"С.Г. груп" приключи покупката на конкурента си "Агенция за събиране на вземания"

Сделката се забави с повече от една година заради трудности да се съберат нужните 48.4 млн. евро финансиране

Досегашният изпълнителен директор на АСВ Юлия Юргакиева ще продължи да ръководи компанията, като дава заявки и за експанзия в региона.
Досегашният изпълнителен директор на АСВ Юлия Юргакиева ще продължи да ръководи компанията, като дава заявки и за експанзия в региона.
Досегашният изпълнителен директор на АСВ Юлия Юргакиева ще продължи да ръководи компанията, като дава заявки и за експанзия в региона.    ©  Агенция за събиране на вземания
Досегашният изпълнителен директор на АСВ Юлия Юргакиева ще продължи да ръководи компанията, като дава заявки и за експанзия в региона.    ©  Агенция за събиране на вземания
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата колекторска група в България - "С.Г. груп", засилва доминацията си, след като финализира придобиването на втората по размер на активите - Агенция за събиране на вземане (АСВ). Формално купувач е специално създадено за придобиването дружество "Ди Си Ей мениджмънт", което се води собственост на близки до групата лица - честа практика и при други нейни придобивания. Реално обаче не липсват и доста преки връзки, като видимо прикритият контрол е по-скоро за по-лесно получаване на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Такова беше получено още миналата есен скоро след като досегашният собственик - норвежката B2Holding, обяви, че е договорила продажбата на бизнеса си в България за 48.4 млн. евро. Сделката обаче се забави досега основно заради трудностите на купувача да събере нужното финансиране.

Една година спестяване

В отчетите на B2Holding, която е публична компания, забавянето на финализирането на продажбата се обяснява именно така - с поискано от купувача допълнително време за финализирането на финансовия пакет. Там се посочва, че още от края на 2022 г. вече е направено значително частично плащане и че холдингът е компенсиран с лихва, която се акумулира към финалното плащане, така че вероятно крайната цена е малко над обявеното преди година.

Трудностите с финансирането личат и от вписан залог върху АСВ буквално дни преди сделката. Компанията е заложена в полза на B2Holding срещу заем от норвежкия холдинг в размер на близо 9.75 млн. евро. Така излиза, че сделката е частично финансирана с пари от продавача. С това B2 излиза от българския пазар, като едниствения му досег със страната ще е заемът.

Проблемите идват от това, че "С.Г. груп" досега се финансира предимно от местни банки - има големи заеми от ПИБ и ББР, но ползва финансиране и от по-малки институции като Общинска банка и БАКБ. Към много от тях обаче вече се достигат и лимити за експозиции. Вероятно индиректната покупка през формално несвързано, новосъздадено дружество помага и за това.

Сделка под прикритие

При създаването на "Ди Си Ей мениджмънт" то е еднолична собственост на адвокатско дружество "Манчев и Иванов". Кантората от дълги години обслужва "С.Г. груп", като един от съдружниците, адв. Здравко Иванов, е бил в управлението на много дружества от нея - включително и на "С.Г. груп". А при последвало увеличение на капитала около обявяването на сделката като мажоритарен акционер в "Ди Си Ей мениджмънт" влиза бащата на адв. Иванов - Владимир Владимиров. Друга връзка е и изпълнителният директор на "Ди Си Ей мениджмънт" Драгомир Милков, който е дългогодишен мениджър в структурите на "С.Г. груп"

Наскоро "Ди Си Ей мениджмънт" стана малко по-известна със спечеления търг за сградата на КТБ. Отделно в последните месеци компанията влезе и в директни сделки със "С.Г. груп", като изкупи пакет вземания от нея с 16 млн. лв. финансиране от Общинска банка. Малко преди сделката на 25 септември е вписан и договор за особен залог в полза на Инвестбанк, от която "Ди Си Ей мениджмънт" е получило 25.6 млн. лв., като от него става ясно, че е изкупило вземания от "С.Г. Груп" за над 145 млн. лв.

А нова връзка се получава и в договора за залог на АСВ, където като гарант е посочено "Иновативни финанси холдинг" - компанията - майка на българския колектор. Зад цялата група, при цялата и оплетена структура, реално стоят четиримата ѝ основатели с равни дялове - това са Станимир Бургаски, Адам Сотков, Юлиян Цампаров и баща му Бойчо Цампаров.

По неофициална информация на "Капитал" стратегията вероятно ще е прехвърлянето на портфейли да продължи и поетапно колекторската дейност да се обедини под една шапка.

Още по-голям лидер

Пазарът на вземания е трудно да се измери в цялост, но определено съвкупно първият "С.Г. груп" заедно със сателитните си дружества и вторият АСВ се превръщат в огромен играч.

За 2022 г. АСВ има 118 млн. лв. балансови активи, от които близо 94 млн. лв. купени портфейли вземания и 15 млн. лв. кеш. За годината компанията отчита 26 млн. лв. приходи и 5.9 млн. лв. печалба. "От началото на дейността си до момента компанията е придобила близо 800 хил. вземания, което я поставя сред най-големите инвеститори на пазара на необслужвани кредити в България. Към днешна дата АСВ управлява портфейл от над 1.62 млрд. лв.", се казва в официалното съобщение за сделката

При "С.Г. груп" активите са 274 млн. лв., които обаче включват и доста щедро оценен портфейл, купен от ПИБ с финансиране от самата банка, така че реалната пазарна стойност вероятно е по-ниска. За сравнение - следващият по големина играч, "ЕОС матрикс", е с 92 млн. лв. активи, като отчита 39.5 млн. лв. приходи и 11 млн. лв. печалба.

От съобщението става ясно още, че новият собственик е успял да привлече и досегашния изпълнителен директор на АСВ Юлия Юргакиева да продължи да ръководи компанията. "Вярвам, че

придобиването ни от "Ди Си Ей мениджмънт" ще ни помогне да затвърдим позициите си, а и планираме разширяване на бизнеса в региона. Чрез новия собственик ще можем да разчитаме, както и досега, на стабилна финансова и капиталова структура, която ще ни позволи да разгърнем пълния потенциал на АСВ", гласи официалният ѝ цитат.

Все още няма коментари
Нов коментар