🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Синдиците на КТБ продават централата й за минимум 17.5 млн. лв.

Търгът за имуществени права и вземания от компанията, притежаваща сградата на ул. "Граф Игнатиев", е с много кратък срок - само две седмици, до 20 юни

Сградата на ул. "Граф Игнатиев" 10 е построена преди над 100 години по проект на арх. Георги Фингов
Сградата на ул. "Граф Игнатиев" 10 е построена преди над 100 години по проект на арх. Георги Фингов
Сградата на ул. "Граф Игнатиев" 10 е построена преди над 100 години по проект на арх. Георги Фингов    ©  Надежда Чипева
Сградата на ул. "Граф Игнатиев" 10 е построена преди над 100 години по проект на арх. Георги Фингов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Емблематичната историческа сграда на ул. "Граф Игнатиев" 10, която беше централа на Корпоративна търговска банка (КТБ), може скоро да има нов владетел. Това става ясно от съобщение за търг с тайно наддаване, обявен от синдиците на фалиралата банка на сайта й.

Реално не се продава директно имотът, а пакет от имуществени права и вземания от "Евробилд 2003", включващ и ипотека върху него, като началната цена за наддаването е 17.5 млн. лв. Това е компания, в която още в края на 2013 г. КТБ прехвърли имота срещу 43 млн. лв. в операция, която по-скоро целеше разкрасяване на капиталовите показатели на банката. След затварянето на КТБ дружеството беше овладяно от Бисер Лазов и Албена Андреева - някогашните доверени лица на Цветан Василев, а впоследствие ключови свидетели срещу него. Още през 2014 г. седалището на "Евробилд 2003" е преместено в Кюстендил, а скоро след това компанията е обявена в несъстоятелност и като нейни кредитори освен самата КТБ се появяват и други фирми на Лазов.

В края на 2017 г. обаче синдиците на КТБ са изкупили тези вземания, които сега се продават заедно с тези по отпуснатите от самата нея кредити за "Евробилд 2003" - общо 11 на брой. Вземанията са сумарно за доста внушителна сума от над 200 млн. лв., но основният актив е именно ипотеката на сградата, която би дала на купувача реална възможност да я придобие или продаде.

В бърз порядък

Желаещите да придобият имота не разполагат с много време. Търгът е обявен на 6 юни, а огледи на тръжната документация ще могат да се правят в рамките на четири дни - от 17 до 20 юни, като първите два от тях са събота и неделя. В същия период ще могат да се подават и ценови предложения. По закон от кандидатите се изисква да внесат и депозит за участие в размер на 10% от минималната цена, който също трябва да постъпи до 16 ч. на 20 юни. А самите оферти ще бъдат отворени на 21 юни в 15 ч., като присъствие на външни лица освен предложителите и техни представители и пълномощници не се допуска.

Началната цена от 17.5 млн. лв. изглежда сравнително ниска на фона на активите, така че, ако няма оживена конкуренция, масата на несъстоятелността може да се окаже и леко ощетена. Трудно е да се направи точна оценка на самата сграда на "Граф Игнатиев", но при нейните малко над 5000 кв.м РЗП сума от порядъка на 17.5 млн. лв. прави под 1800 евро на кв.м, което е ниско като за офис площ в центъра на София, още повече предвид историческата и архитектурната ѝ стойност.

Разбира се, трябва да се има предвид, че сумата на търга не е точно цената на сградата. Реално евентуалният нов кредитор ще трябва да мине и през още стъпки, ако иска да я придобие, но най-малкото той ще може да определи нов синдик и да контролира несъстоятелността на "Евробилд 2003". Отделно върху имота има допълнителна тежест - възбрана от КПКОНПИ, което значи, че в някой момент сградата може да подлежи на отнемане в полза на държавата. Има и дългогодишен договор за наем, сключен с КТБ още през 2014 г., който обаче изтича в началото на 2024 г.

Неуспялото овладяване

Сградата на "Граф Игнатиев" 10 беше един от множеството активи на КТБ, които Бисер Лазов опита да овладее след краха на банката. Неговата роля да регистрира и организира голяма част от мрежата от свързани фирми и подставени лица му даде възможност в първите месеци да поеме контрол над някои от компаниите - длъжници на КТБ, сред които беше и "Евробилд 2003". А незабавно след това, месец преди началната дата на свръхзадлъжнялостта на "Евробилд 2003", той успява да впише ипотека на имота в полза на "Ню Кооп инвест" (друга овладяна от него компания). Тя неясно как се озовава като огромен кредитор на собственика на сградата с над 100 млн. лв.

Постепенно като кредитори на "Евробилд 2003" с по-малки суми се появяват и още няколко компании на Лазов - "Интер финанс инвест", "Реал стил" и "Финансово консултиране". Те придобиват вземания от други кредитори чрез цесии. А междувременно дружеството скоростно се опразва откъм активи - сгради и парцели, придобивани през годините, включително и сградата на "София прес" на бул. "Цариградско шосе".

Централата на банката обаче така и не е напълно овладяна до вкарването на "Евробилд 2003" в несъстоятелност и съответно до налагането на запор на имуществото му през февруари 2015 г. Следващата ключова дата се оказва 21 декември 2017 г., когато, както се разбира от обявлението за търга, КТБ е изкупила вземанията на фирмите на Лазов от "Евробилд 2003". Така банката отново се оказва единствен голям кредитор на компанията, макар да не е ясно каква цена е заплатила за това и съответно дали при настоящия търг би инкасирала печалба или загуба. Друг неясен момент е защо до продажба се стига чак сега - пет години след въпросните събития. "Капитал" изпрати въпроси на синдиците на КТБ и ако получи отговор, ще го отрази.

Над 100 години банкова история

Сградата е построена през 1921 г. за централа на тогавашната Българска търговска банка на семейство Бурови. Тя е проектирана от известния арх. Георги Фингов и неговите съдружници - Димо Ничев и Г. Апостолов, като се счита за един от шедьоврите на епохата и е обявена за архитектурен паметник.

След края на Втората световна война социалистическата власт национализира банката и дома на Атанас Буров и активите преминават към създадения Държавен застрахователен институт.

След началото на прехода към пазарна икономика в нея се помещава Международна банка за инвестиции и развитие, която фалира през 1997 г., а впоследствие и КТБ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар