НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Руската банка ВТБ се подготвя да напусне Европа, след като беше засегната от западните санкции

В събота тя ще бъде изключена от глобалната платежна система SWIFT

Руската банка имаше интереси и в България.
Руската банка имаше интереси и в България.
Руската банка имаше интереси и в България.    ©  Reuters
Руската банка имаше интереси и в България.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Банка ВТБ, вторият по-големина руски кредитор, се подготвя да се оттегли от европейските пазари, след като е засегната тежко от западните санкции, казват пред Financial Times източници, запознати с обсъждането на въпроса. ВТБ извършва инвестиционно банкиране в Лондон и има поделение за банкиране на дребно в Германия със 160 хил. клиенти, но е решила, че не е способна да извършва дейност извън Русия, след като западните страни замразяват нейните активи, заявяват източниците.

Този ход следва решението на Сбербанк да се изтегли от пазарите на Централна и Източна Европа през изминалата седмица, като австрийското подразделение на банката беше първото, което беше закрито след въведените санкции. Сбербанк и ВТБ държат над половината от руския банков пазар.

"Няма опит да продължим нормално", заявява човек, участващ в планирането. "Опитваме се да го направим възможно най-бързо, но операциите в Европа са много по-сложни от тези в Обединеното кралство. Правим всичко възможно, за да върнем парите на клиентите. Изключително важно е да направим това по организиран начин."

ВТБ държи над 4 млрд. евро в депозити, основно на клиенти на дребно в Германия, които са се насочили към нея, тъй като тя не е прилагала отрицателни лихви за разлика от редица други финансови институции. Сред нейните клиенти също така са местни германски власти, 600 компании и 150 финансови институции.

Намаляване на европейските операции

Служителите в лондонския офис на банката са намалели до 120, като преди няколко години там са работели 500 души. Санкциите, последвали руската анексация на Кримския полуостров през 2014 г. и действията на британското правителство след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г., както и напускането на Великобритания от ЕС, са принудили ВТБ да уволни стотици служители в Лондон, както и да прехвърли много от тях във Франкфурт.

Членството на ВТБ Капитал на Лондонската фондова борса е прекратено миналия месец, както и е поставена в състояние на неизпълнение на задълженията си като член на LCH, клиринговото звено на London Stock Exchange Group. Когато миналия месец британското правителство замрази активите на ВТБ, дава на банката 30-дневен лиценз, изтичащ на 27 март, за да може да приключи транзакциите и да плати на своите служители. Когато изтече лицензът, служителите в британския клон на ВТБ, повечето от които са британски граждани, ще бъдат съкратени.

В еропейския бизнес на банката са наети 230 служители във Франкфурт и 30 в Австрия, както и 60 души в Цуг, Швейцария, където оперира звеното за търговия със стоки. На клиенти на Commerzbank, вторият по големина кредитор в Германия, които са се опитали да прехвърлят пари към ВТБ, им е било съобщено: "Поръчката не е обработена поради ситуацията в получаващата банка/държава."

ВТБ не отговаря на запитване за коментар от Financial Times, но по-рано казва: "Подобно на всички наши местни и международни клиенти и техните общности, ние наблюдаваме последните глобални събития с голяма загриженост. Понастоящем можем да ви уверим, че икономическото състояние на ВТБ Банк (Европа) СЕ е стабилно и банката е напълно оперативна..

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар