електроенергия са се повишили между четири и десет пъти само за последното шестмесечие. Особено голям е проблемът при енергоемките производства - както в индустриалния сектор, така и в селското стопанство, които се превръщат в неефективни. Такива производства са високомеханизираните и роботизирани производства - там, където машините заместват човешкия труд. Притеснени са и бизнесите с големи отопляеми на ток площи - например зеленчукопроизводителите, собствениците на хотели, големи търговски обекти.

Какъв е основният проблем за тях?

- Основните проблеми са два - високият разход за електроенергия и невъзможността за предвидимост на този разход поради постоянно променящите се цени. В тази ситуация бизнесът няма как да вземе дългосрочно и еднозначно решение за преодоляване на проблема.

Какво може да е по-доброто решение? Има ли бизнесът избор в тази ситуация?

- Да, ние считаме, че бизнесът има избор. Дългосрочното и енергийно-ефективно решение е инвестицията във фотоволтаична централа за собствено ползване. Чрез изграждането й сметките за ток намаляват, създава се частична независимост от енергийните доставчици и по-голяма предвидимост в месечните разходи. Като важно допълнително преимущество отчитаме и това, че фотоволтаичната централа осигурява екологично чиста и възобновяема енергия.

С повече от 240 слънчеви дни годишно в България климатът и природните условия изцяло благоприятстват инвестицията. Увеличават се и фирмите, които предлагат професионална услуга по доставка и монтаж на оборудването.

А какво да направят компаниите, които искат да инвестират, но нямат необходимите средства и технически познания?

- Накратко - да осигурят достъп до покрива, където ще се намира централата, а останалата част от работата по инвестицията да оставят на ПроКредит Банк и нашите партньори.

Банката подкрепя изграждането на фотоволтаична инсталация за собствено ползване с подходящо финансиране. Осигуряваме на клиентите максимално готово и работещо решение, което е абсолютно икономически издържано, обезпечава производството на ток и е с разумен срок на възвръщаемост.

Предложението е за 50-киловатова фотоволтаична инсталация с прогнозиран срок за самоизплащане на инвестицията 5 години. Централата след това продължава да произвежда електроенергия още поне 20 години, за което клиентът не е необходимо да заплаща нито вноски към банката, нито сметки за ток към електроразпределително дружество. Фотоволтаичните модули имат 15 години продуктова гаранция и 25 години гаранция за производителност, гарантираща 80% ефективност в края на тези 25 години. Инверторите имат 5-годишна гаранция с възможност за удължаване.

Към инсталацията се монтира система за енергиен мениджмънт с 2-годишна гаранция. Това е система за енергиен мониторинг и контрол, която следи детайлно цялото потребление на обекта с всички параметри на тока. Също така следи производството на енергия от ФЕЦ и регулира енергията спрямо нуждите. Системата гарантира 100% използване на енергията за собствени нужди, без необходимост от присъединяване на обекта към мрежата, за да се отдава излишък в преносната мрежа.

ПроКредит Банк улеснява процеса на инвестицията, като в процеса на финансиране са включени и следните допълнителни дейности:

  • проектиране;
  • окомплектоване на документацията;
  • закупуване и доставка на оборудването;
  • монтаж и въвеждане в експлоатация;
  • непрекъснат дистанционен мониторинг;
  • при необходимост - профилактика през първите 5 години.

Разбира се, когато клиентът ни е направил собствено проучване за фирма - изпълнител на фотоволтаична инсталация, и вече има оферта, по която търси финансиране, ние можем да предложим такова. Преглеждаме дали офертата е съгласно пазарните стандарти, какви компоненти са заложени, коя е фирмата изпълнител и можем да предложим експертно мнение по тези параметри.

Към началото на 2022 г. ПроКредит Банк е финансирала изграждането на повече от 140 фотоволтаични централи на бизнес клиенти. Изградените мощности са около 12 MW, като подчертаваме - това са основно инсталации за собствено ползване на тока, а не продажба.

Какви са ползите за инвеститора?

- Едни от най-важните ползи за инвеститорите са финансовите. Фотоволтаична инсталация с мощност 50 kW спестява на клиентите ни повече от 10 000 евро годишно разходи за електроенергия. При по-големите мощности тези спестявания се увеличават. Фотоволтаична централа с мощност 125 kWp спестява на наш клиент 25 000 евро сметки, при изградена мощност от 450 kWp - повече от 90 000 евро годишно.

Към огромната финансова полза добавяме и нематериалните удобства от предлаганото финансиране от нас:

  • без разходи за самоучастие;
  • кратък срок за изплащане;
  • независимост в доставките на енергийни мощности;
  • устойчивост и предвидимост по отношение на енергийните разходи;
  • екологично производство.

Бихте ли споделили личния си опит от поставянето на фотоволтаична инсталация?

- Вярваме, че личният пример е най-големият стимул за промяна в модела на поведение, и затова се стараем да бъдем инициаторите на енергийно ефективни и природосъобразни решения.

Върху няколко от офисите ни в България вече има инсталирани фотоволтаични централи за собствено ползване на тока, а за други офиси предстои. През 2020 година банката сертифицира най-голямата си сграда - централното управление в София, като въглеродно неутрална сграда. Това стана възможно, след като започнахме да използваме 100% електроенергия от възобновяеми източници, а за да компенсираме емисиите, генерирани за отоплението на сградата, подкрепяме проект, чието реализиране води до спестяване на въглеродни емисии.

По какъв друг начин намалявате екологичния отпечатък от вашата дейност?

- Зелените практики са интегрирани в целия работен процес в банката. Те включват както оценяване на нашия директен отпечатък, така и въздействието на нашите клиенти и контрагенти върху околната и социалната среда. Предприехме този подход още през 2012 г. със създаването на необходимата среда - процедури, сертифицирана система за оценяване на резултатите и редовни обучения. Разбираме, че в реализирането на този подход ключова роля имат нашите служители, поради което обръщаме голямо внимание на тяхното редовно и качествено обучение по теми, свързани с околната среда, така че те да могат да коментират експертно такъв вид инвестиции с нашите клиенти.

Банката се старае да стимулира устойчивия и по-добър избор в инвестициите и чрез продуктите и услугите си.

През 2021 г. създадохме специализираната Зелена сметка, средствата по която се използват само за подкрепяне на зелени проекти. Тъй като и най-малкият детайл е от значение, дори дебитната карта е направена от царевица, която е биоразградима само за 6 месеца след компостирането й (при приключване на валидността на картата след 4 години). Заедно с картата клиентите ни получават и семена за медоносни растения, които могат да засадят в градината или на балкона си.

Подкрепяме природосъобразното придвижване с електромобил, като изградихме мрежа от публично достъпни станции за зареждане, поставени във всички държави, където банката оперира. Със създадената инфраструктура пътуващите могат да заредят безплатно своя електромобил в цяла Югоизточна Европа на тези над 210 зарядни колонки. Създадохме и мобилното приложение ProCredit Charging Stations, в което са видими всички изградени електростанции. В България станциите наброяват 65, инсталирани основно в големите областни градове. Скоро ще добавим още 20, като част от тях ще са по пътя към и в района на Солун в Гърция.

С кредит ЕкоМобилност финансираме покупката на електрически автомобил при най-добрите условия за инвестицията вече 3 години поред - лихва от 1.5%.

Самите ние ползваме електромобили и плъгин хибриди за посещенията до клиентите ни. Електрическият автопарк на банката вече е повече от 60%. Разполагаме и със собствен велосипеден парк за свободно ползване от служителите ни. Насърчаваме придвижването с градски транспорт. В офисите са поставени контейнери за разделно събиране, има изграден и вътрешен ред за намаляване употребата на хартия.

За да стимулира още повече зелената електрификация в България, през 2022 г. ПроКредит Банк подарява зарядна станция за електромобил на всички свои клиенти, които инвестират едновременно във фотоволтаична инсталация и електромобил с подкрепата на банката.