Напук на проблемите американските банки отчетоха исторически рекордна печалба

Най-големият печеливш е JPMorgan, а едва 5% от финансовите институции отбелязват загуба за първото тримесечие

В САЩ има около 4 хил. банки, като за първото тримесечие общата им печалба е 80 млрд. долара
В САЩ има около 4 хил. банки, като за първото тримесечие общата им печалба е 80 млрд. долара
В САЩ има около 4 хил. банки, като за първото тримесечие общата им печалба е 80 млрд. долара    ©  Pexels.com
В САЩ има около 4 хил. банки, като за първото тримесечие общата им печалба е 80 млрд. долара    ©  Pexels.com

Първото тримесечие на годината се оказва изключително силно за американските банки напук на проблемите в сектора, които доведоха до фалит на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank. Общата печалба на местния сектор възлиза на рекордните 80 млрд. долара, като едва 5% от финансовите институции отчитат загуба за периода януари - март.

Най-добре представилата се банка е JPMorgan Chase, която е и с най-голям размер управлявани активи. Банката съобщава ръст на печалбата от 52% на годишна база, като тя възлиза на 11.7 млрд. долара при 6.4 млрд. за същия период на миналата година. Както при JPMorgan, така и при останалите, успехът се дължи главно на комбинацията от високи лихвени проценти по кредитите и ниски при депозитите. Малкият брой на просрочванията по кредити, както и разширяващият се пазар на труда, също имат позитивно отражение върху финансовите им резултати, пише Financial Times.

Проблемите на SVB и First Republic в действителност допринасят за добрите отчети на банките. Най-големи печеливши от фалитите са First Citizens и Flagstar, които купиха съответно остатъците от SVB и Signature Bank. Придобиването на активи се случи, след като те бяха конфискувани от регулаторите и продадени с отстъпка през март. Двете банки са отговорни за около половината от съвкупните печалби на сектора благодарение на новите активи, които управляват.

"Това бяха най-гледаните съобщения за печалбите на банките от повече от десетилетие, като пазарните участници претърсваха резултатите, търсейки признаци на пукнатини в банковия сектор на САЩ. Онези анализатори, които търсеха признаци на банковата криза, изпитаха голямо облекчение, че не откриха такива", каза пред AP Октавио Маренци, изпълнителен директор на консултантската фирма Opimas LLC.

От над 4 хил. банки в страната само 197, по-малко от 5%, отчитат загуби през първото тримесечие, сочат данни на BankRegData. PacWest е най-големият губещ, като кредиторът загуби 1.2 млрд. долара - повече от всеки друг през първите три месеца на 2023 г. Миналата седмица банката заяви, че е наела съветници, които да прегледат нейните стратегически опции. Silvergate Bank, която загуби 538 млн. долара през същия период, обяви, че затваря в началото на март.

Въпреки това има знаци, че огромните печалби няма да продължат дълго. Най-големият такъв са съвкупните разходи за лихви на всички банки, които скочиха 10 пъти спрямо предходната година до 85 млрд. долара през първото тримесечие, според BankRegData. Това се дължи на факта, че банките трябваше да плащат по-високи ставки на вложителите, особено след фалита на двете финансови институции. "Печалбите изглеждат доста добре за първото тримесечие, но няма да изглеждат така през останалата част от годината", казва пред Financial Times Кристофър Уейлън, банков анализатор и ръководител на Whalen Global Advisors. Той добави, че всеки кредитор е трябвало да повиши размера на лихвата, която плаща на вложителите след фалита на SVB. "Цената на ресурса за банките ще се повиши значително. Това ще шокира хората", добави той.

Докато най-големите банки отчетоха силни резултати, повечето все още очакват някакво забавяне на американската икономиката по-късно тази година. Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър каза по време на среща с инвеститори, че на базата на последните развития банката очаква "лека" рецесия в края на годината. Тя добави, че вече се наблюдават и признаци, че потребителските разходи се забавят. Големите банки също заявиха, че не са затегнали кредитирането си след фалита на двата по-малки конкурента - нещо, за което икономистите и инвеститорите изпитваха притеснение, тъй като банките обикновено се опитват да защитят своите баланси по време на сътресения.

Данните, изготвени от BankRegData, идват от тримесечните отчети, които борсово котираните и частни банки трябва да подадат до Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), която се очаква да публикува доклад въз основа на подаването по-късно този месец. Данните предлагат ранен поглед върху този отчет, който може да е различен, ако се направят корекции преди това.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zxj271177594 avatar :-|
    zxj271177594

    Наистина е възможно да видите тяхната стратегия и да импровизирате в трудни икономически времена, за да постигнете такова високо ниво на печалба.
    https://geometrydashlite.co

    Нередност?
  • 2
    xyv16860347051179447 avatar :-|
    Mark Spencer

    Can I say it is such a relief to discover somebody who truly knows what theyre preaching online? You actually have learned to bring a problem to light and make it crucial. https://www.assignmentuk.co.uk/write-my-assignment More people should see this and can see this side of the story. I cant believe youre no more well-known simply because you definitely contain the gift.

    Нередност?
  • 3
    maw16860529371179528 avatar :-|
    Davit Jack

    That's great content, exactly what I was looking for. https://americasuits.com/dead-ringers-s01-mantle-black-cape-blazer Thank you and continue doing a good job!

    Нередност?
Нов коментар