🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съживената офис кула на "Дървеница"

Строителната "Джи Пи груп" придоби от Бисер Лазов бившата централа на "Балканкар" за 3 млн. лв.

Преустройството на сградата ще започне през февруари
Преустройството на сградата ще започне през февруари
Преустройството на сградата ще започне през февруари    ©  Надежда Чипева
Преустройството на сградата ще започне през февруари    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Бисер Лазов е ключова фигура за Корпоративна търговска банка (КТБ). Докато банката е жива, той е оркестрирал мрежата от фирми кредитополучатели за собственика й Цветан Василев, а след това признанията му за всичко, което е вършил, го превръщат в най-важния и често цитиран свидетел на прокуратурата. Това, както и близостта му с основния враг на банкера - Делян Пеевски, явно са достатъчна индулгенция за бързо натрупаните активи след затварянето на банката. Много фирми и имоти от тях са извън перлите в короната, но все пак атрактивни и със стойност. Сега, изглежда, започва период на осребряването им.

След като дълго време на нея с голям транспарант се предлагаха офиси под наем, на 26 октомври Лазов е продал някогашната 18-етажна централа на "Балканкар" в столичния квартал "Дървеница". Цената е 3 млн. лв., а купувач "Джи Пи груп" - най-голямата по приходи строителна компания в България за 2016 г. Намеренията й са за преустройство и отдаване под наем, като дейностите на терен ще започнат още през февруари.

Висока хапка

От години централата и ведомствените блокове на "Балканкар" в "Дървеница" стърчат като паметник на отминала епоха, някои от тях с изпочупени прозорци и окаян вид. Производителят на мотокари обяви несъстоятелност през 2002 г., а от сметките за разпределение на постъпленията от осребряването на активите му се вижда, че КТБ e сред кредиторите му с признато вземане за 5.2 млн. лв. Част от него е по силата на цесия, сключена през 2002 г. с основния кредитор на "Балканкар" Росексимбанк на покойния Емил Кюлев. Как приближеният до КТБ Бисер Лазов се оказва с права върху активи от бившето държавно предприятие е трудно да се проследи, но от публичните регистри се вижда, че той е активното лице, движило сделка за 18-етажния блок и финансово облагодетелствано от нейното финализиране.

Движение с актив на "Балканкар" от площадката в "Дървеница" се вижда от публична продан през 2006 г. Тогава търгът е спечелен от компанията "Амазония", в която съсобственик е дружество на вдовицата на Кюлев - Весела. Купувачът в търга придобива 18-етажна сграда на "Балканкар холдинг" срещу 346 хил. лв. Сделката е финансирана от вече несъществуващата Росексимбанк, в чиято полза е учредена ипотека на имота.

През декември 2006 г. Кюлева става съучредител на фонда за имоти "Сердика Пропъртис" АДСИЦ, в чиито активи попада сградата в "Дървеница". През февруари 2014 г. дружеството договаря прехвърлянето на имота на контролираната от неизвестния Калоян Петров компания "Имоти лукс". Сделката е финализирана през август 2014 г., а цената е 1.9 млн. лв., според отчета на продавача (в имотния регистър прехвърлянето е отразено с материален интерес 5 млн. лв., каквато вероятно е данъчната оценка). Паралелно с нея фирмата на Лазов и приятелката му Албена Андреева "Иновейшън трейд" придобива компанията чрез увеличение на капитала с 1.5 млн. лв.

Година по-късно в родния град на Бисер Лазов Кюстендил и в негово присъствие се учредява ново дружество - "Реал стил имоти София" и "Имоти лукс" прехвърля 18-етажния блок с цена 4.7 млн. лв. Толкова е и данъчната оценка, изготвена към август 2015 г. След сделката собствеността в "Реал стил имоти София" е променена и 99.95% от капитала се поемат от "Иновейшън трейд".

През септември тази година Лазов и Андреева учредяват гръмко звучащото "Балкан Витоша тауър", в което апортират имота в "Дървеница". Месец по-късно, на 26 октомври, 100% от капитала му е продаден на "Джи Пи груп" срещу 3 млн. лв., с което съдбата му на призрачен паметник на соц величието на "Балканкар" може и скоро да приключи.

Преустройвай и отдавай

Освен 18-етажната постройка от 1978 г. с близо 6000 кв.м РЗП имотът включва паркинг и право на строеж. От строителната "Джи Пи груп" заявиха пред "Капитал", че още през февруари ще започнат дейностите по преустройство. "Веднага след придобиване на сградата е възложено заснемане и изготвяне на технически проект за вътрешно преустройство и промяна на предназначението. За сградата има изготвена конструктивна експертиза. Конструктивната схема и функционалната планировка ще се запазят, а преустройството ще се състои в обособяване на маломерни помещения за отдаване под наем и/или продажба, както и подмяна на дограма, саниране на фасада, подмяна на всички сградни инсталации, ремонт на покрив и др.", посочват от "Джи Пи груп".

Според тях районът е много комуникативен заради удобния достъп до центъра на града и до Околовръстния път. "Близостта до университети като НСА, УНСС и ТУ е добра възможност за устойчива реализация на инвестицията ни. За да започнем реализацията на проекта за вътрешно преустройство и промяна на предназначението, през април 2018 г. ще бъде необходимо да получим разрешение за строеж на основание изготвения и одобрен проект", добавиха от "Джи Пи груп". Сред изпълнените от нея обекти са метростанции и отсечки по трасето на метрото, участва в дострояването на Западната дъга на София и в изграждането на "Мол Марково тепе" в Пловдив. През декември тази година компанията приключи ремонта на парковото пространство пред НДК.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 9

    Със сигурност сумата по сметка в Мавриций е 10 пъти по толкова

    Нередност?
Нов коментар