🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите активисти ще имат натоварена година

Ако смятате, че са се размекнали, помислете отново

Дори най-големите от големите технологии, досега до голяма степен пощадени от летвите на активистите, не са в безопасност.
Дори най-големите от големите технологии, досега до голяма степен пощадени от летвите на активистите, не са в безопасност.
Дори най-големите от големите технологии, досега до голяма степен пощадени от летвите на активистите, не са в безопасност.    ©  Shutterstock
Дори най-големите от големите технологии, досега до голяма степен пощадени от летвите на активистите, не са в безопасност.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Карл Икан притежава 1.4% от Illumina, геномичен гигант с пазарна стойност от 34 млрд. долара. Скромният дял на Икан противоречи на амбицията му. Като по-възрастен представител на активисткото инвестиране 87-годишният инвеститор се стреми да превърне малките дялови участия в значително влияние. Карл Икан номинира трима директори в борда на Illumina, чиято цена на акциите падна с 60% от пика си през 2021 г. отчасти поради непремерени сделки. На 25 май, след публикуването на The Economist, колоритната кампания на Икан срещу шефовете на фирмата (16 писма с препратки към Шекспир и Линкълн) ще достигне връхната си точка на годишното общо събрание. Това е един от най-горещите сблъсъци в тазгодишния "прокси сезон", когато повечето американски фирми избират своите бордове на директори.

След мрачна година, когато фондовете на активистите загубиха 16% от стойността си, тъй като пазарите се сринаха, много наблюдатели очакваха пролетна офанзива. Мениджърите на фондове имаха натоварен край на 2022 г., възползвайки се от тези потънали оценки на фондовия пазар. Новите правила за корпоративно управление, въведени миналия септември, улесняват инвеститорите дисиденти да получат места в борда, като принуждават фирмите да включат всички номинирани в бюлетините за пълномощници и позволяват на акционерите да смесват и съчетават тези, предложени от компанията и от нейните противници. "Попитан през декември, казах, че това ще бъде прокси сезонът века", казва Кай Ликефет от Sidley Austin, адвокатска кантора.

Пет месеца по-късно нещата на пръв поглед изглеждат по-малко епохални. През първото тримесечие на 2023 г. броят на новите активистки кампании в Америка е бил с една трета по-малък от година по-рано, според Lazard, инвестиционна банка. Тъй като сключването на сделки е най-слабо от десетилетие, "транзакционните" фондове, по-краткосрочните инвеститори, които агитират за всичко - от отделянето на дялове до продажбата на цялата компания, не намират тласък. Няколко сблъсъка с големи фондове стигнаха до оспорвани гласове за места в борда.

И все пак тишината може да е измамна. От една страна, много мишени, притеснени, че новите правила облагодетелстват активистите, потърсиха примирие, вместо да рискуват болезнен прокси сблъсък. През февруари Trian, активистка група, ръководена от Нелсън Пелц, приключи битката си срещу Disney, след като развлекателният гигант представи план за преструктуриране. Elliott Management, друг активен гигант, отмени плановете за номиниране на директори в борда на Salesforce през март, два месеца след като софтуерната фирма назначи шефа на ValueAct, друг добре известен фонд, в своя борд. Този месец Shake Shack, верига за бързо хранене, обяви споразумение с Engaged Capital, по-малък фонд за активисти. Такива примирия може да са по-малко забавни за външните наблюдатели от лудориите на Икан, но за активистите те все пак са победа.

Петнадесет години на ниски лихвени проценти и евтини пари създадоха богата на цели среда. Тъй като цената на капитала се покачва, активистите шпионират много мениджърски екипи, които може да имат нужда от малко повече дисциплина. На 11 май Elliott разкри, че притежава 10% от Goodyear, производител на гуми с пазарна стойност около 4 млрд. долара, заедно с план за продажба на магазини за търговия на дребно и увеличаване на маржовете. Четири дни по-късно хедж фондът обяви 13% интерес в NRG, енергийна компания за 8 млрд. долара, наричайки скорошното ѝ придобиване на Vivint, фирма за домашна сигурност, "най-лошата сделка", която секторът на електроенергията и комуналните услуги е виждал в последното десетилетие. И двете кампании се опитват да фокусират умовете на мениджърите и да рационализират операциите на компаниите. Цените на акциите на Goodyear и NRG скочиха съответно с 21% и 3% след новината за дяловете на Elliott.

Активистите преследват и по-едра плячка. Кампаниите, включващи компании с пазарна капитализация над 50 млрд. долара, съставляват рекорден дял от активността през първото тримесечие на 2023 г. Някои фондове са насочени към технологични фирми, които представляват една четвърт от кампаниите в Америка миналата година. Оттеглянето на технологиите от предизвикания от пандемията бум във всички цифрови неща предоставя на активистите възможност да принудят съкращаване на разходите или изоставяне на нерентабилни бизнеси. Огромните пазарни капитализации на технологичните гиганти - Salesforce струва 200 млрд. долара - позволяват на активистите да внедряват големи суми, без да преминават прагове за собственост, които биха предизвикали разкриване на дяловете им, преди да са готови да стартират публичната част от своите кампании.

Дори най-големите от големите технологии, досега до голяма степен пощадени от летвите на активистите, не са в безопасност. Този месец Pershing Square и Third Point, два хедж фонда, разкриха инвестиции в Alphabet, компанията майка на Google, на стойност 1.5 трлн. долара. Third Point настоява, че неговият залог не е активистка кампания. Той и Pershing все още може да се възползват от по-ранните усилия на TCI, друг фонд, който вече е по пътя на войната срещу високите разходи на Alphabet и изгарящите пари лунни проекти.

Американските активисти също все повече ще изнасят своята версия на акционерния капитализъм в чужбина. В допълнение към големите регионални играчи като Cevian Capital в Европа високопоставени американски фондови мениджъри станаха познати лица в световните бизнес кръгове, което ги улеснява да се ангажират с други акционери. Въпреки че новите кампании в Америка замряха в началото на годината, активността в Европа и Азия нарасна.

Вземете Япония например. Много от онези, които са водили битки там в миналото, като T. Boone Pickens, корпоративен нападател, който пое атака срещу Koito Manufacturing през 80-те години, или TCI, която през 2008 г. се отказа от инвестициите си в J-Power, електрическа компания, се връщаха поразени. Сега благодарение на реформите в корпоративното управление през последното десетилетие корпоративна Япония нямаше друг избор, освен да стане по-възприемчива. Новите насоки за фондовия пазар ще стигнат дотам, че да изискват от компаниите, чиято стойност е по-малка от балансовата стойност на собствения им капитал, да разкрият своите инициативи за подобрение.

Активистите невинаги надделяват. На 25 май ValueAct загуби прокси битка за избиране на четирима директори в борда на Seven & i, японският конгломерат, който притежава веригата магазини 7-Eleven. Този месец самият Икан стана мишена на активистка атака. Фирмата за къси продажби, Hindenburg Research, твърди, че регистрираната му компания, Icahn Enterprises, е надценена. В отговор на нападението Икан отрече обвиненията на Хинденбург и защити стила на инвестиране, в който е пионер. Активистите, твърди той, "пробиват стените" на зле управлявани компании. Независимо дали собствената фирма на Икан заслужава отношение към активисти, много други със сигурност го заслижават.

Все още няма коментари
Нов коментар