Унгарец поема ДСК от Виолина Маринова

Главен изпълнителен директор ще бъде Тамаш Хак-Ковач, който досега управлява украинското поделение на унгарската група OTP

В началото на 2019 г. Виолина Маринова обяви финализирането на покупката на Експресбанк заедно с главния изпълнителен директор на OTP Шандор Чани.
В началото на 2019 г. Виолина Маринова обяви финализирането на покупката на Експресбанк заедно с главния изпълнителен директор на OTP Шандор Чани.
В началото на 2019 г. Виолина Маринова обяви финализирането на покупката на Експресбанк заедно с главния изпълнителен директор на OTP Шандор Чани.    ©  Надежда Чипева
В началото на 2019 г. Виолина Маринова обяви финализирането на покупката на Експресбанк заедно с главния изпълнителен директор на OTP Шандор Чани.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дългогодишният главен изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова напуска поста. Той ще бъде поет от унгареца Тамаш Хак-Ковач, който досега е оглавявал украинската банка на групата OTP, към която принадлежи и втората по активи банка в България. ДСК обаче не се разделя напълно с Маринова, която ще остане в надзорния й съвет.

За новината се разбира от получените одобрения за позициите от БНБ, за които регулаторът е взел решения на 6 ноември, но те са оповестени днес. По-рано промяната е анонсирана и в интервю на Хак-Ковач за украинска медия, в което той обяснява, че напуска местната ОТП Банка, за да поеме ДСК. "Понякога има предложения, които не можеш да откажеш. Точно това стана и с мен. Кадровите промени обичайно се случват много бързо и не можеш да се подготвиш за тях. Оставам в OTP Group, но отивам в България", казва той, като по-нататък в интервюто обяснява смяната с навлизането на ДСК в нова ера след поглъщането на Експресбанк и минаването на българските банки под надзора на ЕЦБ. "Настоящият ръководител на ДСК е работила в банката от 50 години и е достигнала възраст за пенсиониране", казва още той.

В официално съобщение на ДСК се поема ангажимент за плавен преход през следващите седмици.

Изненадите: преждевременно и отвън

Оттеглянето на Виолина Маринова, която е на 67 години, не е неочаквано, като обаче от банката досега не бяха индикирали да е планирано за тази година. Покрай придобиването на Експресбанк през 2018 г. тя получи още три години мандат, който изтича в края на 2021 г., с идеята да ръководи и финализира сливането на двете банки. То стана факт тази пролет, но след това не е посочвано, че с това ангажиментите на Маринова към ДСК вървят към приключване.

Другата изненада е, че в българското поделение на OTP се назначава CEO отвън. Освен Маринова ДСК има още шест изпълнителни директори с дългогодишен опит, като някои също са изградили дълга кариера в нейните структури и я познават добре отвътре. Сред тях традиционно за втора след Маринова се приема Диана Митева, която е с ключовия за ДСК ресор банкиране на дребно. В редиците е и бившият CEO на Сосиете женерал Експресбанк Арно Льоклер. Все пак това не е необичайна практика, като и в други финансови групи се залага на вносен топ мениджър в дъщерни банки.

Унгарец от Украйна

Новият председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на ДСК идва от украинската банка на OTP, където постъпва през 2012 г. Преди това е работил за германската Commerzbank, като едва 29-годишен поема управлението на поделението й в Унгария (2000-2007 г.), после в Русия (2007-2010), а след това е отговорен за целия регион на Централна и Източна Европа.

Тамаш Хак-Ковач е освободен от поста в ОТП Банка с решение в началото на миналия месец, с действие от 30 октомври, което показва, че явно се бърза с това той да поеме юздите в България. За целта обаче трябваше първо да получи одобрение от БНБ, а чак след това може да се пристъпи към официалното му вписване.

Новият мениджър ще поеме чувствително по-голяма от управляваната от него досега банка. ДСК е втората по размер в България с 22.3 млрд. лв. активи към септември 2020. За кратко след вливането на Експресбанк тя дори беше лидер, но тримесечие по-късно Уникредит Булбанк си върна първото място с 23 млрд. лв. активи. ДСК е и втора по важност в рамките на групата OTP след домашния унгарски пазар, докато активите на украинската дъщерна банка са 55.5 млрд. хривни, което съответства на около 3.2 млрд. лв.

За деветте месеца на годината ДСК отчита 140 млн. лв. печалба, което е спад от 53% спрямо миналата година. При това тази година резултатът на банката е подпомогнат от близо 70 млн. лв. дивиденти от дъщерни дружества (основно разпределени натрупани стари печалби от пенсионната компания "ДСК-Родина").

Една дълга банкерска кариера

Целият кариерен път на Виолина Маринова, започвайки от 1971 г., е свързан с ДСК. Тя постъпва в тогавашната Държавна спестовна каса още след училище като счетоводител. Издига се в йерархията постепенно и остава в банката при всичките ѝ трансформации. Още докато е държавна тя става един от изпълнителните директори през 1996 г., а след приватизацията през 2004 г. е избрана за главен изпълнителен директор. От 2008 до 2011 г. тя е председател на Асоциацията на банките в България.

Под нейно ръководство ДСК се трансформира от монополист от епохата на социализма в модерна банка. Тя успява да запази и затвърди лидерството си в ритейл банкирането, като обаче се разгръща и в корпоративното кредитиране. Като част от наследството си тя е и банката с най-голяма клиентска база и най-голяма клонова мрежа в страната. През последните години банката следваше и агресивната стратегия за експанзия чрез придобивания на цялата група OTP. Името на ДСК се спрягаше като потенциален купувач при почти всяка планирана продажба на банка в България. Тя до последно се бореше да придобие ОББ през 2016 г., но беше победена от белгийската KBC, докато през 2018 г. все пак успя да се разрасне с покупката на Експресбанк.

Цитирани в официалното съобщение от банката по повод сделката главният изпълнителен директор на OTP Шандор Чани и председателят на надзорния съвет на ДСК Ласло Бенчик изказват благодарност на Маринова за петдесетгодишната кариера в банката. "През последните 17 години, откакто Банка ДСК стана член на Група ОТП, банката е пример за добро клиентско обслужване, въвеждане на иновации, създаването на добавена стойност за клиентите и един от най-атрактивните работодатели на пазара. Личният принос на г-жа Маринова е от основно значение за тази история на успеха, включително последното ни постижение с рекордно бързата и гладка интеграция на Банка ДСК с Експресбанк", заявяват те.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    shtekman avatar :-|
    shtek
    • + 3

    Блокирайте го този :(((
    До коментар [#1] от "ylq59692242":

    Нередност?
  • 3
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev
    • + 4

    Да управляваш 22 милиарда е огромна отговорност, дано този унгарец, с не особено впечатляващ опит не изпусне юздите в банка, която има нужда още много да се трансформира, за да се отдалечи от модела си на ДСКаса.

    Нередност?
  • 4
    bj_int avatar :-|
    bj_int
    • + 4

    Време беше. Виола вече един път я пратиха в ъгъла веднага след покупката, но успя да изпълзи до СЕО отново. Стига й толкова.

    Нередност?
Нов коментар