🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британски гигант инвестира в австралийския "зелен" водород за Азия

BP купува 40.5% от мегапроекта, в който има и българска връзка

BP става оператор на проект за възобновяема енергия в Австралия, след като купи дял 40.5%
BP става оператор на проект за възобновяема енергия в Австралия, след като купи дял 40.5%
BP става оператор на проект за възобновяема енергия в Австралия, след като купи дял 40.5%
BP става оператор на проект за възобновяема енергия в Австралия, след като купи дял 40.5%

Британският енергиен гигант BP обяви, че е закупил 40.5% от Азиатския център за възобновяема енергия (AREH) - мега проект за вятърна и соларна централа в Австралия, чиято енергия ще се използва за производството на зелен водород, който пък на свой ред ще се изнася към Азия.

BP също така ще бъде и оператор на проекта, който до известна степен се доближава до петролния и газов бизнес - има международни вериги за доставки на водорода, морски транспорт, газопроводи и т.н. Сделката показва и накъде гледат големите енергийни компании в света.

Другите акционери в AREH са InterContinental Energy, CWP Global и Macquarie Capital и Macquarie's Green Investment Group. Техните дялове са съответно 26.4%, 17.8% и 15.3%.

Центърът e разположен на 7000 кв. км в региона Пилбара и ще разполага с 26 гВт възобновяеми мощности (за сравнение всички мощности в България са общо около 12-13 гВт) и да произвежда зелен водород и амоняк за износ, а само част от електоенергията ще бъде предназначена за местния пазар.

Очаква се AREH да струва между 35 и 40 милиарда долара и да бъде един от най-големите енергийни проекти, осъществявани някога.

В проекта не липсва и българска следа: мажоритарен собственик в един от акционерите - CWP Renewables е PostScriptum. Това е инвестиционен фонд с фокус в енергетиката и основен офис в София, чийто съосновател и съдружник е българинът Димитър Енчев. "CWP Renewables заедно с InterContinental Energy са двете основни компании зад проекта. Другите два участника в консорциума (MacQuarie и Vestas) са с много много малки проценти", каза той пред "Капитал".

Проектът отговаря на целта на BP да се отдалечи от изкопаемите горива към чиста енергия и може да помогне на компанията да напредне в целта си да вземе 10% дял от световния пазар на водород, казва Аня-Изабел Доценрат, изпълнителен вицепрезидент на BP за газ и нисковъглеродна енергия. BP очаква водородът да представлява между 10 и 15% от световната енергия до 2050 г. и проучва няколко други мащабни хъба за износ на водород и амоняк по света, заяви Доценрат пред Reuters.

"При пълен капацитет АREH се очаква да може да произвежда около 1.6 млн. тона зелен водород или 9 млн. тона зелен амоняк годишно", обявяват от BP. Фирмата също така заяви, че ще поеме управлението на проекта на 1 юли, като добави, че това "подлежи на одобрения".

Австралийското правителство първоначално одобри 15 гВт ВЕИ мощност за производство на ток за разделяне на вода за производство на зелен водород и амоняк за износ през 2020 г. Процесът беше забавен, след опасения за околната среда ако се увеличи капацитета до 26 гВт.

Един от акционерите в проекта, компанията за производство на вятърни турбини Vestas, пък продаде своя дял, който беше 2%.

Включването на BP в проекта е причина за оптимизъм сред акционерите, които се надяват, че британската компания ще помогне за развитието му. "Като си партнираме с BP, ние внасяме ново ниво на инженерно познание и технически опит, опит в разработването на големи и сложни проекти на отдалечени места и дълъг опит в търговията с енергийни продукти в световен мащаб", заяви съоснователят на CWP Global Алекс Хюит пред Reuters.

Водородът, който има разнообразна гама от приложения и може да бъде използван в широк спектър от индустрии, може да бъде произведен по различни начини. Един от най-популярните методи включва използването на електролиза с електрически ток, която разделя водата на кислород и водород. Ако електричеството, използвано в този процес, идва от възобновяем източник като вятър или слънчева енергия, тогава то бива класифицирано като "зелен" или "възобновяем" водород. Днес по-голямата част от производството на водород се основава на изкопаеми горива.

Все още няма коментари
Нов коментар