Credit Agricole ще намали финансирането на петролни и газови проекти

Френската банка ще увеличи кредитирането в бизнеси, които се базират на възобновяема енергия

Френската банка Credit Agricole увеличава кредитирането на проекти за възобновяема енергия за сметка на тези за петрол и газ
Френската банка Credit Agricole увеличава кредитирането на проекти за възобновяема енергия за сметка на тези за петрол и газ
Френската банка Credit Agricole увеличава кредитирането на проекти за възобновяема енергия за сметка на тези за петрол и газ    ©  Reuters
Френската банка Credit Agricole увеличава кредитирането на проекти за възобновяема енергия за сметка на тези за петрол и газ    ©  Reuters

Френската банка Credit Agricole си постави цел да намали експозицията си към проекти от петролния и газовия сектор и да стимулира кредитирането на такива за възобновяема енергия.

В актуализация на стратегията си Credit Agricole, вторият най-голям кредитор в страната, заяви, че очаква експозициите, свързани със заемите му за петролния и газовия сектор, да паднат с 30% до 2030 г., докато тези за кредитирането на автомобилния сектор - наполовина. До края на 2022 г. банката заяви, че ще публикува планове за декарбонизация за други енергоемки сектори, включително стомана, цимент, електроенергия, търговски имоти и корабоплаване. През 2023 г. такива планове ще бъдат представени за селското стопанство, авиацията и жилищното строителство, пише Reuters.

В актуализацията Credit Agricole предупреди за "непрозрачна" и тревожна среда в краткосрочен план, белязана от множество кризи, включително хаос във веригата на доставки и високите цени на енергията.

Въпреки това групата заяви, че ще се съсредоточи повече от всякога върху стратегии за декарбонизация, включително инвестиране във възобновяеми източници на енергия и внедряване на услуги. Целта на този ход е да се помогне на компаниите да преминат към по-малко въглеродно интензивни форми на енергия. За момента няма конкретен бюджет или план за наемане на кадри.

"В момента има известно разстройване в икономиката, във веригите за доставки и в доставките на изкопаеми горива", каза пред репортери главният изпълнителен директор Филип Брасак. "Не трябва да бъркаме това с факта, че неизбежно правителствата и публичните политики ще ни отклонят от изкопаемите горива и ще направим възобновяемата енергия по-достъпна", допълни той.

Решението на френската банка идва в любопитен момент, след като руската инвазия в Украйна и последвалата я игра на нерви с Русия относно доставките на природен газ накараха няколко европейски държави да предприемат неочаквани ходове. Германия, Австрия и Нидерландия дори планират повторното отваряне на електрически централи, които използват въглища за производството на енергия. Този ход, който цели гарантирането на енергийните нужди на страните за зимата, среща сериозна опозиция в Европейската комисия, като Брюксел продължава да твърди, че не е редно да се загърбват години усилия за преминаването към възобновяема енергия.

Според Ерик Кампос, старши стратегически директор в Crédit Agricole, газовата и петролната индустрии не са имали шанс за "възможен растеж" в сравнение с други индустрии. Банката също така заяви, че ще използва съществуващата си структура, за да предложи нови услуги, свързани с енергийния преход в групата. Тя ще използва 250 специалисти от своето инвестиционно поделение за тази цел.

Подобни действия се предприемат и от други банки, най-големите от които са JP Morgan и BNP Paribas. "Разбира се, ще има инвестиции и наемане, докато вървим напред", добави Брасак.

Все още няма коментари
Нов коментар