🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият владетел на сградата на КТБ е свързан със "С.Г. груп"

Колекторският холдинг е подал най-високата оферта в търга на синдиците на фалиралата банка - за 18.2 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Интерес към търга на синдиците на фалиралата банка е имало от Инвестбанк и близка до колекторската "С.Г. груп" компания.
  • По-високата оферта - 18.2 млн. лв., е от "Ди Си Ей мениджмънт", което има договор да придобие "Агенция за събиране на вземания" от норвежкия B2Holding.
  • До реалното придобиване на сградата вероятно ще минат години, а след това вероятно ще бъде препродадена.

Банка и събирач на дългове. Това са били двата кандидата в набързо проведения през юни търг, чрез който реално се прехвърля контролът над емблематичната централа на Корпоративна търговска банка (КТБ). Синдиците на затворената през 2014 г. институция не отговориха на въпросите, но по неофициална информация на "Капитал" в наддаването са се включили Инвестбанк на Петя Славова и "Ди Си Ей мениджмънт". Последното формално е собственост на адвокатско дружество "Манчев и Иванов", но се счита за част орбитата на най-голямата колекторска компания в България "С.Г. груп". Миналата година компанията получи одобрение от КЗК да придобие втория по активи в бранша "Агенция за събиране на вземания", но сделката още не е завършена.

При сравнително кратките срокове и съответно скромния интерес цената не се е покачила много от първоначално исканите близо 17.5 млн. лв. Синдиците на КТБ не отговориха на въпросите на вестника, но според източник, запознат с процедурата, по-високата оферта за 18.2 млн. лв. е именно на "Ди Си Ей мениджмънт". Досега цената все още не е платена, като не е ясно дали изгубилият кандидат е оспорил търга от 21 юни. "Капитал" опита да се свърже с мажоритарния акционер и председател на надзорния съвет на Инвестбанк Петя Славова, но тя не отговаряше на телефона си и на съобщения.

Покупка със закъснител

Технически не се продава директно имотът, а пакет от имуществени права и вземания от "Евробилд 2003", включващ и ипотека върху него. Това е компания, в която още в края на 2013 г. КТБ прехвърли сградата срещу 43 млн. лв. в операция, която по-скоро целеше разкрасяване на капиталовите показатели на банката. След затварянето на КТБ дружеството беше овладяно от Бисер Лазов и Албена Андреева - някогашните доверени лица на Цветан Василев, а впоследствие свидетели на прокуратурата срещу него. Още през 2014 г. седалището на "Евробилд 2003" е преместено в Кюстендил, откъдето родом е Лазов. След това компанията е обявена в несъстоятелност и като нейни кредитори освен самата КТБ се появяват и други фирми на новия собственик.

В края на 2017 г. обаче синдиците на КТБ при неясно какви условия и цена са изкупили тези вземания. Сега те се продават заедно с тези по отпуснатите от самата нея кредити за "Евробилд 2003" - общо 11 на брой. Вземанията са сумарно за доста внушителна сума - над 200 млн. лв., но основният останал актив е именно ипотеката на сградата, която би дала на купувача реална възможност да я придобие или продаде.

При цена 18.2 млн. лв. плащането за разполагащата се на малко над малко над 5000 кв.м РЗП сграда на "Граф Игнатиев" става около 1860 евро на кв.м, което е ниско като за офис площ в центъра на София, още повече предвид историческата и архитектурната ѝ стойност. Същевременно трябва да се има предвид и че сделката не е директно за имота, а заедно с вземанията вървят и тежести, чието вдигане ще коства време и допълнителни разходи. Евентуалният нов кредитор ще трябва да мине и през още стъпки, за да стане собственик. Той ще може да определи нов синдик и да контролира несъстоятелността на "Евробилд 2003", но върху имота има и възбрана от КПКОНПИ, което значи, че дори има риск в някой момент сградата да подлежи на отнемане в полза на държавата. Има и дългогодишен договор за наем, сключен с КТБ още през 2014 г., който обаче изтича в началото на 2024 г.

По неофициална информация на "Капитал" в "Ди Си Ей мениджмънт" се подготвят изчистването и трансформирането на дълга в собственост да отнеме до две години. Оттам гледат на сделката като инвестиция, като планът е след това да се търси препродажба с печалба, а не да се ползва от някое от дружествата в групата.

Почти превзета

Сградата на "Граф Игнатиев" 10 беше един от множеството активи на КТБ, които Бисер Лазов опита да завземе след краха на банката. Неговата роля да регистрира и организира голяма част от мрежата от свързани фирми и подставени лица на Цветан Василев му даде възможност в първите месеци да поеме контрол над някои от компаниите - длъжници на КТБ, сред които беше и "Евробилд 2003". А незабавно след това, месец преди началната дата на свръхзадлъжнялостта на "Евробилд 2003", той успява да впише ипотека на имота в полза на "Ню Кооп инвест" (друга овладяна от него компания). Тя неясно как се озовава като огромен кредитор на собственика на сградата с над 100 млн. лв.

Постепенно като кредитори на "Евробилд 2003" с по-малки суми се появяват и още няколко компании на Лазов - "Интер финанс инвест", "Реал стил" и "Финансово консултиране". Те придобиват вземания от други кредитори чрез цесии. А междувременно дружеството скоростно се опразва откъм активи - сгради и парцели, придобивани през годините, включително и сградата на "София прес" на бул. "Цариградско шосе".

Централата на банката обаче така и не е напълно овладяна до вкарването на "Евробилд 2003" в несъстоятелност и съответно до налагането на запор на имуществото му през февруари 2015 г. Следващата ключова дата се оказва 21 декември 2017 г., когато, както се разбира от обявлението за търга, КТБ е изкупила вземанията на фирмите на Лазов от "Евробилд 2003". Така банката отново се оказва единствен голям кредитор на компанията, макар да не е ясно каква цена е заплатила за това и съответно дали при настоящия търг би инкасирала печалба или загуба. Друг неясен момент е защо до продажба се стига чак сега - пет години след въпросните събития.

Огромният колектор

Компанията, спечелила търга, формално не е част от "С.Г. груп", но връзките са доста очевидни. Адвокатите, които са формално собственици на "Ди Си Ей мениджмънт", отдавна обслужват колекторската компания, като единият от тях, който е и изпълнителен директор - Здравко Иванов, през годините е влизал в бордовете на различни дружества от групата. Вторият изпълнителен директор Драгомир Милков също е дългогодишен служител на "С.Г. груп".

Вероятната причина да се прикрие действителният собственик е по-лесно да се прокара сделката за "Агенция за събиране на вземанията" през КЗК. В последните години "С.Г. груп" се превърна в номер 1 на колекторския пазар чрез поредица сделки по изкупуване на пакети лоши кредити от банки, но най-вече благодарение на крупна и доста непазарна сделка с ПИБ.

Придобиването на втория по размер играч обаче би я циментирало на върха и логично може да породи притеснения за конкуренцията на пазара. Изкупените вземания по номинал се измерват в милиарди левове, а активите на основните компании на "С.Г. груп" плюс АСВ надхвърлят 500 млн. лв., докато при следващия по големина играч "ЕОС Матрикс" те са под 80 млн. лв.

Сделката за АСВ за 48.5 млн. евро беше обявена миналото лято, а регулаторното одобрение беше получено есента, но тя още не е финализирана. Според отчетите на продавача B2Holding причината е, че купувачът направил частично плащане, но е поискал отсрочка, за да си структурира финансирането, като междувременно по споразумението им се трупа лихва. Очакванията са сделката да приключи през настоящото трето тримесечие на 2023 г. Насочването и към други мащабни покупки като сградата на КТБ обаче говори, че едва ли ще има проблеми с набавянето на средствата.

Буквално преди дни, на 3 юли, "Ди Си Ей мениджмънт" е сключило седемгодишен облигационен заем за 8.5 млн. евро при лихва 3м Euribor + 5 пункта, но минимум 7%. В момента това прави над 10.5%. Средствата според документите от Търговския регистър идват от "Кредисто проект", а тя на свой ред е изтеглила 16 млн. лв. заем от Общинска банка при лихва 6м Euribor + 2.5 пункта, но минимум 6%. При подписването това прави 6.44%.

Фирмата при създаването й през 2016 г. е собственост на близки до "С.Г. груп" лица, но от 2017 г. е под контрола на Стамен Иванов. Той е най-известен със строителната си компания "Микс-констръкшън", която специализирана в изграждане на индустриални и логистични площи. През 2021 г. воден от нея консорциум спечели поръчката за строителство на инсинератора на София за близо 300 млн. лв., която обаче беше обжалвана от други кандидати.

Сграда с лоша банкова карма

Централата на КТБ може и да е уникален архитектурен паметник със стогодишна история, но вероятно немалко банкери ще имат резерви да се настанят в нея. Тя е построена през 1921 г. за централа на тогавашната Българска търговска банка на семейство Бурови по проект на известния арх. Георги Фингов. След края на Втората световна война обаче социалистическата власт национализира банката и дома на Атанас Буров. Не по-добра съдба имат и финансовите институции, направили я свое седалище в по-ново време. Преди КТБ в нея се помещава Международна банка за инвестиции и развитие, която фалира през 1997 г.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар