Суверенният фонд на Абу Даби ADQ е преговарял да купи банка Lazard

До сделка обаче не се е стигнало

Питър Оршаг, икономист и бивш служител в администрацията на Барак Обама, ще поеме поста на главен изпълнителен директор на Lazard през октомври.
Питър Оршаг, икономист и бивш служител в администрацията на Барак Обама, ще поеме поста на главен изпълнителен директор на Lazard през октомври.
Питър Оршаг, икономист и бивш служител в администрацията на Барак Обама, ще поеме поста на главен изпълнителен директор на Lazard през октомври.    ©  Reuters
Питър Оршаг, икономист и бивш служител в администрацията на Барак Обама, ще поеме поста на главен изпълнителен директор на Lazard през октомври.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавният инвестиционен фонд на Абу Даби ADQ е водил задълбочени преговори за придобиване на инвестиционната банка Lazard, което подчертава амбициите на богатото петролно емирство да придобие западна финансова компания. Те са се провели тази година между Lazard, ръководена от напускащия главен изпълнителен директор Кен Джейкъбс, и ADQ, ръководен от шейх Тахнун бин Зайед ал-Нахян, председател на фонда и влиятелен съветник по националната сигурност на Абу Даби, твърдят пред Financial Times хора, пряко запознати с въпроса.

Преговорите са се провалили, след като и двете страни са се отказари от сделката. Lazard, която е известна най-вече с консултантския си бизнес в Париж, Ню Йорк и Лондон, се е фокусирала върху запазването на оперативната си независимост, добавя един от източниците на изданието.

От ADQ са отказали коментар, а от Lazard са заявили: "Както може да се очаква, ние постоянно разговаряме с хората, но не коментираме спекулации".

Потенциалната сделка

Сделката щеше да отбележи края на един забележителен 175-годишен период на Lazard като независима финансова институция, която е устояла на две световни войни, огромните промени в световната икономика и различните напрежения между нейните големи и влиятелни мениджъри от двете страни на Атлантическия океан.

Това щеше да последва и стъпката на семейство Ротшилд през февруари, когато то преобразува инвестиционната си банка в частна, което оцени Rothschild & Co на 3.7 млрд. евро. А през май японската Mizuho се съгласи да купи бутиковата инвестиционна банка Greenhill & Co в сделка за 550 млн. долара, с което даде началото на амбициите си в САЩ.

След приключването на преговорите Lazard започна процес на приемственост, като Джейкъбс, който ръководи фирмата от 2009 г., ще стане неин изпълнителен председател. Питър Оршаг, икономист и бивш служител в администрацията на Барак Обама, ще поеме поста на главен изпълнителен директор през октомври.

През април Lazard обяви, че е съкратила около 10% от персонала си поради свиването на корпоративните сделки и високите разходи за набиране на персонал по време на пандемията. В отделно звено от бизнеса си Lazard управлява активи на стойност около 200 млрд. долара.

От началото на годината акциите на Lazard са паднали с 8%, което дава на компанията пазарна стойност от 3.7 млрд. долара.

Амбициите на емирството

Извън сферата на националната сигурност, шейх Тахнун бин Зайед ал-Нахян има разрастваща се бизнес империя, както с правителствени, така и частни интереси. Той е председател на Abu Dhabi Investment Authority, главния държавен инвестиционен фонд на емирството, който управлява активи на стойност около 850 млрд. долара; на най-големия кредитор в страната First Abu Dhabi Bank и на държавната холдингова компания ADQ.

През последните години емирството демонстрира желание да засили присъствието си в сферата на финансовите услуги, тъй като столицата на Обединените арабски емирства засилва плановете си за диверсификация на икономиката си от фосилните горива.

През март британското издание съобщи, че Тахнун е проявил интерес към закупуването на британското дъщерно дружество на Silicon Valley Bank, което в крайна сметка беше придобито от HSBC.

В края на миналата година First Abu Dhabi Bank работеше по дързък опит за придобиване на Standard Chartered Bank, но кредиторът от Абу Даби заяви, че вече не оценява офертата, когато изтекоха новините.

През 2022 г. банката отправи неуспешна оферта за придобиване на контролния пакет акции в регионалната инвестиционна банка EFG Hermes of Egypt. Оттогава ADQ придоби дял на стойност 911 млн. долара в египетската Commercial International Bank като част от по-широк инвестиционен пакет в затруднената икономика на северноафриканската държава, силен съюзник на Обединените арабски емирства.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар