Дружество на Световната банка взима 10% дял в пенсионната компания "Доверие"

Международната финансова корпорация (IFC) става втори по големина акционер в лидера на осигурителния пазар, като изпреварва КНСБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната финансова корпорация (IFC) влиза като акционер в пенсионната компания "Доверие". Институцията, която е част от групата на Световната банка, купува близо 10% от капитала на българското дружество. Цената и условията на сделката не се съобщават.

ПОК "Доверие" е лидер на местния пенсионно-осигурителен пазар като управлява най-големите универсални и професионални фондове в страната, а при доброволните е трета. Дружеството управлява активи за близо 4.5 млрд. лв., или 24.5% пазарен дял по данни на КФН към септември, а осигурените са над 1.2 млн. души. Мажоритарен собственик с близо 93% от капитала до преди сделката е австрийският финансов холдинг Vienna Insurance Group (VIG), който в България притежава и застрахователите "Булстрад Виена иншурънс груп" и "Булстрад живот Виена иншурънс груп", управляващото дружество "Ди Ви асет мениджмънт" и инвестиционния посредник "Ди Ви инвест".

Чрез дъщерното си дружество ATBIH австрийската група държи 92.58% от акциите на ПОК "Доверие". Сега близо 10% от тях стават собственост на IFC, а VIG запазва "около 83% участие в акционерния капитал", се посочва в разпространено от пенсионната компания съобщение. Третият най-голям акционер е синдикатът КНСБ, който държи 6.83% от капитала.

Стратегическо партньорство

"Демографската картина на България е особено тежка и затова е важно 2-ри и 3-ти стълб от тристълбовата пенсионна система, да се развиват устойчиво в бъдеще, за да осигурят по-високи пенсионни доходи на все по-застаряващото население на страната. Вярваме, че участието на IFC, в качеството на акционер в ПОК "Доверие", ще помогне в този процес", се посочва в съобщението на пенсионната компания.

От Vienna Insurance Group също обявиха, че сътрудничеството има за цел "укрепването и допълнителното съвместно разширяване на българския пенсионно-осигурителен пазар".

От IFC от своя страна отбелязват, че инвестицията им ще бъде съпроводена и от консултантски услуги, с които да помогнат на "Доверие" за развиването на дългосрочна дигитална стратегия и умения.

Влизането на IFC като акционер идва близо десетилетие след като австрийската финансова група опита да продаде българския си пенсионен бизнес. През 2013 г. Vienna Insurance Group обяви, че е договорила продажбата на "Доверие" на регистрираното във Великобритания дружество без история United Capital. Впоследствие обаче сделката не беше финализирана заради несъгласието на мениджмънта, противоречивите обществени нагласи към евентуалния купувач и регулаторните му проблеми. Продажбата се провали окончателно, след като през декември 2013 г. руската Инвестбанк, обявила се за кредитор на неизвестното дружество, изгуби лиценза си заради манипулирани финансови отчети и неспазване на законите за регулиране на банковата дейност. В България сделката не беше получила одобрението на Комисията за финансов надзор.

Пазарен лидер

На българския пазар "Доверие" е първа по активи от десет играча в пенсионното осигуряване. Към края на 2021 г. тя управлява активи за над 4.8 млрд. лв., при над 4.3 млрд. лв. за втория на пазара - "Алианц България". Пазарният й дял при най-масовите универсални фондове е почти 26%, а броят на осигурените лица надхвърля 992 млн. души. По данни на КФН, приходите за миналата година са 75 млн. лв., като растат с 56% спрямо 2020 г. За деветмесечието на 2020 г. общите приходи са 49.9 млн. лв., което е с 25% повече спрямо същия период на 2021 г.

В началото на миналата година при последната сделка в сектора белгийската KBC (собственик на ОББ и ДЗИ) плати 77.7 млн. евро за българския пенсионен и застрахователен бизнес на базираната в Нидерландия NN Group, като по оценки на пазара офертата се приемаше за щедра. Пакетът тогава включваше петата по активи на пенсионния пазар "НН пенсионноосигурително дружество" с портфейл от над 1.8 млрд. лв., както и животозастраховател с около 28 млн. лв. премиен приход за 2019 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby

    "Пенсионните фондове са финансови пирамиди" – Симеон Дянков

    И прав е Дянков. В момента със заплатите на работещите тези фондове купуват абстрактни дялове с коефициенти 1.5-1.9. Утре когато трябва да започнат да изплащат масово втора песния ще ви кажат, че тези дялове са 0.01 и така с парите, които ви отдържат от заплати ще пиете една студена вода.
    Това, че Световната банка купува 10% от закъсалото преди няколко години "Доверие" е уж светлина в тунела освен ако и те вече знаят какво ще се случи и гледат да вземат нещо от милиардите натрупамни в пенсионните фондове. Утре ще е късметлия този на който фонда му намали с по-малко този коефициент!

    Нередност?
Нов коментар