🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа е изложена на риск от енергийни ограничения тази зима

Международната агенция по енергетика предупреждава, че подобряването на ефективността е жизненоважно за ограничаване на потреблението на газ

Кремъл използва енергийните доставки за натиск върху страни, които подкрепят Украйна.
Кремъл използва енергийните доставки за натиск върху страни, които подкрепят Украйна.
Кремъл използва енергийните доставки за натиск върху страни, които подкрепят Украйна.    ©  Reuters
Кремъл използва енергийните доставки за натиск върху страни, които подкрепят Украйна.    ©  Reuters

Европа е изложена на риск от въвеждане на ограничения за ползване на енергия тази зима, особено ако студеното време съвпадне с покачващото се търсене в Китай, предупреди ръководителят на Международната агенция за енергетика (IEA) Фатих Бирол. В коментар относно възможните последствия от недостига на енергия в резултат на руската инвазия в Украйна експертът каза, че може да се въведат лимити за промишлени потребители на газ и други, ако не бъдат предприети стъпки за подобряване на ефективността на потреблението.

Ако имаме тежка и дълга зима и не предприемем мерки... Не бих изключил възможността за въвеждане на лимити за природния газ в Европа, като се започне от големите индустриални производители, казва той в интервю с Financial Times.

Този натиск е възможно да нарасне на фона на решението на "Газпром" да спре част от доставките за Германия и Италия, които са най-големите потребители на руски газ, и това доведе до значителен ръст на цените.

Бирол препоръча правителствата да намалят потреблението на енергия чрез подобряване на ефективността. Потенциалният недостиг на газ ще бъде по-малък, ако китайската икономика не работи с обичайните си темпове. През последните месеци ограниченията, наложени като част от политиката на Пекин за нулев ковид, забавиха икономическия растеж на страната и намалиха търсенето на енергия, но в момента мерките се разхлабват и производството започва да се покачва отново.

Кремъл използва енергийните доставки за натиск върху страни, които подкрепят Украйна. "Газпром" вече спря природния газ за няколко страни, включително България, Полша и Финландия, а от миналата седмица и Нидерландия и Дания, за неизпълнение на исканията на компанията за използване на нов механизъм за плащане в рубли.

План за извънредни ситуации

Коментарите на Бирол за възможността за енергийни ограничения не са изненадващи - Германия и Австрия заявиха още през март, че в случай на недостиг на газ ще ограничат потреблението на индустрията, за да гарантират, че ще има достатъчно за домакинствата.

В Германия план за действие, изготвен от Bundesnetzagentur (BNetzA), който ще отговаря за газовите лимити при нужда, анализира кои компании ще трябва да получат приоритет. "В зависимост от сериозността на недостига може да се наложи да се намали доставката на газ за някои потребители до нула. Високите цени на газа правят европейските предприятия по-малко конкурентни", се казва в съобщението на германските власти.

Министърът на климата на Дания Дан Йоргенсен също каза в интервю, че плановете за извънредни ситуации, включително енергийни ограничения, може да се наложат, ако Европа спре да внася руски газ. Кадри Симсон, еврокомисарят по енергетика, потвърди, че блокът разработва планове за извънредни ситуации при пълно спиране на вноса на руски газ, което неизбежно ще включва лимити за индустрията.

Мерки само в краен случай

На конференция на IEA в Дания Бирол подчерта, че въвеждането на лимити не е единственият вариант, а крайна мярка. Според него енергийната сигурност трябва да бъде постигната чрез повишена ефективност, повече използване на възобновяема енергия и "използване на максимума от съществуващите нефтени и газови находища" - вместо нови, големи проекти за изкопаеми горива, които биха продължили да се експлоатират до 2040 - 2050 г., и ще означава "сбогом на нашата международна политика в областта на климата". Но предупреди, че високите цени на петрола неизбежно ще причинят трудности в много икономики.

Европа стана основен купувач на американския втечнен газ

Европа е получила почти три четвърти от целия втечнен природен газ на САЩ през първите четири месеца на 2022 г. Старият континент измести Азия като най-голямата дестинация за внос на втечнен природен газ от САЩ, като дневните доставки са се утроили спрямо средните доставки за миналата година, съобщават от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

През 2021 г. ЕС беше трети по важност пазар за американския втечнен газ. Увеличението означава, че САЩ сега осигуряват почти половината от вноса на втечнен природен газ в Европа. Администрацията на президента Джо Байдън обеща да увеличи доставките за Европа, след като блокът реши да намали зависимостта си от руския газ в отговор на инвазията на Москва в Украйна. Азия, която беше дестинация за почти половината от американския втечнен природен газ през последните две години, е отбелязала спад на обемите наполовина през 2022 г.

Перспективата за по-високи печалби насърчи американските компании да доставят повече гориво за Европа за сметка на други пазари. Данни на Bloomberg сочат, че САЩ са увеличили износа на втечнен природен газ с 18% тази година.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Грета Тумберг харесва това ...

    Нередност?
Нов коментар