🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как "БНП Париба Лични Финанси" подкрепя въвеждането на ESG стандартите в бизнеса на партньорите си

Как "БНП Париба Лични Финанси" подкрепя въвеждането на ESG стандартите в бизнеса на партньорите си
Как "БНП Париба Лични Финанси" подкрепя въвеждането на ESG стандартите в бизнеса на партньорите си
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните години тече огромна промяна в света на бизнеса. Компаниите са загрижени не само за иновациите, които въвеждат, и за генерираната печалба, но и за аспекти на своята дейност като екологично въздействие, влияние върху обществото и корпоративното управление. Този процес е стимулиран както от стремежа на бизнеса да допринася за устойчивото развитие, така и от предстоящите европейски регулации, с които ще бъдат въведени единни стандарти за отчитане, известни като ESG - Environmental, Social, Governance.

Въвеждането на стандартите ще даде съвсем нова гледна точка към процесите във всяка компания и води до разработване на нови продукти и услуги, оптимизиране на веригите на доставка, дизайн на продуктите, който позволява лесното им рециклиране или ремонт, промяна на опаковките, така че да могат да се използват повторно, стремеж към ограничаване на въглеродните емисии, създаване на условия за борба със социалното неравенство и така нататък. Освен това компаниите ще бъдат задължени да отчитат екологичния си отпечатък и въглеродните емисии, как допринасят за положителна промяна на средата, в която работят, и как подобряват управленските си процеси. Неспазването на това задължение ще има потенциални финансови последствия. Компаниите, които не отговарят на ESG стандартите, ще бъдат облагани с по-високи данъци, такси и дори глоби.

Въпреки че ESG стандартите се очаква да станат задължителни към 2024 година, отговорният бизнес вече се адаптира към техните изисквания и се подготвя за момента, когато те ще бъдат норма. Според управителя на "БНП Париба Лични Финанси" в България Жозе Салойо ефективното въвеждане на ESG стандартите зависи от активното участие и партньорството между всички заинтересовани страни - производители, търговци и финансови институции, които ще играят ключова роля в този процес. "Въвеждането на ESG стандартите е неизбежно бъдеще за бизнеса. Искаме или не, тази промяна ще дойде и всички ние трябва да сме подготвени и да работим за нея", казва той.

Кредитирането ще подкрепи устойчивото потребление

Жозе Салойо е уверен, че отговорните банки като "БНП Париба Лични Финанси" ще имат важна роля в промяната на бизнес средата. От една страна, те ще осигуряват финансиране за покупката на уреди с по-високи индекси на поправимост и дълготрайност. Тези уреди изискват специфична верига на производство, осигуряване на резервни части и гаранционни услуги за по-дълъг период. Това означава по-висока цена, която става по-достъпна за хората благодарение на възможностите за кредитиране.

Финансовите институции ще подкрепят и усилията на своите клиенти и партньори да удължават живота на продуктите. В бъдеще те ще трябва да разработят и предложат нови услуги като финансиране на покупката на резервни части, на ремонти, на застраховки и дори на софтуерни ъпгрейди.

Освен това кръговото потребление означава, че продуктът ще има два, три или повече живота, а банките могат да добавят стойност за повече хора, като финансират пазара на употребявани стоки. "Пример за това е партньорството ни с BNP Paribas Personal Finance в още няколко страни, с които работим върху потребителска С2С платформа, която ще ускори кръговия модел на потребление с помощта на финансови, застрахователни и други услуги", казва Жозе Салойо.

"БНП Париба Лични Финанси" разработва и предоставя ESG и финтех решения на партньорите си

Все по-широкото навлизане на кръговата икономика и превръщането на ESG стандартите в новата бизнес норма ще доведат и до ускоряването на иновациите в ритейл сектора. Посоката на развитие ще бъде предоставянето на гладко клиентско изживяване. Това означава прилагането на инструменти, които правят процеса на покупка максимално удобен и персонализиран. Хората ще получават оферти, съобразени с личните им възможности и нужди, ще плащат с преносимите си устройства при максимална сигурност и ще могат да проследяват трансакциите си, което дава стабилност за бюджетите им.

Според Жозе Салойо ритейл бизнесът би могъл да се справи много по-ефективно с въвеждането на тези иновации с доверен партньор, какъвто е една банка, в чиято ДНК е заложен стремежът да е двигател на положителната промяна. От една страна, ритейлърите познават своите клиенти, тяхното поведение и предпочитания. От друга, финансовите институции разполагат със задълбочена експертиза за регулациите и за платежните системи и са изградили устойчиви партньорства с финтех компании, които са специализирани в предоставянето на гладко клиентско изживяване и бърза реализация на проектите.

Ето защо синергията между ритейлърите и банките може да осигури по-кратко време за пускане на пазара на дадено иновативно решение, гладко клиентско изживяване и one stop shop инструменти, базирани на персонализиран подход. Такива решения са възможността за получаване на потребителски кредит от "БНП Париба Лични Финанси" в дигиталния портфейл в рамките на няколко минути, използването на кредитните карти на банката като инструмент за покупка на стоки на равни вноски, онлайн инструментите за самообслужване, изцяло дигиталният процес за заявяване и получаване на потребителски кредит и много други.

ESG стандартите и технологиите ще дадат сигурност на клиентите в контекста на кръговата икономика

Жозе Салойо споделя, че първата полза, която хората ще усетят от въвеждането на ESG стандартите, е постигането на по-висока степен на прозрачност, тъй като това е важна част от елементите за добро социално и корпоративно управление. Например с навлизането на NFT технологията клиентите ще имат лесен достъп до цялата информация за продукта, изградена като блокчейн. Те ще знаят какъв е произходът на стоката, кога е била произведена, дали са били спазени ESG стандартите, дали продуктът е Fair Trade и така нататък.

Ролята на тези технологии ще бъде изключително важна в контекста на кръговата икономика, тъй като те ще предоставят допълнителна сигурност за участниците на вторичния пазар. Пример за това са финтех решения като Carchain, които на Запад стават все по-популярни. Приложението записва цялата история на автомобила на клиента с помощта на NFT и блокчейн. Така се документира цялата техническа история на колата и при последваща продажба тя е лесно достъпна за купувача, което изгражда доверие.

Друга полза от въвеждането на ESG стандартите е, че те ще осветлят и бизнеса. Тъй като в близко бъдеще те ще бъдат задължителни за компаниите, регулаторите ще одитират тяхното коректно прилагане и ще бъдат налагани глоби при манипулиране на данните, за несъответствие със стандартите и за оказване на вредно влияние върху околната среда. "Като финансова институция днес ние вземаме предвид кредитния риск, а утре ще трябва да провизираме и риска, свързан с екологичния ни отпечатък", казва Жозе Салойо.

Според управителя на "БНП Париба Лични Финанси": "С времето бизнесът ще разпознае ESG като възможност, а не само като регулаторна рамка. Това е основата на новия начин, по който ще живеем, купуваме и потребяваме. Нашата амбиция е да налагаме тенденциите в тази промяна. Ние вярваме, че не е достатъчно да следваш, но трябва да даваш пример на служителите, клиентите и партньорите си."